Agenda Constructiilor
Vineri, 19 August 2022
GRUNDFOS
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - OVES: Spatiul si apararea devin noile domenii de interes pentru companiile din IT
OVES: Spatiul si apararea devin noile domenii de interes pentru companiile din IT
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 15 Iun 2022 11:10
Invazia Ucrainei de catre Rusia a fortat guvernele si mediul enterprise sa regandeasca strategiile de investitii in industriile de aparare si aerospatiala, un accent important punandu-se acum pe digitalizare, inovare si pe identificarea de noi solutii impotriva amenintarilor de orice fel: militar, cibernetic, biologic, chimic, nuclear etc.
Mai mult, cresterea bugetelor pentru aparare alocate de NATO si Comisia Europeana atrage si mai mult atentia companiilor dezvoltatoare de software, industriile de aparare si aerospatiala fiind acum unele dintre cele mai importante domenii pentru dezvoltare in care companiile de tehnologie isi vor aduce aportul.
Este si cazul OVES Enterprise, companie romaneasca de dezvoltare de software, infiintata, in 2015, la Cluj-Napoca, ce are in derulare mai multe proiecte, in regim de companie subcontractata, cu beneficiari precum Comisia Europeana, cu guvernele mai multor state si institutii de resort pe partea de Space and Defence (Spatiu si Aparare).
„Suntem parte in proiecte de aceasta amploare dupa mai multi ani in care am livrat solutii pentru cele mai mari companii private si am capatat experienta si skills-uri de a gestiona si dezvolta proiecte mari si complexe. Am pariat mereu pe experienta si seriozitatea developerilor nostri, am crezut in ei si i-am sustinut sa se dezvolte tot mai mult pe plan profesional. Toate aceste lucruri ne pozitioneaza in randul companiilor de incredere si tot mai multe institutii apeleaza la serviciile noastre pentru proiecte complexe si grad ridicat de confidentialitate, cu dezvoltare pe termen lung”, spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise, mentionand ca aceste tipuri de proiecte angreneaza cei mai buni ingineri din piata si, fiind pe un termen mai lung, le ofera stabilitate, un argument foarte important in aceasta perioada.
 
Ce proiecte dezvolta echipele din care fac parte developerii OVES Enterprise
Dezvoltarea de softuri de detectie, recunoastere si localizare de drone ostile, soft de localizare si detectie folosit de retele de sateliti, scanarea retinei fara greseala, folosind algoritmi matematici, cartografiere precisa din spatiu, elaborarea unui sistem de protectie a institutiilor publice impotriva atacurilor cibernetice, identificarea de vulnerabilitati in sistemele informatice actuale sau dezvoltarea unui sistem de ghidaj bazat pe AI ce poate fi folosit de vehicule pentru a identifica rute periculoase, predispuse la atacuri (sunt analizate intamplari petrecute in acea zona, luminozitatea traseului, timpul de raspuns al celor care ofera suport, conditiile meteo sau nivelul de oboseala al operatorilor care ajung in zone sensibile etc.), sunt doar unele dintre proiectele in care sunt implicati developerii OVES Enterprise.
„Este o cerere tot mai mare pentru astfel de proiecte complexe. Acestea presupun dezvoltare si implementare mai indelungate, dar si investitii mai mari. Asteptarile, insa, sunt pe masura: mai ales in cadrul proiectelor militare, unde responsabilii se asteapta ca developerii implicati sa cunoasca la perfectie toate tehnologiile folosite in proiect”, mai spune Mihai Filip.
Companiile de IT vor avea, in perioada urmatoare, un rol tot mai important in infrastructura proiectelor de tip Space and Defence (spatiu si aparare), asa cum arata si cele mai noi initiative adoptate de NATO si Comisia Europeana.
Astfel, la jumatatea lunii aprilie, aliatii NATO au aprobat Carta DIANA (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic) ce va reuni personal din domeniul apararii, din mediul privat – din cadrul start-up-urilor si companiilor tehnologice – alaturi de personal academic pentru a dezvolta proiecte pe baza de tehnologii emergente, inclusiv: AI, procesare big data, tehnologii cuantice, dar si care vizeaza explorarea si securitatea spatiala, biotehnologia si dezvoltarea de materiale noi.
Aliatii au agreat, de asemenea, cadrul pentru Fondul Multinational de Inovare al NATO. Acesta este primul fond multisuveran de capital de risc din lume si va investi un miliard de euro in start-up-uri in stadiu incipient si alte fonduri de deep tech aliniate cu obiectivele sale strategice.
Totodata, la finalul lunii mai, Comisia Europeana a adoptat al doilea program anual de lucru al Fondului European de Aparare (European Defence Fund - EDF) ce va aloca aproape 1 miliard de euro (924 de milioane de euro) pentru a investi in comun si mai bine in capabilitati strategice de aparare. De asemenea, in programul de lucru al EDF pentru 2022, Comisia lanseaza un set de actiuni pentru a sprijini antreprenorii, intreprinderile nou-infiintate si IMM-urile inovatoare si pentru a le aduce in ecosistemul industrial al apararii.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TERAPLASTAUTODESKVideoConfAC-iulALLBIM
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
AUGUST
2022!
 
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
BMI_Icopal
CONCEPT STRUCTURE
FRONTALE
strabag nivel 1
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
viarom
hilti
CELCO 2020
Acvatot 2019
rigips
hidroplasto
leviatan
MAKITA

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere