Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - PlanRadar: Digitalizarea constructiilor ajuta la indeplinirea obiectivelor net zero
PlanRadar: Digitalizarea constructiilor ajuta la indeplinirea obiectivelor net zero
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 25 Mai 2023 15:34
Uniunea Europeana intentioneaza sa decarbonizeze sectorul constructiilor pana in 2050, iar asociatiile industriale din Statele Unite ale Americii au stabilit aceasi obiectiv: atingerea unui nivel de emisii nete zero in sectorul constructiilor pana in 2050.
Una dintre cele mai mari provocari in ceea ce priveste reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera rezulta din eficienta energetica scazuta a cladirilor existente si din ratele de renovare inca prea scazute in aproape toate statele membre ale Uniunii Europene. Reducerea amprentei de carbon a UE necesita o crestere semnificativa a reabilitarii energetice a fondului imobiliar existent.
Avand in vedere provocarile de mediu din ce in ce mai mari, este imperativ sa regandim abordarea privind proiectarea si exploatarea cladirilor, cat mai ales reabilitarea acestora.
Preocupata de tendintele, prioritatile si strategiile viitoare pentru arhitectura si design interior, PlanRadar a realizat o sinteza a principalelor masuri prin care specialistii in domeniu se adapteaza la schimbare si planifica un viitor sustenabil prin intermediul arhitectilor, dezvoltatorilor imobiliari si a studiourilor de design interior.
 
1. Personalizare si hiperlocalizare
Cercetari recente arata ca, atunci cand vine vorba de crearea de cladiri rezistente la impactul schimbarilor climatice, proiectantii se orienteaza catre localizare, respectiv catre respectarea si reflectarea mediului local in proiectare si constructie.
Practic, fiecare proiect tine cont de caracteristicile regionale si specifice locului - modele meteorologice regionale, infrastructura, stiluri arhitecturale. Dar pentru a pregati cladirile pentru o planeta in curs de incalzire, cu tulburari climatice extreme, arhitectii ar trebui sa ia in considerare conditiile meteorologice si de mediu la un nivel personalizat si adaptat local.
“Un colt de strada poate deveni o insula de caldura, ceea ce inseamna ca este nevoie de materiale de constructie care reflecta caldura sau de amenajari peisagistice cu multe spatii verzi. Un bloc poate fi afectat de inundatii in viitor din cauza infrastructurii locale, ceea ce inseamna ca este nevoie de conceperea unor solutii superioare de drenaj si de suprainaltare inca din faza de constructie, sau in faza de reabilitare. Pentru atingerea obiectivuli macro, este nevoie in primul rand de reducerea impactului local al schimbarilor climatice la nivel micro.” - Sander Van de Rijdt, co-fondator PlanRadar.
2. Conectivitate urbana si extraurbana
Numerosi proiectanti pun accent pe reducerea expansiunii urbane prin promovarea dezvoltarii unor orase mai dense. Aceasta strategie joaca un rol crucial in reducerea emisiilor generate de transport si in sporirea eficientei energetice, dar prezinta, de asemenea, anumite provocari.
Se preconizeaza ca aproximativ 80% din populatia globala va locui in zonele urbane pana in 2050, ceea ce inseamna ca este nevoie de o abordare viabila, care sa evite aglomerarea mai multor cladiri inalte in spatii limitate.
Solutia consta in perceperea fiecarui nou proiect urban ca parte integranta a unui intreg coerent si in colaborare stransa cu planificatorii urbani. Aceasta colaborare garanteaza ca retelele de transport, caile de acces pietonal, rutele pentru biciclisti si spatiile naturale sunt integrate perfect in noile cartiere urbane. In plus, este esential sa se asigure un acces usor la servicii si facilitati locale - magazinele alimentare, locurile de divertisment si spatiile de birouri - facand ca viitorul vietii urbane sa fie cat mai eficient, echitabil si durabil posibil.
 
3. Valorificarea materialelor locale, sustenabile
Utilizarea materialelor sustenabile din surse locale pentru a construi cladiri noi garanteaza un impact minim asupra mediului si confera rezistenta si durabilitate pe termen lung. Se reduc astfel emisiile asociate transportului si se incurajeaza in acelasi timp afacerile si industriile locale - otel verde produs de turnatorii locale inovatoare, chirpici (un material de constructie cu o istorie de mii de ani in lume continua sa fie una dintre cele mai durabile alegeri), bambus, cupru, granit etc.
Prin aprovizionarea cu materiale la nivel local, constructorii pot contribui, de asemenea, la eforturile locale de atenuare a schimbarilor climatice. De exemplu, in regiunile predispuse la incendii, utilizarea de arbori mai mici sprijina strategiile de gestionare durabila a padurilor, abordand astfel provocarile de mediu la nivel local.
4. Promovarea practicilor durabile in lantul de aprovizionare
Expertii in constructii si arhitectii exceleaza in ceea ce priveste inovarea lantului de aprovizionare prin adoptarea unei transparente sporite si a noilor tehnologii care permit urmarirea materialelor din fabrica pana la santier precum PlanRadar, care ajuta la reducerea impactului lucrarilor de constructie sau remediere.
Astfel, angajamentul fata de practicile etice in materie de munca si de productie capata importanta cruciala pentru numerosi clienti din domeniul constructiilor.
PlanRadar conecteaza digital toti membrii echipei si ofera acces in timp real la date despre proiect, permitand dezvoltatorilor si furnizorilor sa actioneze din timp pentru reducerea costurilor, a resurselor si a timpului alocat lucrarilor.
Prin conectarea in timp real a intregii echipe - de la managerii de proiect la echipele de pe santier, subcontractori si partile interesate, utilizatorii PlanRadar isi pot spori in mod considerabil eficienta si profitabilitatea in cadrul proceselor de constructie sau renovare si pot gestiona cu mai multa usurinta atingerea obiectivelor de zero emisii nete pentru cladiri pana in 2050. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesALLBIMABONARE REVISTESISECAMhiltiRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
CDS
leviatan
SIGM
noark
ELECTROGRUP
rigips
ERBASU CONSTRUCT
AED
viarom
Ubitech
DRS
quadratum
Arduro
SSAB
theda mar
MAKITA
VEGO
ness project
BogArt
Acvatot 2019
strabag nivel 1
konsent
EDIT-Structural
concelex

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<