Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - Romania beneficiaza de fonduri UE pentru digitalizare de 7,5 mld. euro pana in 2029
Romania beneficiaza de fonduri UE pentru digitalizare de 7,5 mld. euro pana in 2029
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 18 Apr 2024 10:33
Romania anului 2030 va fi cu totul alta decat Romania anului 2024 in evolutia digitala, asa cum Romania anului 2024 este deja cu totul alta decat in 2022, a declarat, miercuri, ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Adrian Caciu, subliniind ca exista pentru digitalizare peste 7,5 miliarde de euro din fonduri europene, pana in anul 2029, citat de Agerpres. Acesta participa la cea de-a 7-a editie a Forumului de Protejare a Infrastructurii Critice (CIP Forum), parte a Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2024.
"Spuneam in 2019-2020, cand aveam deprinderea de a fi analist economic, ca evolutia digitala va influenta PIB-ul sau va influenta cresterea economica a a Romaniei cu cel putin 10 puncte procentuale in urmatorii ani. Este relevant de fiecare data sa ne aducem aminte care este beneficiul net de care poate beneficia o economie, un mediu socio-economic, o tara si o regiune sau un continent din aceasta revolutie digitala, care trebuie inteleasa cu riscurile transformationale pe care le aduce. Orice revolutie aduce si parte pozitiva, dar si adaptare. Cel mai important lucru este ca aduce un nou status al civilizatiei, daca vreti pentru viitor. Romania anului 2030 va fi cu totul alta decat Romania anului 2024, asa cum Romania anului 2024 este deja cu totul alta decat in 2022. La nivel de reforma IT la nivel mondial, devenim un producator, un investitor in partea de tehnologie si trebuie in continuare sa atragem alaturi de noi companii puternice, dar de ce nu impreuna cu institutele pe care le avem, sa cream propriile noastre produse acum. Din perspectiva de finantare, nu trebuie sa omitem faptul ca Romania beneficiaza pentru digitalizare, pana in 2029 de 7,5 miliarde de euro din fonduri europene, dincolo de fonduri nationale, dincolo de integrarea sistemelor, dincolo de servicii publice de calitate oferite cetatenilor, prin integrarea unor softuri care sa aduca un beneficiu net si o simplificare a serviciilor", a spus Caciu.
Potrivit ministrului de resort, pentru Europa "mi-as dori ca, in 2030, sa fie si un furnizor mondial de tehnologie, un producator de semiconductori si un producator de software".
"Deocamdata, aceasta hegemonie este discutata intre doua mari puteri mondiale, de care noi beneficiem. In contextul in care nu detii controlul asupra tehnologiei din toate perspectivele, ai o vulnerabilitate care se traduce intr-un minus de 20% asupra securitati. Sunt studii in spate care arata acest lucru, iar controlul tehnologiei este o bataie de cap pentru cei care nu detin tehnologiile digitale (...) Avem deja o economie transformationala in scop digital, reducandu-se costurile si timpul necesar pentru diverse operatiuni. Acest lucru conduce la o crestere a productivitatii si a competitivitatii, avand un impact pozitiv asupra economiei in ansamblu. Digitalizarea contribuie, de asemenea, la reducerea asimetriilor, la reducerea disparitatilor, deoarece ofera un acces egal la informatii si la resurse si ofera mai buna gestionare a datelor si informatiilor, facilitand luarea deciziilor in timp real si optimizand resursele disponibile. In plus, digitalizarea este si un factor determinant pentru inovatie si creativitate, stimuland dezvoltarea de noi produse si servicii adoptate, adaptate cerintelor si nevoilor societatii", a mentionat Adrian Caciu.
Acesta a adaugat ca anumite studii arata ca pierderile generate de atacurile cibernetice, la nivel mondial, sunt de 8.000 de miliarde de dolari, in 2023, iar o estimare pentru anul 2025 arata 10.500 de miliarde de dolari.
"As dori sa subliniez faptul ca provocarile digitalizarii nu pot fi contracarate de o singura tara. Este necesara o strategie comuna la nivel national si european si o actiune din partea mai multor factori. Stim ca la nivelul Europei avem aceleasi valori si interese comune, iar diplomatia cibernetica revine tuturor. Nu mai este doar apanajul diplomatilor si a politicienilor, ci implica si experti, cyber-companii, institute de cercetare si multi actori implicati in anumite fatete ale digitalizarii", a afirmat ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene.
ICI Bucuresti organizeaza, in perioada 16 - 18 aprilie, la Palatul Parlamentului, evenimentul Digital Innovation Summit Bucharest (DISB), in cadrul caruia au loc atat cea de-a 7-a editie a Forumului de Protejare a Infrastructurii Critice (CIP Forum), cat si cea de-a 3-a editie a Conferintei Internationale privind Diplomatia Cibernetica (ICCD).
In timp ce dezbaterile din cadrul CIP Forum se axeaza pe integrarea blockchain pentru combaterea atacurilor cibernetice, lansarea Muzeului NFT al ICI Bucuresti si paneluri dedicate rolului femeilor in inovatie si societate, ICCD analizeaza conexiunea dintre tehnologie si relatiile internationale, agenda cuprinzand teme precum consensul global asupra politicilor digitale, consolidarea aliantelor regionale de securitate cibernetica si strategii proactive privind dezinformarea.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMALLBIMRAWLPLUGTotalEnergieshilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
GEWISS
CDS
Ubitech
theda mar
noark
concelex
EURO BUILD
AED
rigips
quadratum
BogArt
Arduro
konsent
Acvatot 2019
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
DRS
ELECTROGRUP
EDIT-Structural
strabag nivel 1
VEGO
SIGM
SSAB

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<