Conferinta Nationala AIIR, Editia 60, va avea loc pe 12-14 octombrie 2025, la Sinaia |
Expozitii & Conferinte Publicat de Elena Icleanu 12 Nov 2024 12:36 |
CN AIIR 2024 - editia 59 s-a incheiat cu succes, iar gazda a fost din nou, dupa trei ani, pitorescul oras Sinaia, locul traditional de intalnire al inginerilor de instalatii din Romania pentru aproape 6 decenii. Peste 300 de participanti au fost prezenti la cea de-a 59-a editie a Conferintei Nationale a Inginerilor de Instalatii din Romania, care s-a desfasurat pe parcursul a trei zile. Dintre momentele importante mentionam realegerea in functia de presedinte al AIIR a Dr.ing. Ioan Silviu Dobosi, Concursul Studentesc AIIR & REHVA organizat sub "bagheta" lui Catalin Lungu, prezentarile principale si prezentarile sponsorilor care au pus umarul la organizarea acestui eveniment care a marcat reintoarcerea "acasa" a inginerilor de instalatii din Romania.
Conferinta Nationala a Asociatiei Inginerilor de Instalatii din Romania, editia 59, a fost deschisa pe 13 Octombrie 2024 de Concursul Studentesc AIIR & REHVA, condus de presedintele REHVA, Conf.Univ.Dr.ing. Catalin Lungu. Organizatorii au fost placut impresionati de o prezenta fara precedent a studentilor in instalatii. De asemenea, nu mai putin de 85 de studenti au participat la lucrarile CN AIIR 2024 - Editia 59 pe parcursul celor trei zile de activitati.
Castigatorii Concursului Studentesc AIIR & REHVA au fost Bianca Nicoleta Mandea si Daniel Constantin Barbu de la UTCB, care l-au avut ca mentor pe Conf.Univ.Dr.ing. Razvan Calota. Ei au prezentat lucrarea "Eco-Friendly Heat: Solar Air Collectors Crafted with Recycled Materials for Low-Income Housing".
Locul II a fost obtinut de Mara Dumitrescu si Claudia Todoran de la UTCN cu prezentarea "Exploring the Potential of Different Types of Heat Pumps Integrated in Energy Hubs: Feasibility and Efficiency Analysis", iar pe locul III s-au clasat Diana Patricia Tucu si Florian Tamas Negrut de la UPT, care au prezentat "Optimization of Thermal Energy Production Using Photovoltaic System and Ground Coupled Heat Pump".
Andreea Anamaria Olteanu si Alexandru-Vasile Buhaescu de la TUIasi si Florin Alexandru Lunga si Alexandru Constantinescu de la UPT au primit mentiuni pentru lucrarile "Experimental Evaluation on the Energy Efficiency of a Water-Air Heat Recovery System", respectiv "Returning Lands Occupied by Photovoltaic Panels to Agricultural Use".
Categoria Best Poster a fost castigata de echipele de la UTCB si TUIasi. ASRO a premiat ocupantii locurilor 1,2 si 3 cu acces gratuit la setul de standarde dedicate domeniului de performanta energetica pentru cladiri.
Lucrarile propriu-zise ale CN AIIR 2024 - Editia 59, au inceput pe 14 Octombrie 2024 de la ora 9:00 cu alocutiunea de deschidere a presedintelui AIIR, Dr.ing. Ioan Silviu Dobosi, care s-a aflat pe scena alaturi de Prof.Univ.Dr.ing. Ioan Borza - AIIR Filiala Banat-Timisoara, Conf.Univ.Dr.ing. Nicolae Iordan - Presedinte AIIR Filiala Transilvania-Brasov, S.l.Univ.Dr.ing. Marius Balan - Presedinte Filiala AIIR Filiala Moldova-Iasi, S.l.Univ.Dr.ing. Dan Muresan - Presedinte AIIR Filiala Transilvania-Cluj si Ing. Mihai Diaconu - Presedinte AIIR Filiala Valahia, urmata de speech-urile sponsorilor, partenerilor, organizatorilor si invitatilor. Au luat cuvantul din partea universitatilor partenere: Prof.Univ.Dr.ing. Radu Vacareanu - Rector UTCB, Prof.Univ.Dr.ing. Simon Pescari - Prorector UPT, Prof.Univ.Dr.ing. Florin Domnita - Decan FIICN - UTCN, Prof.Univ.Dr.ing. Andrei Burlacu - Decan FCI-TUIasi si Prof.Univ.Dr.ing. Ioan TUNS - Decan FC-UnitBV.
Sponsorii Platinum au fost reprezentati de Ioan Popa - Director General SAEM, care a avut o interventie online pentru a marca implinirea a 75 de ani de activitate a companiei pe care o conduce, respectiv Marius Lutan - Directorul pentru Romania al companiei CLIVET.
Din partea asociatiilor partenere si-au exprimat cuvantul de bun-venit: Conf.Univ.Dr.ing. Catalin Lungu - Presedinte REHVA & OAER, Prof. Eduardo Maldonado - Regional Member Council Representative Region XIV Europe ASHRAE, Nermin KÖROĞLU - Presedinte TTMD, Mihai Lupu - Vicepresedinte AIIRM, Cristian Erbasu - Presedinte FPSC, Laurentiu Plosceanu - Presedinte ARACO, Ilie Vlaicu - Presedinte ARA, Prof.Univ.Dr.ing. Liviu Drughean - Presedinte AFCR, Prof.Univ.Dr.ing. Gratiela Tarlea - Presedinte AGFR, S.l.Univ.Dr.ing. Anca Manolescu - CNRI, Iuliana Chilea - Director General ASRO, iar din partea autoritatilor si-au exprimat sustinerea Orsolya Kövér - Consilier personal al Senatorului Attila Cseke si Dr.arh. Anca Ginavar - Director General Directia Urbanism si Constructii din cadrul MDLPA (interventie online).
Discursul "Unii cu altii. Despre generatii", sustinut de Dacian Palladi (Keynote Speaker) - Consilier al Viceprimarului Municipiului Oradea, a incheiat prima parte a CN AIIR 2024, editia 59, si a avut un impact deosebit asupra celor prezenti in sala.
A urmat deschiderea oficiala a Expozitiei din cadrul Conferintei Nationale a Asociatiei Inginerilor de Instalatii din Romania, care a cuprins 22 de standuri, ocupate de companii care activeaza in domeniul instalatiilor pentru constructii si de universitatile partenere. Dupa ceremonia de taiere a panglicii s-a dat startul maratonului prezentarilor.
Sala Baccara a Casino-ului din Sinaia a gazduit prima sesiune, "Sustenabilitatea mediului construit intre provocari si inovare", moderata de Dr.ing. Ioan Silviu Dobosi - Presedinte AIIR si Horia Petran - Presedinte Cluster Pro-NZEB. Sesiunea a debutat cu o masa rotunda la care au fost invitati reprezentanti ai universitatilor, asociatiilor partenere si ai autoritatilor publice si a continuat cu o prezentare a presedintelui REHVA & OAER, Conf.Univ.Dr.ing Catalin Lungu (Keynote Speaker), despre "Decarbonizarea prin inovare: noua era a schemelor holistice de certificare a cladirilor la nivel individual si complex". Andrei Litiu - Director Executiv EPB Center a avut o interventie online din Belgia despre "Imbunatatirea implementarii EPBD Recast prin proiecte finantate de UE si EPB Center". In incheiere Andrei Bejan - Veolia a venit cu "Solutii pentru o dezvoltare sustenabila a oraselor".
In paralel in Sala Printul Dimitrie Ghica a avut loc a doua sesiune, dedicata in mare parte sponsorilor, care a cuprins prezentari interesante despre Smart City si a fost condusa de S.l.Univ.Dr.ing. Anca Manolescu si S.l.Univ.Dr.ing. Mihai Husch, amandoi reprezentanti ai CNRI.
Eduard Amuza - Zumtobel a vorbit despre "Sisteme de control pentru iluminat si contributia la amprenta de carbon a cladirii". Ioan Paut - Elba a abordat o tema actuala propunand "Solutii eficiente pentru reducerea poluarii luminoase in spatiul public. Performantele aparatelor de iluminat in conformitate cu normele CIE". Tache Gabriel - Eaton a venit cu "Echipamente si Solutii Eaton pentru reducerea amprentei de carbon in segmentul Commercial & Construction", demonstrand implicarea companiilor in solutionarea problemelor globale cu care omenirea se confrunta.
Catalin Ion - ABB a prezentat "Solutii inteligente integrate pentru protectia instalatiilor de joasa tensiune", iar Gabriel Ispas a vorbit despre "Probleme majore in legislatia tehnica privind proiectarea instalatiilor electrice de joasa tensiune pentru constructii".
In incheiere Eugen Toma - Noark a aratat ca pot oferi "Solutii de top pentru proiectele dumneavoastra", Viorel Niculae - Almalux by Helvar a propus "Sisteme pentru controlul inteligent al iluminatului", iar Andreea-Raluca Stanciu si Mihai Husch au aruncat "O privire asupra iluminatului de siguranta adaptiv".
Dupa pauza de pranz care a avut loc la Hotel Palace, lucrarile CN AIIR 2024 - Editia 59 au continuat in Sala Baccara cu a treia sesiune care a avut ca tema "Reducerea amprentei de carbon si sustenabilitatea mediului construit". Prof.Univ.Dr.ing Ilinca Nastase - Prorector UTCB si Prof.Univ.Dr.ing. Andrei Burlacu - Decan FCI-TUIasi au fost cei care au coordonat aceasta parte a prezentarilor deschisa de un oaspete de seama.
Prof. Eduardo Maldonado - Regional Member Council Representative Region XIV Europe ASHRAE (Keynote Speaker) a scos in evidenta "Rolul Directivei UE privind Performanta Energetica a Cladirilor in Decarbonizarea Cladirilor", urmat de Cezar Cojocea - Danfoss care a prezentat "Calea catre sustenabilitatea si decarbonizarea sistemelor de incalzire din zonele urbane" pe care au ales sa o urmeze. Un subiect foarte important a fost adus in discutie de Prof.Univ.Dr.ing. Mihnea Sandu - Prodecan FII-UTCB si anume "Alinierea programelor de formare universitara si postuniversitara la cerintele NZEB/ZEB"
Adrian Luca - Amteh a vorbit "Despre eficienta sistemelor de cogenerare si trigenerare pentru instalatiile cladirilor publice", iar Prof.Univ.Dr.ing. Tiberiu Catalina si Iosif Ilies au prezentat "Analiza energetica a unui centru comercial prin aplicarea metodologiei de calcul Mc001/2022".
Au urmat Murat Çakan - TTMD cu lucrarea "Ventilatie prin aspiratie indusa prin diferenta de presiune, Mihai Lupu - Vicepresedinte AIIRM a facut "Analiza comparativa privind aplicarea schemei de sprijin contorizare neta versus facturare neta", iar in finalul sesiunii Pascariu Adriana - Daikin a raspuns celor prezenti la intrebarea "De ce pompele de caldura Daikin?"
In acelasi timp in Sala Printul Dimitrie Ghica a gazduit o serie de workshop-uri care au fost deschise de Prof.Univ.Dr.ing. Catalin Daniel Galatanu - TUIasi cu un discurs despre "Ingineria instalatiilor, intre confidentialitate si excelenta".
Primul Workshop a apartinut ABB. Petrus Tepelus a adus in prim-plan "Incarcarea vehiculelor electrice, provocari si solutii", o problema actuala, cu care se confrunta foarte multa lume. Armstrong, prin intermediul lui Vlad Chiorean, a prezentat "Pump Manager, solutie cloud de management, monitorizare si control al sistemelor de pompare din instalatii", iar ultimul workshop al primei zile a apartinut lui Adrian Roman - Uniprest Instal, care a venit cu "Solutii de eficientizare energetica a locuintelor".
Dupa o scurta pauza de cafea a inceput in Sala Baccara Adunarea Generala AIIR. Aceasta sedinta a avut ca scop alegerea Presedintelui si a membrilor Consiliului Director pentru mandatul 2024-2028.
Ca urmare, Dr.ing. Ioan Silviu Dobosi a fost reales in functia de presedinte al Asociatiei Inginerilor de Instalatii din Romania (mandatul 2024-2028), confirmandu-se astfel aprecierea pentru efortul depus in precedentul mandat pentru promovarea comunitatii inginerilor de instalatii pentru constructii.
De asemenea au fost alesi si noii membrii ai Consiliului Director al AIIR pentru mandatul 2024-2028. Acestia sunt: Ing. Mihai Diaconu - Presedinte AIIR Filiala Valahia, Prof.Univ.Dr.ing. Ilinca Nastase - Prorector UTCB, Conf.Univ.Dr.ing. Catalin Lungu - Director Executiv AIIR Filiala Valahia, Dr.ing. Stefan Duna - Presedinte AIIR Filiala Banat-Timisoara, S.l.Univ.Dr.ing. Adriana Tokar - UPT, Dr.ing. Remus Retezan - AIIR Filiala Banat-Timisoara, S.l.Univ.Dr.ing. Marius Balan - Presedinte AIIR Filiala Moldova-Iasi, Prof.Univ.Dr.ing. Andrei Burlacu - Decan FCI-TUiasi, Conf.Univ.Dr.ing Vasilica Ciocan - TUIasi, S.l.Univ.Dr.ing. Dan Muresan - Presedinte AIIR Filiala Transilvania-Cluj, S.l.Univ.Dr.ing. Anagabriela Deac - UTCN, Prof.Univ.Dr.ing. Ioan Aschilean - UTCN, Conf.Univ.Dr.ing. Nicolae Iordan - Presedinte AIIR Filiala Transilvania-Brasov, Prof.Univ.Dr.ing. Ioan Stroie - UnitBV si Conf.Univ.Dr.ing. George Dragomir - UnitBV.
Conform vechii zicale "dupa munca si rasplata", cu mic cu mare, participantii la CN AIIR 2024 - Editia 59 s-au indreptat catre Hotel Alexandrion unde a avut loc Cina de Gala. Intr-o atmosfera relaxata si plina de voie buna, oaspetii au socializat si dansat pana tarziu in noapte, celebrand alegerea Presedintelui AIIR pentru mandatul 2024-2028.
Pe parcursul serii au fost acordate diplome si premii castigatorilor Concursului Studentesc AIIR & REHVA, diplome sponsorilor, fara sprijinul carora un asemenea eveniment deosebit nu putea avea loc si, nu in ultimul rand, diplome de apreciere pentru activitatea depusa in slujba AIIR celor care si-au incheiat mandatele.
A doua zi a CN AIIR 2024 - Editia 59 a debutat in forta in Sala Baccara a Casino-ului din Sinaia cu a IV-a sesiune, moderata de Conf.Univ.Dr.ing. Daniela Teodorescu si Conf.Univ.Dr.ing. Razvan Calota - ambii reprezentanti ai UTCB si a avut ca tema securitatea la incendiu.
Aceasta runda de discutii si prezentari a inceput cu o masa rotunda: "Provocari si solutii privind securitatea la incendiu in instalatii - Partea I" in cadrul careia Prof.Univ.Dr.ing. Daniela Teodorescu si Dr.arh. Anca Voiculescu, alaturi de invitatii lor, Col. Puiu Golgojan si Col. Sergiu Gherman - IGSU, au abordat tema "Prezentari si dezbatere - Starea actuala a dezvoltarii noului normativ P118, implicatii, previziuni".
In continuare S.l.Univ.Dr.ing. Anca Manolescu - CNRI a adus in atentia celor prezenti "Securitatea la incendiu in sistemele fotovoltaice aplicate cladirilor comerciale, industriale si publice cu risc ridicat".
"Provocari si solutii pentru securitatea la incendiu a instalatiilor de producere si stocare a energiei din surse regenerabile. Solutii Honeywell de protectie a panourilor fotovoltaice si a bateriilor cu acumulatori Li-Ion" a fost subiectul abordat de Carol Samu in cadrul celui de-al IV-lea workshop care a fost sustinut de Honeywell.
Emanuil-Petru Ovadiuc a incheiat prima parte a celei de-a doua zile a CN AIIR - Editia 2024 cu "Simularea numerica a unui incendiu intr-un depozit de textile".
Dupa pauza de cafea, Conferinta a continuat cu doua sesiuni desfasurate in paralel. In Sala Baccara a avut loc o sesiune moderata de S.l.Univ.Dr.ing. Anagabriela Deac - UTCN si Prof.Univ.Dr.ing Mihnea Sandu - Prodecan FII-UTCB, dedicata in exclusivitate sponsorilor, unde s-au prezentat solutii pentru "Reducerea amprentei de carbon si sustenabilitatea mediului construit".
Prof. Ioan Bistran - Dosetimpex a deschis seria prezentarilor cu "Programul Doset-PEC de determinare a performantei energetice a cladirilor. Modulul - Pompe de caldura".
A urmat Directorul General Ioan Popa - SAEM Energomontaj SA, "Companie cu 75 de ani de leadership in furnizarea de solutii ingineresti pentru sectoarele de energie, industrie si infrastructura", care la moment aniversar a dezvaluit din secretele mentinerii cu succes pe piata pentru trei sferturi de veac.
Clivet a fost pentru prima oara alaturi de AIIR si prin vocea Directorului pentru Romania, Marius Lutan a sustinut ca "Aerul este Viata!" oferind totodata "Solutii pentru un viitor sustenabil"
Octavian Duta - Kan-Therm a prezentat cum se face "Decarbonizare cu sistemul UltraPress", iar Corina Rosu - Viessman, ca de fiecare data alaturi de inginerii de instalatii din Romania, a venit cu "Solutii de decarbonizare si eficientizare a instalatiilor energetice de capacitate mare".
In acelasi timp, la doar cativa metri distanta, S.l.Univ.Dr.ing. Anca Manolescu si S.l.Univ.Dr.ing. Mihai Husch au fost moderatorii celei de-a VI-a sesiuni intitulata "Smart City" si care a fost gazduita de Sala Printul Dimitrie Ghica.
Discutiile au debutat cu partea a doua a mesei rotunde care a avut ca tema "Provocari si solutii privind securitatea la incendiu in instalatii - Instalatii electrice".
Carol Samu, Claudiu Eftinoiu - Honeywell au sustinut workshop-ul "Prezentare concept si demonstratie practica - Reducerea impactului asupra mediului prin noile tehnologii si servicii cloud in domeniul securitatii", iar Ene Cristian - Darcom a incheiat lucrarile din Sala Printul Dimitrie Ghica cu un workshop in cadrul caruia a propus "Solutii de stocare a energiei: Beneficii cheie pentru provocarile retelei publice si prosumatorilor".
Dupa o binemeritata pauza de pranz la Restaurantul Hotelului Palace, unde participantii la CN AIIR 2024 - Editia 59 s-au delectat cu preparate traditionale, ultima sesiune de lucrari a inceput in forta si a adus in prim plan "Sistemul de management al cladirilor (BMS)". Moderatori au fost de aceasta data S.l.Univ.Dr.ing. Marius Balan - TUIasi si S.l.Univ.Dr.ing. Dan Muresan - UTCN, iar prezentarile si discutiile au avut loc in spectaculoasa Sala Baccara a Casino-ului din Sinaia.
Conf.Univ.Dr.ing Catalin Popovici - TUIasi a dat startul acestei ultime parti cu "Solutii de automatizare si BMS - HVAC pentru spatii de productie, prelucrare si conservare a carnii", iar Tiberiu Pirvu - Ecovent a venit cu "Sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura pentru cladiri publice". Cristi Dragoi - Lisscom a inchis lista prezentarilor sponsorilor cu "Solutii de management energetic pentru cladiri".
Finalul i-a apartinut asa cum se cuvine, fostului si totodata noului Presedinte AIIR, Dr.ing. Ioan Silviu Dobosi care a aratat ca are si "Solutii BMS pentru constructii spitalicesti", nu doar solutii pentru organizarea unei conferinte la cel mai inalt nivel.
A 59-a editie a CN AIIR s-a incheiat in jurul orei 17:00 cu impresii pozitive si aprecieri din partea celor prezenti, dar si cu promisiunea unei editii jubiliare de exceptie, care va avea loc in perioada 12-14 octombrie 2025, si care va consemna a 60-a intalnire a inginerilor de instalatii din Romania.
"Multumirile se indreapta catre sponsori, care au fost alaturi de comunitatea inginerilor de instalatii pentru constructii din Romania si fara sprijinul carora nu ar fi fost posibila organizarea unui eveniment de un nivel stiintific atat de ridicat. La aceasta editie a CN AIIR 2024, au fost prezenti: SAEM Energomontaj SA si Clivet in calitate de Sponsori Platinum, Danfoss si Amteh International au fost sponsori gold, iar Viessmann, Daikin, Veolia, Eaton, Ecovent, Noark, Zumtobel si Criomec au fost sponsori silver.
Multumim de asemenea celor mai importante universitati tehnice din tara, UTCB, UPT, TUIasi, UTCN si UnitBV, care sprijina necontenit activitatile AIIR de foarte multi ani.
Multumim partenerilor institutionali, REHVA, ASHRAE, OAER, SIEAR, CNRI, TEC, OAR, AICPS, FPSC, ARACO, ASRO, ARA, Urban Incerc, Share Architects, EPB Center, AFCR si AGFR si partenerilor media pentru suportul si devotamentul de care au dat dovada pe parcursul pregatirilor pentru conferinta, dar si pe durata evenimentului.
Nu in ultimul rand, multumim tuturor celor care au fost prezenti atat la Sinaia, dar si online, si celor care ne-au sprijinit pentru a duce la bun sfarsit a 59-a editie a Conferintei Nationale a Inginerilor de Instalatii din Romania.
Anul 2025 va aduce o editie jubiliara a conferintei care ne bucura, dar ne si obliga la organizarea unui eveniment de exceptie, care va ramane peste timp in memoria noastra, a organizatorilor, sponsorilor, partenerilor si participantilor.
Va invitam de pe acum sa va rezervati datele de 12-14 octombrie 2025 si sa veniti alaturi de noi, cu mic, cu mare la CN AIIR 2025 - Editia 60, la Casino Sinaia pentru a sprijini comunitatea inginerilor de instalatii pentru constructii din Romania si pentru a sublinia importanta acestei activitati care sta la baza rezolvarii problemelor globale cu care ne confruntam, si care nu in ultimul rand da viata cladirilor", a transmis Ioan Silviu Dobosi, presedintele AIIR.
|