Agenda Constructiilor
Luni, 23 Decembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - NEMETSCHEK: Metaversul inovator si captivant tenteaza industria constructiilor
NEMETSCHEK: Metaversul inovator si captivant tenteaza industria constructiilor
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Ovidiu Stefanescu 29 Mar 2023 06:14
In prezent, companiile de constructii folosesc deja tot mai intens mediile virtuale pentru a optimiza diferite faze ale proiectarii, constructiei si exploatarii cladirilor si infrastructurii. Utilizarea aplicatiilor de tip metavers in domeniu pare sa fie doar o chestiune de timp, considera expertii Nemetschek. Tot mai multi oameni trec la acest concept dezvoltat de Facebook, ce este definit de o lume captivanta, pur digitala, care se imbina cu cea reala si devine pe zi ce trece tot mai populara. 
Folosirea mediilor virtuale pentru a proiecta si vizualiza cladiri inainte ca acestea sa fie construite in lumea reala a crescut in intensitate. Desi inca este la inceput, aceasta tehnologie a evoluat enorm si va ajuta industria sa se construiasca in viitor si pentru o lunga perioada de timp. Tehnologiile de realitate extinsa (XR), precum realitatea virtuala si augmentata (VR si AR) sunt folosite pentru a imbunatati comunicarea si colaborarea intre toti factorii implicati. 
De exemplu, VR poate fi folosita pentru a crea analize virtuale ale cladirilor si infrastructurii, care pot imbunatati comunicarea dintre proiectanti, ingineri si antreprenori. AR poate fi utilizata pentru a suprapune informatii digitale peste mediile din lumea reala pentru a imbunatati comunicarea intre partile interesate. In plus, aceste tehnologii sunt utile pentru a imbunatati procesele de proiectare si constructie. De exemplu, VR poate fi utilizata pentru a efectua modelari si testari virtuale, ceea ce poate ajuta la reducerea erorilor. AR are capacitatea de a furniza informatii in timp real despre santier si poate ajuta la imbunatatirea eficientei si sigurantei. 
Ambele tehnologii sunt de fapt precursori ai metaversului - schimband semnificativ modul in care echipele proiecteaza, construiesc si opereaza. Metaversul va continua sa influenteze aceasta schimbare. Sistemul ofera oportunitati unice industriei constructiilor, legate in special de colaborarea net simplificata pe proiecte internationale sau cea dintre diferite echipe locale. Toate partile interesate se pot intalni intr-un singur loc, pot face schimb de idei si pot monitoriza progresul. Nu mai este nevoie de apeluri video sau de inspectii la fata locului, toti pasii de lucru avand loc in acest univers virtual. In plus, el ofera potentialul crearii unui proiect centralizat, in care toate datele modelului pot fi gazduite pentru a eficientiza colaborarea, coordonarea BIM si vizualizarea. Beneficiile potentiale pentru colaborare, achizitie si schimbul de informatii, vizualizarea designului si coordonarea BIM sunt prea evidente pentru a fi ignorate. Dar exista si limitari, date, de exemplu, de rezolvarea problemelor legate de responsabilitate in cazul erorilor sau de protejarea datelor de manipularea ulterioara. 
Prin tehnologia blockchain, datele digitale pot fi gestionate in echipe intr-un mod transparent si inviolabil. In plus, procesele de colaborare in faza de planificare si constructie pot fi facute mai transparente si gestionate mai sigur. Cu blockchain, ca infrastructura pentru colaborare, drepturile de proprietate intelectuala pot fi aparate eficient in viitor, iar documentatia redundanta si consumatoare de timp va disparea treptat. Un lant de inregistrari de date nu este altceva decat o baza de date mare, care incepe cu un „bloc originar”. Acestea sunt intotdeauna atasate in mod cronologic si intr-o maniera nealterabila, dupa ce au fost verificate si confirmate de catre toate partile implicate. Fiecare bloc nou generat se refera la predecesorul sau cu un numar unic de identificare (denumit „hash”). Baza de date rezultata cartografiata astfel un istoric al inregistrarilor de date. Intr-un blockchain, toate procesele nu sunt, prin urmare, finalizate pe un singur computer, ci simultan pe mai multe computere. Aceasta procedura mareste suplimentar securitatea impotriva manipularii. Un blockchain nu este actualizat si validat de o singura institutie sau persoana, ci de toti membrii retelei, prin consens. Tehnologia blockchain este esentiala pentru un metavers sigur, exploatat in industria constructiilor.
Metaverseul ofera o oportunitate unica, intrucat permite oamenilor sa fie implicati in proiectul de constructie intr-o mare varietate de faze. Sistemul completeaza lumea fizica cu toate informatiile din model sau geamanul digital, pe masura ce obiectivul este proiectat, construit si operat, subliniaza expertii Nemetschek. In timpul proiectarii, specialistii prezenti in metavers interactioneaza cu modelul respectiv, pentru a efectua revizuiri interdisciplinare (de proiectare, de exemplu). Expertii identifica problemele si vizualizeaza schimbarile, comunica in mod direct si folosesc instrumente digitale pentru a valida designul propus. In etapa de executie, antreprenorii folosesc sisteme de realitate augmentata pentru a vizualiza si revizui procesul de constructie. Acest lucru reduce riscurile si asigura rezultate mai bune. In faza de operare, gemenii digitali bazati pe realitate augmentata pot fi utilizati pentru a spori siguranta prin simulari, intretinere, instruire sau chiar inspectii de la distanta. In plus, fluxurile de lucru greu de practicat, consumatoare de timp sau periculoase pot fi repetate in metavers, devenind astfel mai sigure. De exemplu, inspectiile de calitate ale structurilor de infrastructura, precum podurile, pot fi efectuate de la distanta folosind drone si un model realist si complet digitizat. Aceasta duce la cresterea sigurantei angajatilor, dar si a eficientei si acuratetei operatiunilor. 
Metaversul asigura ca atat colaborarea, cat si comunicarea sufera transformari profunde. Progresul lor permite un schimb de idei fara granite in cadrul unei echipe, pe plan national sau global, experti din toate tarile putandu-se reuni pentru a colabora la identificarea de solutii si contribuind  astfel la realizarea unor cladiri mai bune, mai durabile si mai eficiente. Metaversul este perturbator in multe privinte si va schimba modul in care oamenii comunica, colaboreaza, proiecteaza, construiesc si opereaza cladiri si infrastructura de diverse tipuri. Desi este putin probabil ca realitatea virtuala sa inlocuiasca complet modelele 3D si alte standarde traditionale de proiectare, tehnologia va face mai usor pentru antreprenori sa-si explice deciziile in fata clientilor si sa prezinte cladirea finita, chiar inainte de demararea organizarii de santier. Acest lucru va oferi mai multa transparenta si va imbunatati colaborarea, intrucat nimeni nu va simti ca nu a fost implicat in anumite decizii sau ca nu le poate intelege pe deplin. Metaversul nu este inca un concept complet dezvoltat - si va fi nevoie de deschidere si standarde comune pentru a creste acceptarea unei astfel de experiente in industria constructiilor. Pentru informatii suplimentare, click aici
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTESISECAMhiltiALLBIMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ELECTROGRUP
DRS
strabag nivel 1
SIGM
konsent
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
Arduro
GEWISS
quadratum
VEGO
concelex
Ubitech
leviatan
noark
MAKITA
CDS
BogArt
SSAB
EURO BUILD
theda mar
AED
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
rigips

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<