Agenda Constructiilor
Luni, 27 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Dirigentie de santier - ANALIZA: Locul si rolul tehnologiei informatiei in constructii sunt tot mai importante
ANALIZA: Locul si rolul tehnologiei informatiei in constructii sunt tot mai importante
Dirigentie de santier Publicat de Cosmin Dincu 20 Iun 2018 07:37
Prin intermediul unui nou articol, in continuarea celui publicat la sfarsitul lunii mai 2018, ing. Dan-Rodion Pogangeanu, Managing Partner in cadrul societatii Elux Rodit, membru in Colegiul Tehnic al Dirigintilor de Santier (CTDS), se refera la alte aspecte de actualitate, referitoare la locul, rolul si importanta tehnologiei informatiei in constructii si in domeniile conexe, avand un impact tot mai semnificativ in desfasurarea activitatii din sector.
„As incepe cu recentul eveniment - Conferinta Internationala despre Constructii Sustenabile si Eficienta Energetica EURO-Constructii (editia a VII-a), care a avut loc in Bucuresti, la data de 15 mai 2018, reprezentand o excelenta oportunitate, pe langa cea de publicitate, de a afla ultimele noutati si tendinte din domeniu. Pentru cine isi aminteste, fata de editia de anul trecut, gaseam interesant si util felul in care, prin prezentarea sa, un important furnizor de sisteme utilizate la fabricarea de tamplarie punea la dispozitie unele aplicatii software destinate sa ajute atat proiectantii, cat si auditorii energetici. Ca o consecinta fireasca, anul acesta, si alte companii din domeniul tamplariei - nu fac aici reclama, cei interesati putandu-i gasi usor in cadrul revistei - s-au aliniat tendintei si nu au scapat ocazia prezentarii propriilor aplicatii, cu facilitati dintre cele mai utile. Tot recent, am avut ocazia sa asist la prezentarile, de un profesionalism remarcabil, sustinute in cadrul Conferintei Internationale Energy Performance for Buildings, RCEPB 2018, sub organizarea UTCB, OAER si AIIR. N-as fi riscat sa devin plictisitor cu insiruirea propriei activitati, respectiv a unor evenimente bine-cunoscute celor interesati, daca nu mi-ar fi atras atentia un aspect deosebit: locul si rolul pe care tehnologia informatiei incepe sa le obtina in domeniu - si nu numai. Foarte pe scurt, despre ambele evenimente sus-mentionate putandu-se discuta enorm de mult, la RCEPB 2018 am remarcat, pe de o parte, unii specialisti de inalta tinuta, cei mai multi din Europa (din ce am reusit sa observ), care, prin preocuparile lor, au reusit sa puna la punct si unele programe de calcul extrem de utile specialistilor - cu functii de control si comanda a tuturor parametrilor de confort ai unei cladiri moderne (temperatura, umiditate, zgomot etc., toate corelate cu parametrii de intrare-iesire ai instalatiilor disponibile), intr-un cuvant - sisteme BIM complet integrate. Am putut sa remarc, insa, la alti specialisti si expresii precum «cu doar un click», evident, ca tribut al marketing-ului modern. Daca ar fi vorba doar de o simpla scapare de marketing, n-as insista, insa, ca o coincidenta, tot recent s-a intamplat sa intalnesc, in pozitia de client de aceasta data, un specialist informatician convins ca «un certificat energetic poate fi facut in cateva minute» (nu pot spune elaborat); drept consecinta, cativa auditori ar reusi sa termine... cam intregul fond locativ in doar cateva luni, realizand si o cifra de afaceri de cateva sute de milioane!”, atrage atentia ing. Dan-Rodion Pogangeanu.
Tot pe marginea acestei idei, specialistul mai arata ca, „de vreme ce toata lumea este deosebit de multumita de noile tehnologii, acesta este un lucru evident si pe care trebuie sa-l amintesc inainte de orice, pentru ca merita a fi retinut ca atare. Revenind insa la expresia «cu doar un click», trebuie sa spun ca era vorba de calculul puntilor termice - de fapt, din prezentarea succinta, reiesea alegerea lor. Pentru neavizati, puntile termice reprezinta, asa cum arata si denumirea lor, modul in care este influentat transferul termic prin peretele unei cladiri de catre celelalte elemente ale constructiei (colt, perete interior, grinda, balcon, fereastra etc.); evident ca fenomenul se manifesta nu doar la nivelul peretilor, ci si la planseu, la pardoseala etc. In plus, dupa cum am afirmat anterior, transferul termic este «influentat», fiindca uneori nu avem de-a face cu pierderi, ci cu castiguri de caldura - paradoxal, nu?”
Calculul puntilor termice nu poate fi simplificat sau redus la absurd
„Fiindca discutam de click-uri si de calculul puntilor termice, pentru orice imobil, oricat de simplu ar fi, avem un numar minim de punti, aferente pardoselii, tavanului, ferestrelor si usilor, fiecare cu tipul si geometria sa. Vorbind doar de pardoseala, daca trebuie stabilit ca aceasta este pe sol ori intre etaje (sau ambele, uneori), iar fata de sol ori pe perete exista sau nu izolatie, care poate fi de diferite grosimi si asa mai departe, incepem sa avem un numar mare de combinatii. In mod asemanator, este important cum sunt incadrate ferestrele in peretii lor, in aceeasi masura cum este important modul de izolare a peretilor si bineinteles grosimea acestora. Asadar, cu aceasta mica demonstratie pentru un simplu apartament, putem ajunge, urmand doar clasificarea din normativ, la un numar de cateva zeci de punti termice, vorbind in termeni de informatica, fiecare dintre ele fiind rezultatul unei combinatii de 11 tipuri (nivel I detaliu) x 5 tipuri (nivel II detaliu) x 6 tipuri (nivel III detaliu) x 4 tipuri (nivel IV detaliu) = 1.320 de posibile tipuri de punti termice, prezente, asa cum spuneam cu alte ocazii, pe circa 1.000 de pagini de catalog. Evident ca, pe parcursul expertizei, stabilind in functie de complexitatea imobilului, in acest caz un apartament, un numar de 10 - 30 de punti termice, auditorul energetic nu va calcula 30 x 1.320 de posibilitati, ci va rezolva o parte din combinatii mental, incercand sa ajunga la rezultatul dorit intr-un mod cat mai simplu, insa, daca vorbim in temeni informatici, tot raman celelalte 1.320 de combinatii de rezolvat pentru fiecare punte in parte. Deci, chiar si prin utilizarea celor mai moderne aplicatii, prin simpla selectare a valorilor corecte (impreuna cu referinta, descrierea corespunzatoare din catalog), tot ramane mult de calculat. De fapt, echilibrul intre flexibilitatea rezolvarii, atat de dorite si apreciate de specialisti, si rezolvarea completa automata a tuturor, a oricaror posibile situatii, este o problema permanenta a proiectantilor, fie ei ingineri constructori, ingineri din industrie ori dezvoltatori de software”, a mai precizat ing. Dan-Rodion Pogangeanu.
Asadar, dupa cum subliniaza specialistul, „atingerea unei viteze de ordinul minutelor pentru intregul certificat de performanta energetica (si cum multi neavizati pasionati de viteza sunt dispusi sa creada), aprecierea si primirea cu satisfactie a unei asemenea performante nu pot decat sa reflecte pe de o parte superficialitate, necunoastere, iar pe de alta parte, o uriasa disponibilitate in fata oricaror devieri, tehnice ori de alta natura. La rugamintea cuiva extrem de grabit (era vorba despre pierderea un avion, parca), am «reusit» si eu o «performanta» asemanatoare (masurata totusi nu in minute, ci in ore), putand astfel spune ca «se poate, dar sigur nu e bine», macar pentru faptul ca orele respective dau peste cap o zi intreaga in care specialistul ar fi putut face mai multe si mai bine. Altfel privit, plecand de la prezumtia ca, printre cititorii rubricii, fiecare isi respecta profesia si stie ce inseamna efort, acumulare de cunostinte, analiza, am ferma convingere ca, de la un punct, tehnologia informatiei, ea insasi, duce la un alt fel de «analfabetism functional», termen prin care vad cum specialistul este impins economic ca, in loc sa memoreze, sa cunoasca semnificatia fenomenelor, incepand cu legile fizicii si continuand cu aplicarea lor practica (gravitatie, Ohm, Maxwell, Reynolds ...), sa calculeze si sa aleaga singur solutia potrivita, sa se transforme intr-un simplu operator PC, tendinta evident in detrimentul calitatii (aveam aceste randuri mai de mult scrise - chiar n-as dori sa le vad asociate cu alte chestiuni curente din spatiul public, semnalul ce-l doresc tras fiind de perspectiva). Am spus mai sus de la un punct, fiindca exista evident o limita unde apare de la sine intrebarea «quid prodest?» - o constructie dureaza oricum niste zeci de ani, procurarea finantarii - iarasi un timp, asemenea hotararii investitorului de a incepe proiectul: discutarea si lauda cu performante de ordinul minutelor, de ce nu a secundelor, pierzandu-si orice ratiune, in lipsa altor masuri administrative, dar in schimb ramane exclusiv diminuarea calitatii”.
Ca o paranteza, dupa cum mai afirma ing. Dan-Rodion Pogangeanu , „aici, inca o data, se cere necesara reconsiderarea educatiei, insa nu pe directia producerii unor competente discutabile, a invatamantului traditional. Agitata din dorinta de competitivitate sa produca rezultate cat mai rapid, lumea parca a uitat sa se distreze, iar cand crede ca o face, nu simte neaparat bucurie, nu se relaxeaza, ci se epuizeaza, extenuand organismul prin inregistrarea unor «check-point-uri» (obligatoriu stridente prin pret si de cele mai multe ori cu stimuli externi). Din fericire, am avut ocazia sa particip, din postura de spectator, la spectacolul unei scoli de muzica (si) pentru adulti: nu cred ca vreunul avea treaba cu constructiile, insa e o cale promitatoare. Cred ca personalul de la resurse umane (HR) ar putea face ca distractii precum cea data de un stand-up café ori karaoke sa aiba de-a face si cu educatia - intreaga generatie tanara, dar mai ales romanii, au cam uitat sa se bucure; inutil sa adaug c-ar fi un bun stimulent pentru calitate, respectiv a lucrarilor de orice natura”.
Neincrederea sociala - generata de actiuni cotidiene ale tuturor
„Intrucat am reusit sa fiu surprins de specialisti dintre cei mai capabili cu iesiri sau atitudini nepotrivite si nu chiar pe domeniile lor - unii prezentand asistentei cum fulgerul poate lovi fara ca totusi sa omoare (sic!), gratie unor forte si capacitati doar de respectivii stiute, ori depistate si inca nestiute - sau cum poti exploata anumite instalatii cu randament de suta la suta - evident toate fenomenele demult explicate si stapanite, nu pot decat constata inca o data ca, daca suferim de o criza de mare neincredere la nivelul intregii societati, aceasta se datoreaza intr-un mod cat se poate de simplu, pe de o parte, actiunilor si atitudinii cotidiene a fiecaruia dintre noi, iar pe de alta parte, tolerantei la aberatii nejustificate ori complicitatii fata de acestea. Vorbind de constructii si specialisti, printre toate acestea se remarca MDRAP, care incearca sa mentina o anumita fermitate prin procedura de atestare a responsabililor cu implementarea sistemului de calitate in constructii, fermitate la randul ei discutabila si cu o procedura in permanenta discutie!”, dupa cum observa ing. Dan-Rodion Pogangeanu.
Din pacate, in opinia expertului, „dinamicitatea si largirea paletei de solutii pentru toate problemele actuale si de orice natura fac ca multe obiceiuri sau chiar proceduri sa se fi schimbat - si nu doar in Romania: candva, aflam de la «Vocea Americii», cel mai probabil, prin comparatie cu rigiditatea regimului comunist, felul in care administratia americana este schimbata in urma fiecaror alegeri. Astfel, intregul Washington era, conform relatarilor, cuprins de placute de vanzare-inchiriere a frumoaselor locuinte ale celor care, in mod absolut firesc, aveau sa paraseasca Capitala SUA odata cu pierderea alegerilor. Tocmai recent aveam sa aflam ca, asemenea unor functionari romani de rang inalt, care-si asigura prin contracte de munca oneroase beneficii materiale scandaloase chiar si in cazul demiterii, inclusiv administratia americana parea pana de curand afectata de prezenta unor angajati ce refuza sa-si dea demisia, desi in mod evident nu-si mai gaseau locul in noua administratie. Cum insa poate parea deplasat sa comentam de aici mersul celei mai avansate democratii din lume - am invocat-o doar ca dovada a bulversarii lumii actuale -, as aminti o recenta hotarare judecatoreasca data impotriva unor taxe locale aflate in contradictie nu cu principiile egalitatii de sanse, ale capitalismului, ale Europei: o adevarata palma data peste obrazul bunului-simt a fost impunerea unor taxe diferentiate de 100 de ori intre persoane fizice si juridice, motiv suficient pentru autosesizarea CNCD, semn ca aroganta si nevoia de bani pot duce foarte usor la aberatii majore si semn ca, pana la pozitia partidelor omoloage de stanga din Occident, mai este inca multa cale, de unde si reticenta acestora fata de o asociere explicita, zic eu. Pacat ca si putinele sperante de innoire a politicului, respectiv administratiei, chiar si in fata unor succese (oprirea prin hotarare judecatoreasca a lucrarilor unei parcari publice), esueaza lejer si nefortat in penibilul politicianismului. In plus, cu aceste realizari deloc mici, daca ne gandim la sumele vehiculate, dar mai ales ca este vorba totusi de o primarie de sector, corespondentul unui judet (este insa un caz singular?), se consolideaza perceptia unei justitii independente, chiar daca exista inca prudente destul de disputate”.
Poate afecta lupta anticoruptie activitatea specialistilor in constructii?
„Fiindca am ajuns in acest punct, lasand totusi decizia la discretia investitorului, as mai adauga o remarca privitoare la lupta anticoruptie; nu vreau sa plictisesc, dar domeniul constructiilor ar putea, logic vorbind, sa fie destul de afectat, in masura in care exista situatii ce ar putea ajunge in vizorul procurorilor specializati. Cred ca ar trebui privit mai in detaliu la ce se intelege prin lupta anticoruptie: evident, toata lumea este convinsa si afectata de nocivitatea coruptiei acolo unde apare, chiar daca din obisnuinta (si prostie, zic eu), teama de esec ori chiar din constrangere, uneori o accepta. Logic, lupta anticoruptie este sustinuta vehement si deschis, cum e si firesc, intai de toate de beneficiarii sai directi - cei din sistemul judiciar care sunt implicati intr-un fel sau altul - asemanator incercarilor mele de promovare a activitatii de consultanta tehnica. Avem apoi o parte a celor considerati in clasa de mijloc - persoane destul de educate si cu venit apropiat de cel occidental (sa zicem, de peste 1.500 de euro net), angajati la asa-zisele multinationale, dar nu neaparat, fiind vorba si de multi intreprinzatori, cu totii insa avand aproape exclusiv experiente de viata negative din partea autoritatilor (taxe, controale uneori abuzive, chiar daca nu chiar conexe coruptiei etc.) si automat a celor aflati actualmente la putere; daca primii sunt dependenti de stat, acestia din urma au sentimentul ca s-ar fi descurcat oriunde, desi perceptia ne joaca uneori feste: daca, de exemplu, avem in vedere angajatii OMV ori Transelectrica (luate total la intamplare) si maine se liberalizeaza si privatizeaza total serviciile SEN, s-ar putea ca unii sa piarda din confort; in plus gratie ultimelor automatizari, s-ar putea sa constate ca tot ceea ce credeau ca-i facea candva indispensabili sa fie foarte usor preluat de ultimele tehnologii. Adevarul crud ne arata deci ca independenta de autoritati (in general, nu romanesti) nu este chiar asa de simpla. O alta buna parte a populatiei este, in ceea ce priveste lupta anticoruptie, fie inca neconvinsa, fie cu opinia schimbata dupa cele mai recente dezvaluiri scandaloase (fondate sau nu, nu priveste aceasta discutie), iar insistenta in sustinerea oricaror practici judiciare in domeniul anticoruptiei pare sa fie un subiect al actualei opozitii, ce cauta sa obtina voturile electoratului insistand grosso modo si dintr-o evidenta pana de idei pe „anticoruptie si starpirea hotiei” drept cale de intrat si in gratiile unor influenti investitori si personalitati europene. Cum actuala opozitie este, cel putin declarat, o reprezentanta a liberalismului, o promotoare a capitalismului cu prezenta unei autoritati statale cat mai putin implicate in viata cetateanului, s-ar putea sa ajungem la niste paradoxuri: in primul rand, lupta anticoruptie, cel putin asa cum a aparut in spatiul public, s-a bazat pe cresterea continua a finantarii si a personalului implicat, deci, privind detasat (chiar daca perfect justificat), se remarca o intarire a prezentei autoritatii statale in viata cetateanului, altfel spus contrara a ce se intelege prin liberalism si valori europene. Apoi, majoritatea populatiei romanesti, cea care n-a ajuns inca la venituri comparabile celor occidentale, fiind insa sistematic abuzata printr-un limbaj specific vatafilor de secol XIX cu apelative gen «lenes», «prost» ori, mai nou, «analfabet functional», deja are o aversiune fata de cei ce-au reusit. Astfel, detaliul potrivit caruia o persoana a reusit fiind cinstita, iar alta fiind corupta, nu mai prezinta niciun interes, finalul fiind exacerbarea faliei dintre bogati si saraci exact unde se doreste mai putin! Nimeni nu explica faptul ca o integrare deplina cere timp, economia comunitara, inclusiv cea romaneasca, pur si simplu alegand, fapt absolut firesc, ce e mai bun si necesar (aici unele reglementari privind calitatea pot aduce schimbari). Am temerea ca asistam la un joc cu chibriturile, cultivarea excesiva a acestei «lupte» putand sa ne trimita intr-o postura total nedorita si contrara tuturor sustinerilor si intentiilor declarate si chiar intereselor majoritatii politicienilor actuali. Ca o paranteza la aspecte ce privesc calitatea, am putea conchide astfel ca, uneori, orgoliul si comoditatea costa mai mult decat nestiinta ori zgarcenia - multi investitori refuzand ori neluand in calcul schimbarea constructorului, proiectantului, chiar daca sunt vizibil nemultumiti”, a mai explicat ing. Dan-Rodion Pogangeanu.
Prevederile europene trebuie aplicate cu prudenta
Dupa cum concluzioneaza specialistul, in locul acestor teme destul de abstracte si cumva defazate fata de realitatile actuale, ar merita mentionata inca o data importanta respectului fata de administratie, in general. „Cel mai la indemana exemplu este chiar modul in care se realizeaza proiectele de orice natura - tehnice, planuri de afaceri etc. - «pentru fonduri publice sau chiar cu finantare de la UE» (adica legale, corecte etc.) sau nu (adica mai ieftine si evident mai slabe calitativ). Fiindca am adus in discutie UE, intrucat cele mai multe succese recente i le datoram si fiindca ecologia si energia «verde» sunt la moda, as atrage totusi atentia asupra preluarii automate a tuturor propunerilor aparute la nivel european, ce ne poate duce fie la pierderi majore, fie la incalcarea legii: daca am inteles bine, actualmente se propune ca termocentralele pe carbune sa nu degaje mai mult de 450 grame de bioxid de carbon/kWh, solutie imposibil de aplicat din punct de vedere tehnic, deci reprezinta doar un mod mascat de a inchide o industrie in favoarea alteia, plus de a accepta pericolele si costurile tehnologice induse de necesarul echilibrarii sistemului energetic! La prima vedere este minunat, cu totii ne dorim o atmosfera cat mai curata si sanatoasa, insa din pacate multe locuri din provincie si sigur sursa carbunelui de pe Valea Jiului au devenit atat de curate, ca s-a ajuns aproape la desfiintarea localitatilor respective! Revenind insa la actul administrativ si la calitatea in constructii, tot in aceeasi nota, recent, un reprezentant al OAR atragea atentia ca aproape 60% din totalul proiectelor tehnice elaborate in cursul anului trecut au fost pentru aducerea in legalitate a unor constructii deja realizate: procentul nu poate arata, pe langa toleranta fata de reguli, administratie, mai ales lacune in educatie, de cultura generala... Tot recent cineva mi se scuza ca e prea sarac pentru a-si permite realizarea unui proiect, a unei documentatii tehnice, fiind insa extrem de dornic sa recepteze «solutii pe genunchi». Cu alte cuvinte, nu stim cat de mult pierdem prin lipsa unei documentatii la momentul lucrarilor, iar aici, cu riscul de a-mi strica relatiile, o aplicare mai intransigenta a legii actuale, cu neacceptarea acestor autorizari fara aplicarea unor amenzi, ar face ca respectarea sistemului de calitate sa ne aduca mult mai aproape de lumea «lucrului bine facut»”.
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEhiltiSISECAMTotalEnergiesALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
AED
SIGM
SSAB
BogArt
EDIT-Structural
leviatan
Acvatot 2019
noark
theda mar
EURO BUILD
Ubitech
GEWISS
concelex
MCA
DRS
CDS
Arduro
quadratum
rigips
ELECTROGRUP
MAKITA
VEGO
konsent

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<