PlanRadar: Lucrarile extrabugetare reprezinta 11% din costul total al unui proiect |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 23 Sep 2024 06:20 |
PlanRadar, platforma lider pentru crearea de documentatie digitala, comunicare digitala si raportare digitala in sectorul constructiilor si imobiliare, a efectuat cercetari ample in Romania, tarile vorbitoare de limba germana si Europa de Est cu scopul de a evalua starea productivitatii muncii in secttorul constructiilor. Rezultatele sondajului, la care au participat peste 450 de experti din industrie, dezvaluie provocarile si perspectivele de crestere a productivitatii in proiectele de constructii, in special in Romania.
Sectorul constructiilor, o industrie importanta la nivel global pentru care se asteapta o crestere stabila a veniturilor, este cunoscut pentru faptul ca productivitatea muncii nu este la cel mai inalt nivel. Aceasta problema aduce cu ea consecinte de amploare, mai ales avand in vedere faptul ca sectorul constructiilor la nivel global se preconizeaza ca va vedea o crestere puternica a volumului de munca in urmatorii 15 ani. Si anume, se preconizeaza ca valoarea lucrarilor va creste de la 9,7 trilioane dolari in 2022 la 13,9 trilioane dolari pana in 2037, reprezentand o crestere de peste 4,3 trilioane dolari.
Expertii din industria constructiilor sunt bine constienti de faptul ca eficienta nu este punctul forte al sectorului, fapt dovedit mai ales de stagnarea progresului in acest sens, care s-a inregistrat in sectorul constructiilor din tarile est-europene in ultimele trei decenii. Aceasta perioada este marcata de o lipsa de progres semnificativ, care este sustinuta de faptul ca volumul de munca finalizat in 2022 poate fi comparat cu volumul de munca din 1995.
Situatia din Romania
Un studiu detaliat al dinamicii productivitatii in sectorul constructiilor din Romania releva cateva fapte cheie. Un aspect semnificativ se refera la timpul de lucru in raport cu productivitatea. Potrivit datelor sondajului, respondentii romani, precum si 76% dintre respondentii din alte tari din Europa de Est, lucreaza de obicei 8 pana la 10 ore pe zi, sau 40 pana la 50 de ore pe saptamana, ceea ce reprezinta mai mult decat media UE de 37,5 ore. Cu toate acestea, un sfert dintre respondentii romani sustin ca eficienta orelor lucrate este compromisa de factori precum lipsa proceselor si a documentatiei clar definite, ceea ce contribuie la niveluri mai scazute de productivitate in comparatie cu omologii vest-europeni.
O alta concluzie semnificativa este ca intarzierile apar adesea in proiecte, asa cum sustin 24% dintre respondentii romani, care considera, de asemenea, ca acesta este principalul obstacol in calea productivitatii. Intarzierile nu doar ca ameninta intregul program al proiectului, ci provoaca si lucrari extrabugetare, costuri suplimentare, ceea ce, in consecinta, reduce productivitatea. Conform datelor unui studiu suplimentar realizat recent de PlanRadar, lucrarile extrabugetare reprezinta 11% din costurile totale ale proiectului, ceea ce reprezinta o cifra semnificativa in proiectele mai mari. Aceste provocari evidentiaza necesitatea urgenta de a eficientiza eficienta operationala si de a minimiza blocajele din sectorul constructiilor.
In plus, Romania se confrunta cu o penurie de forta de munca si un exod de creiere, la fel ca si alte tari din Europa de Est. Muncitorii calificati pleaca adesea in tarile europene mai dezvoltate, ceea ce creste si mai mult deficitul de forta de munca si incetineste si mai mult productivitatea sectorului. Aceasta situatie subliniaza urgenta interventiilor strategice pentru retinerea talentului si consolidarea capacitatii fortei de munca pe plan local.
Aceasta problema este strans legata de diferenta salariala din Romania, unde salariile sunt in urma fata de cele din tarile europene mai bogate din diverse motive. Motivele pentru salariile mai mici sunt, printre altele, intarzierea platii proiectelor, ceea ce inseamna ca foarte multe companii nu au fonduri suficiente pentru a plati salariile angajatilor (44%), si absenta proiectelor mari, ceea ce are ca rezultat venituri mai mici pe care companiile le genereaza ( 44%).
Rezolvarea sistematica a ineficientelor necesita optimizarea completa a procesului si adoptarea unor practici de documentare mai eficiente. Cu toate acestea, din cauza resurselor limitate si a fortei de munca limitate, schimbari majore in modul de documentare pentru IMM-urile din Romania raman o provocare. Sunt necesare interventii personalizate pentru a sprijini mai bine dezvoltarea capacitatii organizationale.
In timp ce instrumentele digitale promit sa creasca productivitatea, implementarea lor trebuie sa fie precedata de optimizarea proceselor. Imbunatatind procesele de lucru si eliminand pasii inuti, companiile romanesti pot pune o baza solida pentru o transformare digitala de succes, pentru a incuraja o crestere durabila a productivitatii si a competitivitatii pe termen lung pe piata globala.
Utilizarea platformelor digitale apare ca un potential aliat pentru a simplifica si mai rapid procesul de lucru, dupa cum confirma Josef Szilard Simon, Director Regional de Vanzari PlanRadar pentru Romania si Europa de Sud-Est „Desi procesele de documentare pot dura initial mai mult decat comunicarea verbala - care este comuna in tarile din Europa de Est, s-a demonstrat in mod constant ca creste semnificativ productivitatea pe termen lung. O companie care opereaza intr-o maniera mai organizata, mentine un flux de numerar stabil, poate oferi salarii mai competitive pentru a pastra angajatii si in cele din urma creste productivitatea muncii, ceea ce are un impact pozitiv asupra performantei generale a afacerii”.
PlanRadar recunoaste provocarile specifice cu care se confrunta industria constructiilor din Romania si ramane angajat sa ofere perspective practice asupra solutiilor inovatoare adaptate pietei din Romania. Prin imputernicirea profesionistilor din constructii cu instrumentele si cunostintele necesare pentru a simplifica munca operationala si a implementa eficient proiecte, PlanRadar isi propune sa sustina cresterea si succesul sectorului constructiilor din Romania.
Pentru mai multe detalii despre starea productivitatii muncii in Romania, Croatia, Serbia, Germania, Austria, Elvetia, Slovacia, Ungaria, Republica Ceha si Polonia, descarcati raportul complet.
|