Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - PENMAN: Piata globala de IA va ajunge la 1.600 miliarde USD in acest an
PENMAN: Piata globala de IA va ajunge la 1.600 miliarde USD in acest an
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 28 Iul 2023 11:12
2023 va fi pastrat in istorie ca anul „0”, anul in care lumea a descoperit la scara larga Inteligenta Artificiala ca instrument facil de creatie. Anul in care ChatGPT a devenit cel mai cunoscut instrument bazat pe AI si care a generat numeroase dezbateri despre rolul si locul inteligentei artificiale. Bard si Bing au aparut si ele pe radarul AI folosit la scara larga, iar sute de mii de creatori de continut si angajati care lucreaza in industria creativa se tem ca AI le va fura locurile de munca. Vorbim despre angajati din companii care in prezent furnizeaza servicii de creare de continut scris, audio, foto sau video.
In ciuda faptului ca autoritatile europene si americane au impus o serie de reglementari, datele recente adunate de site-ul de specialitate Comptia arata ca inteligenta artificiala este folosita deja la scara globala. Astfel, in randul companiilor si persoanelor chestionate:
- 35% dintre companiile folosesc deja un instrument de AI
- 42% dintre companii se gandesc sa foloseasca AI in viitorul apropiat
- 38% dintre angajati se asteapta ca AI sa automatizeze jobul lor in 2023
- 13% dintre angajati cred ca AI le va inlocui complet meseria
- 97% dintre utilizatorii de mobil folosesc sisteme de asistenta vocala bazate pe AI
- piata globala de AI a fost de 119 miliarde de dolari in 2022
- piata globala de AI va ajunge pana in 2023 la 1.600 de miliarde de dolari
In acest context, Penman, un startup romanesc cu aproximativ 200 de freelanceri si creatori de continut inregistrati in platforma, care furnizeaza solutii de externalizare si administrare a proiectelor de continut scris pentru companii mijlocii si mari, a facut o analiza a impactului pe care il are dezvoltarea sistemelor bazate pe Inteligenta Artificiala pe piata serviciilor creative.
Analiza Penman arata ca scrierea de continut este un domeniu in care inteligenta artificiala nu va inlocui complet oamenii. In ciuda avansului tehnologic, AI-ul nu poate intelege pe deplin si nu poate simti emotii umane in mod autentic si nu are capacitatea de a interpreta si exprima emotii complexe, aceasta ramane o trasatura specifica oamenilor.
Ovidiu Neag - co-fondator si CEO Penman: „Orice sistem de inteligenta artificiala are dificultati in intelegerea si interpretarea subtilitatilor culturale si a contextului specific. Desi AI-ul poate genera continut automat si poate fi folosit ca sursa de inspiratie, capacitatea de a produce creatii originale si inovatoare, ramane in principal in mainile creatorilor umani. Prin urmare, creditul principal trebuie acordat creatorilor umani pentru viziunea, expertiza si abilitatile lor in crearea de continut valoros si captivant. AI-ul este doar o unealta in mainile lor, nu invers.”
Laura Ghencea, unul dintre cei mai experimentati creatorii de continut inregistrati in platforma, subliniaza faptul ca inteligenta artificiala poate fi utila in procesul de documentare sau sugerare de materiale inspirationale, dar nu poate intelege cu adevarat particularitatile necesare pentru a comunica eficient cu un anumit public.
Laura Ghencea - copywriter: „Folosesc AI strict ca pe un Google, atunci cand fac research. ChatGPT, de exemplu, a venit sa ne arate ca poate face mult mai repede si mult mai bine niste procese care inainte necesitau multa documentare si ceva talent pentru a le pune in diverse forme de manifestare creativa. Iar atunci cand iti arata ca poate sa faca in 10 minute ceva ce tie iti ia 2 ore este normal sa te sperie si sa simti ca poate sa iti fure, cu totul, jobul. Dar daca nu treci acest proces printr-un om, care simte si poate sa transmita un mesaj real, poti sa pui orice masinarie, dar emotie nu poti sa ii dai! Atunci cand citesti un material creat de aceste tool-uri, il citesti ca pe o lectura, dar nu te atinge.”
Exista in continuare domenii in care oamenii detin avantajul in fata AI. Acestea includ activitati care necesita empatie si intelegere emotionala profunda, abilitati fizice fine, creativitate si luare de decizii complexe bazate pe valori etice si sociale.
Inteligenta Artificiala va inlocui unele procese si joburi actuale, dar vine si cu avantaje financiare. Potrivit cercetarilor Goldman Sachs, utilizarea avansata a prelucrarii limbajului natural in afaceri si societate poate conduce la o crestere de 7% (aproximativ 7 trilioane de dolari) a PIB-ului global si la o crestere a productivitatii cu 1,5% intr-un interval de 10 ani. Autorii raportului Goldman Sachs, Joseph Briggs si Devesh Kodnani, afirma ca, in ciuda incertitudinilor semnificative legate de potentialul inteligentei artificiale generative si a discutiilor despre reglementarile ce ar trebui impuse, eliminarea barierelor de comunicare dintre oameni si masini reprezinta un avans major cu efecte macroeconomice semnificative.
Ovidiu Neag - co-fondator si CEO Penman: „Este adevarat ca aceste sisteme inteligente pot aduce beneficii semnificative in diferite domenii, inclusiv in domeniul scrisului sau al cautarii online. Dar, exista intotdeauna posibilitatea aparitiei unei lupte intre oameni si tehnologie in ceea ce priveste convietuirea. Depinde de cum vezi problema. Pe deoparte, oamenii se tem ca vor pierde controlul sau ca abilitatile lor vor deveni inutile in fata avansului tehnologic, iar pe de alta parte, oamenii pot folosi aceste noi sisteme pentru a-si imbunatati si accelera propriul proces creativ. Spre exemplu, scriitorii, sau in general creatorii, pot utiliza instrumentele AI pentru a primi sugestii si inspiratie sau pentru a obtine informatii suplimentare.”
De exemplu, in contextul integrarii AI, platforma penman.ro a dezvoltat un instrument numit AI PenBot care inlocuieste partea de research din procesul de creatie ce solicita mult timp. Cu ajutorul acestui tool inovator, informatia necesara poate fi obtinuta in doar cateva minute, reducand timpul de lucru cu pana la 75%. Este important de mentionat ca, creativitatea si abilitatea de a formula texte potrivite cu audienta si cerintele companiei raman in sarcina si responsabilitatea autorului, fiind aspecte exclusive ale procesului lor creativ.
Datele Comptia mai arata ca Inteligenta Artificiala va genera cu 12 milioane de locuri de munca mai mult decat va desfiinta. Totusi, 60% dintre oamenii chestionati (inca) prefera sa discute cu o persoana, nu cu un robot atunci cand solicita asistenta sau un serviciu.
Penman este un startup romanesc lansat in martie 2021. Din 2023, Penman este partener Microsoft for Startups pentru a integra componenta de Inteligenta Artificiala (AI) in platforma, are aproape 200 de creatori de continut inregistrati in platforma si a tranzactionat pana acum peste 25 de milioane de cuvinte.
In 2021, Penman a fost nominalizat oficial din partea Romaniei la premiile WSA. (World Summit Award – Austria 2021). WSA este un sistem unic de premii, care selecteaza si promoveaza inovatia digitala locala pentru a imbunatati societatea si a fost infiintat in 2003 ca parte a Summit-ului mondial al ONU privind societatea informationala.
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEhiltiSISECAMTotalEnergiesALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
konsent
viarom
SIGM
CONCEPT STRUCTURE
DRS
ELECTROGRUP
Arduro
noark
Ubitech
rigips
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
AED
strabag nivel 1
BogArt
theda mar
concelex
CDS
VEGO
leviatan
quadratum
ness project
MAKITA
Acvatot 2019
SSAB

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<