Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Septembrie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - Monitorizarea geotehnica si structurala s-a dezvoltat semnificativ din 2021
Monitorizarea geotehnica si structurala s-a dezvoltat semnificativ din 2021
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 13 Sep 2024 10:39
Nedelcu Florina-Cristina, membru APMGS, isi aduce o contributie valoroasa printr-o evaluare atenta a activitatilor de monitorizare geotehnica si structurala, atat in prezent, cat si in decursul timpului.
In aceasta analiza, Florina-Cristina Nedelcu abordeaza importanta critica a monitorizarii continue in domeniul constructiilor, subliniind rolul esential al acesteia in asigurarea sigurantei si integritatii structurilor. Printr-o examinare riguroasa a metodologiilor si tehnologiilor utilizate, precum si a provocarilor curente, ea ofera o perspectiva detaliata asupra modului in care datele obtinute pot influenta deciziile de management si interventiile necesare.
"Consider ca, in ultimii 2-3 ani, monitorizarea geotehnica si structurala in Romania s-a dezvoltat semnificativ, datorita tehnologiei care a avansat foarte mult, dar si pentru ca incepem sa constientizam din ce in ce mai mult cat de importanta este aceasta, atat pentru infrastructura, cat si pentru orice alt tip de constructie.
In opinia mea, APMGS (Asociatia Profesionala pentru Monitorizarea Geotehnica si Structurala) a contribuit foarte mult, avand un rol esential in cresterea gradului de constientizare printr-o prezenta activa in mediul public, postand frecvent si transmitand informatii relevante. De asemenea, presedinta asociatiei, Mariana Garstea, a investit considerabil timp si energie pentru a se asigura ca organizatia este vizibila si auzita, consolidand astfel influenta si impactul asociatiei in domeniu.
Nu in ultimul rand, aceasta schimbare in bine s-a datorat si cresterii exigentelor in domeniul constructiilor, evolutii care au influentat modul in care sunt planificate si executate proiectele de constructie, precum si strategiile de intretinere si securizare a infrastructurii existente.
Imi amintesc cu drag de perioada de acum aproximativ 12 ani, cand am facut parte din echipa de monitorizare geotehnica si structurala a proiectului de Magistrala 5 de metrou din Bucuresti. Desi si atunci proiectul cuprindea solutii de monitorizare in timp real care permiteau colectarea si analiza continua a datelor, este clar vizibila evolutia tehnologica si digitalizarea din ultimii ani.
In trecut, gama de senzori disponibili pentru diverse masuratori era relativ limitata, ceea ce restrangea posibilitatile de monitorizare si analiza a datelor in proiectele geotehnice si structurale. Pe masura ce tehnologia a avansat, oferta de senzori s-a diversificat semnificativ, oferindu-ne in prezent multiple optiuni specializate pentru fiecare tip de masuratoare, asigurand o acuratete si fiabilitate mai mare in monitorizarea parametrilor critici. Aceasta diversificare a echipamentelor permite personalizarea solutiilor de monitorizare, optimizandu-le in functie de cerintele fiecarui proiect.
In paralel cu aceasta diversificare, tehnologii precum scanarea cu laser LiDAR (Light Detection and Ranging) au evoluat semnificativ, iar utilizarea dronelor, desi nu inca o practica standardizata, a inceput sa fie din ce in ce mai adoptata, permitand monitorizarea detaliata si continua a terenului si infrastructurilor, cu o precizie sporita si in conditii variate de mediu.
Toate aceste progrese tehnologice ne permit acum sa personalizam solutiile de monitorizare si sa optimizam performanta proiectelor, adaptandu-le perfect la cerintele fiecarui context specific.
Ca si concluzie, pe masura ce scriam aceste randuri, am realizat cat de mult s-au schimbat lucrurile si cat de departe am ajuns in doar cativa ani. Faptul ca avem acum la dispozitie tehnologii atat de avansate, care ne permit sa intelegem si sa protejam mai bine ceea ce construim, m-a facut sa simt recunostinta si multumire pentru munca pe care o facem. E linistitor sa stiu ca, datorita acestor progrese, care poate ne par mici uneori, putem lasa in urma o lume mai atent supravegheata, mai sigura si mai durabila pentru generatiile ce vor urma.
Ii incurajez pe toti sa acorde importanta cuvenita monitorizarii, pentru ca ea este fundamentul pe care se cladeste siguranta si durabilitatea lucrarilor noastre. Fiecare masuratoare, fiecare verificare si fiecare analiza conteaza, nu doar pentru prezent, ci si pentru viitorul pe care il lasam generatiilor urmatoare. Chiar daca poate suna cliseic, investind in monitorizare, investim in siguranta si stabilitatea lumii noastre."
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
AUGUST 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 184 (August 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
noark
Ubitech
quadratum
concelex
SIGM
viarom
EDIT-Structural
konsent
BogArt
ERBASU CONSTRUCT
CDS
rigips
ness project
strabag nivel 1
Acvatot 2019
SSAB
DRS
leviatan
MAKITA
Arduro
ELECTROGRUP

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
econet
ROGBC 2016
top 500
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander