RECOMANDARI pentru intretinerea sistemelor de supraveghere video in sezon rece |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 18 Dec 2019 10:39 |
Incidenta defectiunilor la sistemele de supraveghere creste cu 30% pe timpul iernii. Temperaturile foarte scazute, umezeala ridicata, condensul, precipitatiile si depunerile de gheata si zapada pe camerele de supraveghere si pe cablurile acestora si, mai ales, instalarile necorespunzatoare sunt cele mai frecvente cauze pentru defectarea sistemelor de supraveghere video in sezonul rece, potrivit Atu Tech (a2t.ro), cel mai mare magazin online de sisteme de securitate din Romania, conform cifrei de afaceri.
Cel mai des intalnite probleme apar la accesorii. Umezeala specifica sezonului rece poate oxida mufele de conexiune video sau de alimentare. O alta problema specifica sezonului rece este condensul pe obiectivul camerei, care face ca imaginile redate sa nu mai fie clare si care cauzeaza, in cele din urma, deteriorarea camerelor. Folosirea surselor de alimentare necorespunzatoare si DVR-urile montate in incaperi cu temperaturi care scad sub 5 grade Celsius iarna reprezinta alte cauze care pot compromite integritatea sistemului de supraveghere video.
„De la alimentare, la mufele folosite si procesul de cablare, micile detalii fac diferenta in performanta produsului si nu sunt putine cazurile in care am primit plangeri de la clienti despre calitatea unui produs, cand, de fapt, acesta nu functiona la parametri normali din cauza ca nu a fost utilizata o sursa de alimentare corespunzatoare, sau cablul potrivit, sau pur si simplu nu s-au respectat recomandarile de baza despre locul si modul in care ar trebui sa fie montate camerele”, spune Sorin Felea, director Atu Tech (a2t.ro).
In acest context, specialistii Atu Tech (a2t.ro) au pregatit un ghid pentru intretinerea echipamentelor sistemelor de supraveghere video in sezonul rece.
Sfaturi utile:
- Apelati intotdeauna la echipe de instalatori autorizati
Este foarte important ca specialistii sa se ocupe de partea de instalare si programare a unui sistem de supraveghere video. Instalarea echipamentelor trebuie facuta conform specificatiilor furnizate de producator. In caz contrar, nu doar ca sansele ca echipamentele sa se defecteze sunt mai mari, insa nu poate fi oferita nici garantia, in caz de defectiuni.
- Alegeti produse de calitate
Recomandarea specialistilor este alegerea de camere de supraveghere de calitate, rezistente la intemperii si care sa fie cotate cu un index de protectie de minim IP66. Acest tip de camere sunt inchise ermetic in carcase metalice rezistente la intemperii, care protejeaza camerele impotriva vremii extreme.
- Amplasati corespunzator componentele sistemului de supraveghere
Camerele de supraveghere sa aiba un index de protectie mare si sa fie amplasate corespunzator – sub streasina unui acoperis, ferite de ploaie si ninsoare pe cat posibil. De asemenea, in unele situatii, este util de luat in considerare construirea unei incinte dedicate pentru a limita expunerea la conditiile extreme.
DVR-ul trebuie montat numai in interior, iar temperatura minima nu trebuie sa scada sub 5 grade Celsius. Aceeasi recomandare se aplica si pentru sursa de alimentare a sistemului de supraveghere video.
- Protejati cablurile camerelor de supraveghere
Cea mai buna modalitate de a proteja cablurile camerelor de supraveghere de expunerea la soare si de conditiile meteorologice din sezonul rece este utilizarea unui pat de cablu pentru interior sau a unor cabluri speciale de exterior.
- Utilizati dozele pentru protectia tuturor conexiunilor
Accesoriile sunt cele care dau batai de cap cel mai des: este neaparat necesar ca izolarea mufelor sa fie facuta corespunzator, iar conexiunile cablurilor (video si de alimentare) trebuie facute intr-o doza de legaturi, in asa fel incat apa/zapada sa nu patrunda.
- Faceti o lucrare de mentenanta a sistemului de supraveghere inainte de sezonul rece
Este recomandat ca inainte de sezonul rece sa fie efectuata o lucrare de mentenanta care sa urmareasca daca mufele sunt oxidate sau daca conexiunile sunt in continuare functionale, daca dozele se inchid etans si apa nu poate patrunde inauntru (datorita caldurii de pe timpul verii este posibil ca plasticul sa devina casant sau sa apara fisuri).
- Luati in calcul o sursa alternativa de energie
Este recomandata reducerea dependentei de sursele de energie traditionale, care pot sa nu faca fata cu usurinta in timpul lunilor de iarna. Pot fi utilizate solutii de energie solara, spre exemplu, ca sursa de rezerva pentru a asigura functionarea continua. O alternativa mult mai sigura este utilizarea de UPS-uri care asigura functionarea sistemelor de supraveghere in cazul unei pene de curent sau a altor defectiuni care afecteaza alimentarea.
Pentru a preveni sau a rezolva problemele care pot aparea in sezonul rece la sistemele de supraveghere video, specialistii in sisteme de securitate Atu Tech (a2t.ro) ofera prin telefon consiliere si suport tehnic post-achizitie, iar atunci cand e necesara prezenta unei echipe in locatie, pot pune la dispozitie reteaua de instalatori parteneri care pot prelua astfel de lucrari. AtuTech dispune de o retea de peste 600 de instalatori parteneri, prin care poate oferi astfel de servicii la nivel national, fiind compania cu una dintre cele mai mari retele de instalatori din Romania.
|