Agenda Constructiilor
Vineri, 22 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - STRABAG: Prima firma din Romania care detine certificare pentru implementarea BIM
STRABAG: Prima firma din Romania care detine certificare pentru implementarea BIM
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Ovidiu Stefanescu 22 Nov 2024 06:20
STRABAG este prima companie de constructii din Romania care detine certificarea ISO 19650 pentru implementarea metodologiei BIM (Building Information Modelling). Modul de lucru colaborativ permite planificarea si vizualizarea proiectelor inainte de inceperea executiei propriu-zise, utilizand drone si tehnologie LiDAR pentru scanarea si monitorizarea progresului pe santiere. De asemenea, compania utilizeaza sisteme de Machine Control pe utilaje precum excavatoare si gredere, care permit precizie maxima in executie. In plus, specialistii STRABAG Romania folosesc principii LEAN pentru a reduce pierderile si a optimiza procesele de constructie. Aceste tehnologii contribuie la reducerea timpilor de lucru si a resurselor consumate, fara a compromite calitatea. In ceea ce priveste inovatiile pe santier, STRABAG exploreaza la nivelul catorva piete internationale si implementarea de roboti de printare 3D, precum sistemul 3DLight_OnSite, care permite imprimarea betonului usor direct pe santier, inspirat din structuri naturale, precum fagurii de miere, pentru o eficienta maxima si o reducere semnificativa a resurselor utilizate.
In cele ce urmeaza, Catalin Andrei, Head of BIM in cadrul STRABAG Romania, se refera la problematica digitalizarii, avantajele si provocarile pe care le presupune aceasta.
 
- Cum va aliniati noilor trenduri din constructii si care este impactul digitalizarii si al noilor tehnologii in companie?
- Pentru STRABAG, digitalizarea este un motor esential al inovatiei si transformarii in industria constructiilor. In grupul nostru functioneaza o divizie specializata in Inovatie si Digitalizare, care se asigura ca noile tendinte din constructii sunt studiate si aplicate de o echipa de peste 2.500 de colegi din cadrul grupului. Am lansat recent in Romania platforma "Work On Progress", care reflecta angajamentul companiei de a deveni neutra din punct de vedere climatic de-a lungul intregului lant valoric pana in 2040. Acest obiectiv nu poate fi atins fara aportul esential al digitalizarii si al noilor tehnologii. Aspecte care par nesemnificative la prima vedere pot juca un rol esential. De exemplu, pozitionarea corecta a materialelor pe santierul de constructie reduce semnificativ miscarile necesare ale macaralelor, ceea ce duce la mai putine emisii de carbon. Impactul acestor tehnologii se va resimti puternic in viitor, deoarece sectorul constructiilor va depinde din ce in ce mai mult de procese automatizate si de optimizarea resurselor pentru a ramane competitiv si sustenabil.
 
 
- Ce inseamna efortul de digitalizare pentru STRABAG Romania si pentru sectorul de activitate din care faceti parte?
- Adoptarea digitalizarii la STRABAG presupune un efort dublu atat material, cat si uman. Digitalizarea implica investitii in tehnologie, cum ar fi utilizarea algoritmilor de invatare automata, IoT (Internet of Things) si metodologia BIM, precum si un efort considerabil in formarea continua a echipelor pentru a utiliza aceste instrumente. De exemplu, in cadrul STRABAG Romania implementam programe de training specializate pentru a ne asigura ca echipele noastre sunt pregatite sa colaboreze eficient, folosind aceste tehnologii.
In acelasi timp, digitalizarea necesita si alinierea tuturor partenerilor nostri la noile procese. Colaboram strans cu clienti publici si privati pentru a se asigura ca noile tehnologii sunt integrate eficient in proiectele noastre comune. Provocarea majora ramane rezistenta la schimbare, insa prin investitii continue in educatie si inovatie, ne propunem sa depasim aceste bariere si sa stabilim noi standarde in industrie.
 
- Aveti in plan atragerea de fonduri prin PNRR sau alte programe interne/ europene pentru digitalizare?
- STRABAG cauta in mod activ si sustine toate oportunitatile de colaborare cu universitatile si centrele de cercetare din Romania pentru a accesa fonduri europene, cum ar fi programul Horizon 2020. Obiectivul nostru este sa dezvoltam tehnologii avansate, de la utilizarea robotilor pe santiere, pana la implementarea AI si automatizarea proceselor de lucru. De asemenea, colaboram cu parteneri din sectorul public si privat pentru a obtine sprijin in implementarea acestor tehnologii. Prin accesarea acestor fonduri, ne dorim sa contribuim la transformarea industriei constructiilor intr-un sector mai sustenabil si inovativ.
 
 
- Ce rezultate aveti in urma implementarii noilor procese de lucru ce tin de digitalizare si automatizare a proceselor? Cum au influentat productivitatea companiei?
- Implementarea BIM si a altor procese digitale a avut un impact semnificativ asupra productivitatii companiei noastre. Spre exemplu, am finalizat inainte de termen drumul expres dintre Centura Oradea si Autostrada Transilvania, datorita utilizarii BIM pentru coordonare tehnica si monitorizare. Drona si tehnologia LiDAR ne-au permis sa obtinem informatii precise si sa urmarim progresul in timp real, ceea ce a redus erorile si a optimizat resursele. In plus, utilizarea Machine Control pe utilaje a contribuit la o executie mai rapida si mai precisa a lucrarilor.
La Aeroportul International Iasi, am folosit dronele pentru scanarea santierului, iar datele procesate au fost incarcate in cloud, asigurand accesul rapid al echipelor atat de pe santier, cat si din birou. Acest proces a fost esential pentru transparenta si eficienta proiectului, permitand o evaluare rapida a stocurilor si cantitatilor disponibile pe santier si oferind simulari vizuale pentru comunicarea cu comunitatea locala.
 
- Care sunt principalele proiecte la care lucrati si ce proiecte ati contractat in 2024? La ce valoare se ridica portofoliul total de proiecte ale companiei?
- Printre proiectele cele mai importante care se deruleaza in acest an se numara lucrarile de modernizare a Aeroportului Transilvania din Targu Mures si proiectarea si executia hub-ului academic pentru Universitatea de Medicina si Farmacie "Victor Babes" din Timisoara. Compania a finalizat, in aceasta vara, modernizarea DJ 691/Lot 2 de langa Timisoara. Astfel, in doar cateva luni, echipa STRABAG din Timisoara a modernizat 7,2 km de drum, respectand un calendar de lucru ambitios si standarde inalte de calitate. De asemenea, progresam in finalizarea podului hobanat peste raul Somes din Satu Mare, unul dintre cele mai poduri hobanate din Romania. Alt proiect important, cu data de finalizare in 2024, este centura ocolitoare de la Fagaras, lucrarile fiind si aici in grafic. In acest an, STRABAG a mai finalizat cu o luna inainte de termen drumul expres de aproximativ 19 km care leaga Autostrada Transilvania (Biharia) de Soseaua de Centura a Municipiului Oradea (Santandrei). Este cel de-a patrulea proiect de infrastructura de transport executat inainte de termen in ultimii ani, dupa pasajul Mogosoaia de pe Centura Bucuresti si tronsoanele Ungheni - Targu Mures si Chetani - Campia Turzii din Autostrada Transilvania.
 
 
- Ce evolutie inregistreaza compania, din punct de vedere al indicatorilor financiari?
- Piata locala se mentine pe un trend de crestere, fiind incurajata semnificativ de proiectele finantate prin initiative precum Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) si Programul National "Anghel Saligny", alaturi de alte programe similare. STRABAG si-a extins cu succes forta de munca in Romania, cu o crestere notabila de 10% a numarului de angajati. Aceasta evolutie, de la 1.768 la 1.942 de angajati, evidentiaza expansiunea operationala robusta a companiei si reflecta dedicarea acesteia de a crea oportunitati valoroase de angajare si de a contribui in mod pozitiv la economia locala. Anul 2023 a fost remarcabil pentru STRABAG in Romania, compania inregistrand o crestere de 65% a volumului de productie, de la 315,46 milioane de euro in 2022 la 519,26 milioane de euro. Aceasta dinamica este o dovada a eficientei operationale a companiei si a finalizarii cu succes a unor proiecte-cheie, consolidandu-si pozitia ca unul dintre cei mai de incredere jucatori din sectorul constructiilor.
 
RAWLPLUGhiltiALLBIMTotalEnergiesABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
SSAB
concelex
Acvatot 2019
MAKITA
strabag nivel 1
rigips
DRS
ness project
noark
EDIT-Structural
BogArt
VEGO
Arduro
viarom
leviatan
Ubitech
ELECTROGRUP
CDS
konsent
theda mar
SIGM
quadratum

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<