Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Septembrie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - OVES: Bugetele alocate pentru IT sunt cu 20% mai mici fata de cele acum 2 ani
OVES: Bugetele alocate pentru IT sunt cu 20% mai mici fata de cele acum 2 ani
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 16 Sep 2024 11:11
Industria IT din Romania, un sector in plina expansiune pana acum cativa ani, resimte din plin efectele crizei economice globale. Fata de acum doi ani, bugetele alocate pentru servicii IT s-au diminuat cu aproximativ 20%, conform analizei Oves Enterprise, companie romaneasca de dezvoltare de software, cu expertiza in crearea de solutii software complexe si inovatii AI destinate industriilor aerospatiale, de aparare si de securitate cibernetica.
Aceasta tendinta de reducere a bugetelor alocate proiectelor IT este in concordanta cu ceea ce se intampla la nivel international, unde companiile, inclusiv cele din domeniul tehnologic, reduc cheltuielile si cauta solutii mai eficiente din punct de vedere al costurilor.
Scaderea bugetelor pentru IT a fost determinata, in mare parte, de incertitudinile economice globale, de inflatie si de necesitatea companiilor de a prioritiza investitiile esentiale. Multe companii mari au apelat initial la outsourcing in India, atrase de costurile mai mici. Insa, in ultima perioada, mare parte dintre acestea a revenit la furnizori din Europa de Est, inclusiv din Romania, ca urmare a neconcordantelor de calitate si livrare intampinate in Asia. 
In ciuda acestui trend de revenire, bugetele raman mai mici decat inainte de criza, fiind insa cu aproximativ 10-15% mai mari decat cele oferite pentru servicii din India, dar semnificativ mai reduse comparativ cu acum doi ani.
 
Cum se adapteaza industria IT din Romania la criza
Tendintele actuale din industria IT din Romania reflecta aceste schimbari. Pe langa reducerea bugetelor, companiile IT sunt fortate sa inoveze pentru a ramane competitive. Utilizarea tehnologiilor de inteligenta artificiala (AI) si automatizarea proceselor (RPA) au devenit solutii esentiale pentru optimizarea costurilor si cresterea productivitatii. Iar programatorii romani, care inainte aveau asteptari salariale ridicate, au inceput sa accepte salarii mai mici pe fondul scaderii numarului de proiecte si a cresterii concurentei.
La nivel international, aceste tendinte sunt confirmate de diverse studii. Rapoartele arata ca, la nivel global, bugetele IT au scazut cu aproximativ 20% in ultimii doi ani, in timp ce outsourcing-ul catre regiuni cu forta de munca mai ieftina, precum India si Filipine, a crescut initial, dar s-a confruntat cu probleme legate de calitate. Conform unui raport Deloitte, 63% dintre companii au mentionat reducerea costurilor ca principal beneficiu al outsourcing-ului. Totodata, integrarea AI si automatizarea proceselor au devenit factori critici in cresterea eficientei operationale si a competitivitatii pe piata​.
In Romania, flexibilitatea si adaptabilitatea devin esentiale pentru companiile de IT care doresc sa isi mentina clientii si sa atraga noi proiecte. 
"Flexibilitatea a fost cheia succesului nostru in aceasta perioada. Avand o structura organizationala agila, similara cu a unui start-up, am reusit sa adaptam rapid preturile pentru a raspunde cerintelor clientilor nostri. Aceasta strategie ne-a permis sa avem o vara extrem de aglomerata si sa atragem din nou clientii vechi, fara a face compromisuri majore pe partea de profitabilitate”, spune Mihai Filip, CEO Oves Enterprise.
In ciuda provocarilor economice actuale, companiile din IT care integreaza rapid tehnologii inovatoare si isi eficientizeaza procesele pot sa-si mentina competitivitatea si sa valorifice oportunitati pe pietele emergente. Flexibilitatea si adaptarea la noile realitati economice devin esentiale pentru a asigura succesul pe termen lung.
***
Oves Enterprise este o companie romaneasca de dezvoltare de software, cu expertiza in crearea de solutii software complexe si inovatii AI destinate industriilor aerospatiale, de aparare si de securitate cibernetica, infiintata in 2015 la Cluj-Napoca. Incepand cu anul 2019, strategia Oves a inclus oferirea de servicii mai complexe de software development pentru proiecte din zona automotive, eCommerce, fintech, telecom, institutii guvernamentale internationale etc., compania devenind partener tehnologic pentru proiecte complexe si sofisticate din punct de vedere tehnologic. Anul trecut, Oves Enterprise si-a extins activitatea cu o noua linie de business, axata pe productia de drone.
In prezent, mai bine de jumatate din cifra de afaceri a  companiei este generata de proiecte din afara Romaniei, ce integreaza tehnologii noi din sfera inteligentei artificiale si big data. Oves Enterprise are, in prezent, peste 200 de angajati si birouri in Romania, Germania, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, SUA si Norvegia.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
AUGUST 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 184 (August 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
DRS
Acvatot 2019
quadratum
CDS
leviatan
Arduro
theda mar
konsent
CONCEPT STRUCTURE
BogArt
ERBASU CONSTRUCT
rigips
noark
SSAB
viarom
MAKITA
Ubitech
strabag nivel 1
ness project
SIGM
ELECTROGRUP
EDIT-Structural
concelex

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
econet
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander