Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Hale & Structuri metalice - LINDAB: Diversificare a pietelor diviziei Building Systems
LINDAB: Diversificare a pietelor diviziei Building Systems
Hale & Structuri metalice Publicat de Cosmin Dincu 12 Sep 2016 18:03
Managerii corporatiei suedeze Lindab au anuntat rezultatele financiare aferente celui de-al doilea trimestru al anului in curs, acestea reflectand o majorare pe baze reale de +6% a vanzarilor. In termeni ajustati (in functie de ratele de schimb valutar si de structura), cresterea organica s-a situat la +8%. In acelasi timp, profitul operational (EBIT) a insumat 138 de milioane de coroane suedeze - SEK (+6,8%), dupa ce s-a exclus influenta unor costuri de -1 milion SEK. Practic, cresterea organica a rulajului, de +8%, pana la atingerea unor vanzari nete de 2,01 miliarde SEK (circa 210,9 milioane de euro) s-a bazat pe o crestere a cererii, cu precadere in tarile cu economii avansate din Europa.
Comentand datele respective si explicand ca, astfel, perioada ianuarie-iunie a anului in curs a insemnat o crestere organica de +6% a vanzarilor nete, la 3,76 miliarde SEK, in timp ce indicele EBIT a ajuns la 209 milioane SEK (fara costuri aditionale de -3 milioane SEK), marcand un salt de +5,5%, presedintele-director general al concernului Lindab, Anders Berg, a subliniat: „In trimestrul secund din 2016 atat cifra de afaceri, cat si profitul au consemnat praguri-record, atingand niveluri ce au depasit rezultatele din lunile aprilie-iunie ale fiecarui an, incepand cu 2008. Divizia de produse si solutii a continuat sa se dezvolte pe toate pietele importante si in toate segmentele sale de activitate, cresteri organice peste asteptari fiind semnalate la vanzarile de componente de aerisire, respectiv de protectie la foc si fum. Aceste produse sunt, de altfel, legate de achizitiile strategice majore ale unor companii, pe care le-am finalizat in 2015. La randul sau, departamentul de sisteme pentru constructii (Building Systems) a raportat o crestere organica a rulajului, in conditii de profitabilitate operationala sporita, pentru ca si-a focalizat atentia - si o indreapta in continuare - spre diversificarea pietelor din Europa de Vest si Africa, pentru ca situatia din estul Europei (incluzand rezultatele din Rusia si CSI) ramane extrem de provocatoare”.
Planul strategic se aplica in continuare
Oficialul corporatiei a mai aratat ca, in pofida unor trenduri neclare pe anumite piete si/sau a unor fluctuatii ale acestora, proiectul referitor la stabilirea unui centru de distributie in Grevie - Suedia, unde se afla si sediul central al Lindab - se implementeaza conform planului. „In ceea ce priveste estimarile, de-a lungul trimestrului analizat pretul foilor din metal a crescut rapid, ceea ce impune o majorare a pretului produselor noastre in al doilea semestru a.c. De asemenea, Marea Britanie inseamna a treia piata ca dimensiune pentru Lindab, reprezentand 9% din vanzarile noastre la export in 2015 si, desi este prea devreme sa previzionam care vor fi consecintele fenomenului Brexit, situatia este incerta. Continuam totusi sa ne dezvoltam afacerile potrivit unui plan strategic bine definit, dar suntem pregatiti sa luam orice masura s-ar impune in cazul unei necesitati obiective”, a declarat Anders Berg.
Pentru diverse regiuni si piete strategice avute in vedere de Lindab, in aprilie-iunie vanzarile au continuat sa se dezvolte peste asteptari in tarile din Europa de Nord, cu o crestere deosebita in Suedia, precum si in vestul continentului, fiind nominalizate, ca deosebit de performante, subsidiarele din Irlanda, Germania, Franta si Elvetia. In pofida fenomenului Brexit, o crestere organica s-a remarcat si in Marea Britanie - cea mai semnificativa piata a regiunii. In Europa Centrala si de Est (CEE), inclusiv CSI, Polonia - unde Lindab deruleaza o activitate pe masura acestei piete - s-a evidentiat printr-o crestere organica deosebita, in toate celelalte tari din zona avand loc scaderi.
Pe segmente, in general, tendinta ascendenta in domeniul ventilatiei s-a manifestat vizibil in continuare, remarcandu-se majorari la toate categoriile de produse specifice. Vanzarile sectiei ce promoveaza sisteme de evacuare a apei pluviale si alte elemente pentru constructii s-au diminuat usor, dar la sortimentele ale caror comenzi se efectueaza mai degraba pe baza unor proiecte punctuale, divizia de solutii pentru constructii s-a evidentiat prin rezultate optime.
Mai precis, pentru cele doua departamente (de produse si solutii, respectiv sisteme de constructii), in primul caz cresterea organica din trimestrul secund al lui 2016 a fost de +7%, la 1,79 miliarde SEK, desi impactul negativ al ratei de schimb valutar s-a plasat la -2%. Pe acest segment, Lindab a lansat tehnologia de masurare UltraLink, unica pe piata si a integrat activitatea firmelor IPM Klima - Slovenia si MP3 - Italia, continuand investigatiile privind anumite activitati frauduloase descoperite in Ungaria. Cea de-a doua divizie, de produse pentru constructii, a reusit sa raporteze o crestere organica de +13%, la 223 milioane SEK, contractand proiecte de amploare (ce valoreaza 64 milioane SEK) in Europa si Africa. De asemenea, a obtinut rezultate foarte bune in Europa de Vest (mai ales in Germania) si CEE (cu precadere in Polonia), iar in restul continentului situatia este diversa, fiind insa semnalate scaderi in Rusia si CSI.    
***
In anul 2015, grupul Lindab a inregistrat o crestere pe baze reale a vanzarilor de +8%, pana la circa 7,59 miliarde SEK, in timp ce profitul operational a evoluat cu +6,1%, ajungand la 463 milioane SEK. In cazul fabricantului de sisteme din otel folosite in sectorul de constructii si in cel de instalatii, fiecare divizie a avut o dinamica eterogena, ca urmare a influentei exercitate de cotatia internationala a otelului, pretul aliajului respectiv fluctuand semnificativ in ultimul timp. La nivelul lui 2015, activitatea Lindab (ce are peste 5.100 de angajati) s-a derulat in 32 de tari din intreaga lume, segmentul de constructii nerezidentiale constituind cea mai importanta piata si contribuind cu 80% la vanzarile totale (diferenta - de 20% - constituie livrarile de sisteme pentru sectorul rezidential). Anul trecut, filialele din statele nordice au avut un aport de 44% la cifra de afaceri, fiind urmate de cele din Europa de Vest (cu 33%), respectiv de subsidiarele din Europa Centrala si de Est, precum si din aria Comunitatii Statelor Independente - CSI (cu 19%) si de cele din alte tari (4%).
Potrivit datelor disponibile pe portalul Ministerului Finantelor Publice, subsidiara Lindab Romania a raportat o cifra de afaceri neta de 74,1 milioane de lei (16,7 milioane de euro) in 2014, in crestere cu +10% fata de nivelul de 68,4 milioane de lei (15,5 milioane de euro) din 2013, lucrand, in medie, cu 100 de angajati. La nivelul lui 2015, informatiile din bilant indica un rulaj de 73,5 milioane de lei (16,5 milioane de euro), in scadere cu -0,8%, daca rezultatul se exprima in moneda locala. Societatea a lucrat in 2015 in conditii de profitabilitate, cu 95 de salariati. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
strabag nivel 1
concelex
Ubitech
Acvatot 2019
ness project
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
MAKITA
rigips
theda mar
CDS
CONCEPT STRUCTURE
viarom
noark
siniat
EDIT-Structural

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander