Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - TIMISOARA: Spatii verzi si modele 3D de reabilitare a conditiilor de ecologie urbana
TIMISOARA: Spatii verzi si modele 3D de reabilitare a conditiilor de ecologie urbana
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 18 Ian 2018 10:58
Care sunt noile provocari pe plan international vizand spatiile verzi din mediul urban, cat de importante sunt acestea, care este proportia optima, cum stau Timisoara si Beijingul la capitolul 'Spatii verzi', atat cantitativ, cat si calitativ, cum pot fi acestea monitorizate, cum se realizeaza modelarea 3D a acestora, cum se pot obtine modele functionale de reabilitare a conditiilor de ecologie urbana? Sunt doar cateva dintre intrebarile la care raspunde un proiect de cercetare demarat de Universitatea Politehnica Timisoara in colaborare cu Academia Chineza de Stiinte (Chinese Academy of Sciences).
Astazi, populatia urbana de pe intreg globul pamantesc depaseste 50%, iar potrivit ultimelor studii mai mult de 60% din totalul populatiei (4,9 miliarde de persoane) va trai in zone urbane pana in anul 2030. Cu o astfel de dezvoltare, Orasul sufera o serie de transformari si probleme care tin de: poluarea aerului, poluare cu materiale solide, reducerea considerabila a spatiilor verzi in acord cu cresterea spatiilor gri, deteriorarea calitatii apei si a mediului inconjurator.
Acesta este contextul in care Universitatea Politehnica Timisoara a demarat un proiect de cercetare cu tema 'Dezvoltarea Tehnologiilor de Monitorizare a Spatiilor Verzi Urbane prin Teledetectie. Studiu Comparativ Timisoara - Romania si Beijing — China', in parteneriat cu The Institute of Remote Sensing and Digital Earth (RADI), ce functioneaza in cadrul Chinese Academy of Sciences (CAS). RADI este cel mai mare institut de cercetare in domeniu si are ca obiective imediate cercetarea asupra modelarii si evaluarii spatiilor verzi urbane.
Coordonatorul proiectului din partea romana este conf.dr.ing. Sorin Herban, care are o bogata experienta in domeniul monitorizarii si amenajarii teritoriului cu aplicabilitate in GIS-ul urban si modelarea 3D a datelor preluate prin intermediul unor tehnologii precum scanarea laser terestra si fotogrammetrie. Ideea proiectului a aparut dupa ce profesorul timisorean a fost implicat intr-un proiect european care a avut aceleasi directii de cercetare. Ulterior a aparut oportunitatea colaborarii cu Academia Chineza de stiinte, iar conf.dr.ing. Sorin Herban a tinut neaparat sa fim si noi integrati, ca tara si comunitate academica, intr-un studiu global de monitorizare a spatiilor verzi urbane, care are implicit efect in monitorizarea calitatii vietii orasenilor.
Echipele de proiect din Romania si din China au dezvoltat astfel o colaborare deosebit de stransa si de fructuoasa, cu vizite bilaterale la Timisoara si la Beijing, s-au pus in comun tehnologiile de obtinere a informatiilor (partea chineza in special in ceea ce priveste informatiile obtinute din satelit, iar cea romana cele de la sol), iar in final au fost create modele 3D ce ofera informatii nu doar cantitative privind spatiile verzi, ci si calitative, propunand chiar parametri noi ce nu au mai fost studiati sau folositi pana in prezent.
Rezultatul studiului ar fi deosebit de util Primariei Timisoara (dar ar putea fi adaptat si altor administratii) care ar putea, pe langa monitorizarea spatiilor verzi urbane cu tehnologie de inalta rezolutie, sa beneficieze si de solutii de cartografiere urbana sau modalitati de a evalua mediul urban prin analiza configuratiei spatiale a cladirilor urbane si a spatiului verde urban, pentru a promova intelegerea stiintifica a interactiunii dintre cladiri, spatiul verde si fiintele umane.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
MAKITA
rigips
ness project
Acvatot 2019
leviatan
CDS
CONCEPT STRUCTURE
viarom
Ubitech
theda mar
quadratum
noark
FRONTALE
concelex
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
top 500
ef-de-n
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander