Tema Energy: Sunt pregatite centrele de date pentru schimbarile din viitorii 5 ani? |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 27 Nov 2020 09:27 |
Numeroase companii pastreaza informatiile sensibile pe infrastructura IT on premises, dar aceasta tendinta este pe cale sa se schimbe. Intr-un orizont de cinci ani, migrarea catre o infrastructura IT mai distribuita, care sa combine centre de date locale, edge si cloud, se va accentua. Printre catalizatori: presiunea pe costuri, nevoia de procesare a datelor la sursa, aparitia unor tehnologii noi. Urmatorii cinci ani se anunta foarte interesanti, insa cate centre de date sunt pregatite pentru aceste schimbari? Culmea, cei mai neincrezatori sunt chiar operatorii, un studiu recent derulat de Forbes Insights arata ca 11% dintre manageri si doar 1% dintre inginerii din Centrele de Date considera ca facilitatile pe care le opereaza sunt la zi din punct de vedere tehnologic.
Un test de rezilienta este si pandemia curenta, care a pus la incercare nu doar capacitatea sistemelor medicale si administrative, ci si a centrelor de date. Marea majoritatea a Centrelor de Date au trecut cu brio acest examen dificil, demonstrand ca intrunesc conditiile necesare includerii in categoria furnizorilor de servicii esentiale, statutul de componenta critica in asigurarea continuitatii activitatii economice fiind unanim recunoscut. Totusi, conform aceluiasi studiu Forbes, „The Modern Data Center - How IT is Adapting To New Technologies And Hyperconnectivity“, Centrele de Date sunt in continuare ingrijorate in legatura cu problemele de securitate (45%) si latime de banda (43%). Probleme de actualitate si in prezent, dar nu singurele…
Self-healing, un subiect de actualitate
Un alt rezultat interesant - remarcabil mai ales prin prisma limitarilor impuse de pandemia de COVID-19 - este interesul crescut acordat subiectului „Self-Healing Data Centers“. 32% dintre managerii intervievati in cadrul studiului realizat de Forbes Insights au declarat ca, pana in 2025, mai mult de jumatate din centrele de date pe care le opereaza vor include capabilitati de „Self-healing“, in timp ce 24% au ales functionalitatile de tipul „Self-configuring“.
Cele doua „deziderate“ completeaza conceptul de „Remote management“ LINK: pe care tot mai multe centre de date au inceput sa-l analizeze cu atentie dupa declansarea pandemiei, respectiv dupa instituirea starilor de urgenta si a masurilor de lockdown. Analistii apreciaza insa ca, la momentul actual, destul de putine Data Centere au si capacitati relevante dezvoltate in aceste sens. Exceptiile sunt reprezentate de micro-Data Centere, care - prin arhitectura containerizata si functionalitatile avansate de automatizate integrate - beneficiaza de un grad crescut de autonomie.
Criza de personal se adanceste
Interesul pentru centrele de date cu niveluri de automatizare cat mai ridicate nu se datoreaza insa doar limitarilor impuse de pandemie, ci si faptului ca industria Data Center se confrunta de cativa ani cu o criza globala de personal calificat. De citit pe acest subiect si https://datacenter-forum.ro/creste-deficitul-de-specialisti-in-centrele-de-date/
Studiul citat arata ca, pana la finalul actualei decade, mai mult de o treime din forta de munca care lucreaza in domeniul centrelor de date va iesi la pensie. 40% dintre manageri si 37% dintre inginerii intervievati de Forbes au declarat ca, in urmatorii 10 ani, se vor retrage din activitate. Acest fapt va duce la cresterea deficitului, semnalat inca de acum cativa ani de Uptime Institute. Inca din 2018, 45% dintre managerii Data Centrelor estimau ca lipsa de personal le va limita dezvoltarea in urmatorii cinci ani, iar 38% se confruntau deja cu dificultati in gasirea de candidati calificati pentru pozitiile deschise.
Abordari pragmatice prin retehnologizare
Faptul ca, la finalul anului trecut, aproximativ 90% din centrele de date nu considerau ca sunt pregatite pentru a face fata evolutiei cerintelor pietei - fara a se fi confruntat cu noile provocari generate de pandemie - este in stransa legatura cu ritmul de upgrade si retehnologizare al acestora. Este adevarat, 44% dintre Data Centerele care au participat la studiul Forbes au indicat faptul ca realizeaza aceste procese in mod regulat. Insa numai 29% dintre ele au apreciat ca update-urile tehnologice realizate le si acopera nevoile. Sunt rezultate care furnizeaza informatii relevante despre capacitatea actuala a centrelor de a valorifica tehnologii de viitor, precum 5G sau Edge Computing. Dar si despre faptul ca marea lor majoritate se confrunta cu provocari importante pe zona imbunatatirii eficientei energetice. Ca dovada, managementul sistemelor de racire reprezinta o problema comuna pentru mai multe de jumatate (53%) dintre subiectii studiului citat.
In aceste conditii - complicate si de evolutia imprevizibila a pandemiei -, intrebarea din titlu nu poate capata un raspuns pertinent prea curand. Insa solutiile concrete pentru ca Data Centerele sa fie pregatite pentru a infrunta provocarile viitoare exista deja.
|