Agenda Constructiilor
Joi, 21 Noiembrie 2024
PAGINA PERSONALIZATA


ADURO SRL

ADURO SRL

Adresa: Bulevardul Iuliu Maniu 6Q, Clădirea The Light, București, S6
Telefon: (+40) 728 181 231
Fax: (+40) 318 176 140
E-mail: office@aduro.ro
Web site: www.aduro.ro
Domenii: Antreprenori si firme de constructii | Arhitectura & design | Management de proiect | Dirigentie de santier | Consultanta tehnica
Descriere activitate
Servicii de proiectare, inginerie și execuție pentru o gamă extinsă de lucrari de infrastructura rutieră și de transport, aeroportuară cât și de construcții civile și industriale. Dirigenție de șantier, management de contract, consultanță de specialitate.
Prezentare companie/institutie
ADURO: Crestere de 300% a afacerilor si noi perspective de dezvoltare
 
 
 
 
 
Ing. Cezar Serban
Functia/Firma: director general, Aduro;
Experienta profesionala: 25 de ani in domeniul infrastructurii rutiere de transport si aeroportuare.
 
Aduro, companie specializata in lucrari de proiectare si constructii, a inregistrat o crestere de aproape 4 ori a cifrei de afaceri in anul 2023, raportat la nivelul anului anterior, pana la aproape 50 de milioane de euro. Evolutia semnificativa a societatii se datoreaza, pe de o parte, dezvoltarii diviziei de antreprenoriat general si, pe de alta parte, proiectelor majore contractate si demarate recent, printre care se afla constructia Bazei 57 Aeriana din Cazarma 888 Mihail Kogalniceanu - Constanta, precum si proiectarea Spitalului Regional de Urgenta Cluj si a Aeroportului International Galati - Braila, pentru ultimele doua urmand a asigura si asistenta tehnica pe intreaga perioada de executie. Infiintata in 2012, Aduro face parte dintr-o noua generatie de companii, fondate si dezvoltate in plina criza economica. Astazi, societatea asigura servicii complete de constructii, de la inginerie, proiectare, consultanta si management de contract, la executie si asigurarea de asistenta tehnica pe intreaga perioada de implementare a unui proiect.
 
- Cum credeti ca se va dezvolta activitatea de constructii in perioada urmatoare?
- Activitatea de proiectare si executie a evoluat progresiv, cresterea din primele 5 luni ale anului in curs fiind de aproximativ 12%, potrivit estimarilor noastre. Evolutia foarte buna se va mentine atat in lunile urmatoare din 2024, cat si in intervalul 2025-2027. In total, prognozam ca piata, in ansamblul ei, va fi mai mare cu 250% la finalul lui 2027 fata de nivelul din 2023. Masurile fiscale adoptate de Guvern la finalul anului 2023 duc la cresterea investitiilor, respectiv a profiturilor, precum si la majorarea salariilor in perioada imediat urmatoare si, cu siguranta, vor influenta rezultatele financiare ale companiilor. In cazul companiei Aduro, in anul 2023 cifra de afaceri a crescut cu 300%. Estimam o evolutie usoara si in 2024, raportandu-ne la contractele pe care le avem deja in derulare.
- Ce proiecte majore aveti in portofoliu, in acest moment?
- Printre proiectele reprezentative pentru noi, in prezent, se afla proiectarea si executia - in calitate de lider al Asocierii Aduro - Bog’Art - Strabag, pentru realizarea infrastructurii Bazei 57 Aeriana din Cazarma 888 Mihail Kogalniceanu, din Constanta, contract clasificat secret de serviciu. De asemenea, asiguram servicii de proiectare si asistenta tehnica pentru constructia Spitalului Regional de Urgenta Cluj, ca parteneri in Asocierea 3TI Progetti Italia Ingegneria Integrata (lider) - Aduro - ATI Project. Tot servicii de proiectare si asistenta tehnica asiguram si in cadrul proiectului de elaborare a planului de investitii/master planului si studiului de fezabilitate, necesare pentru dezvoltarea Aeroportului International Galati - Braila, precum si pentru pregatirea studiilor asociate fazei de proiectare SF aferente viitorului obiectiv de investitii. Implementam acest proiect ca lideri ai Asocierii Aduro - Tecno Engineering 2C - We Project Engineering. Mentionez ca pentru elaborarea proiectelor mentionate se utilizeaza tehnologia BIM.
- Care sunt directiile de actiune viitoare, in vederea dezvoltarii companiei?
- Intreaga noastra strategie, in anii urmatori, va fi centrata in jurul adoptarii BIM si al sustenabilitatii si eficientei energetice. BIM devine tot mai popular si in Romania, mai ales ca reprezinta o macheta digitala a cladirilor prin care se transfera repede, clar si complet informatiile catre beneficiari, constructori. De asemenea, urmarim integrarea SMART building - IoT, senzori, prelucrarea datelor preluate din senzori, automatizari de tip BMS, noile tehnologii de automatizare fiind esentiale pentru proiectele actuale cu exigente de confort sporit, securitate si eficienta energetica. Iluminatul controlat de la distanta, climatizarea si sistemele de securitate ofera siguranta faptului ca locuintele si birourile sunt confortabile, functionale si eficiente. Toate acestea, respectand normele de constructii NZEB - Nearly Zero Energy Building. In mediul in care lucram, am observat o crestere semnificativa a preocuparilor si initiativelor legate de circularitate, cladiri NZEB, sustenabilitate si "zero emisii". In proiectele noastre, am adoptat standardele NZEB pentru cladiri, prin implementarea de echipamente si sisteme de management al energiei pentru a reduce consumul energetic, fiind intr-o continua colaborare cu specialisti in eficienta energetica pentru optimizarea consumului de energie. Totodata, suntem foarte rigurosi in implementarea principiului "zero emisii", prin implementarea unor sisteme de energie regenerabila, cum ar fi energia solara sau geotermala. La nivelul cerintelor clientilor, am observat o crestere a solicitarilor pentru solutii sustenabile, acestia fiind din ce in ce mai constienti de impactul ecologic. Cererile specifice pentru cladiri eficiente energetic si materiale ecologice au crescut considerabil, noile reglementari impunand standarde stricte in acest sens.
- Cum considerati ca sunt preturile de proiectare in Romania, in acest moment?
- Una din masurile importante adoptate recent a fost eliminarea standardelor de cost care limitau estimarea valorilor pentru proiectare in cadrul devizului general. In general, pentru proiectele bugetate la nivel de proiectare, fondurile alocate sunt mici in raport cu necesitatile, iar in cazul contractelor de proiectare si executie, bugetele de proiectare sunt reale si acopera necesitatile. Precizam, totodata, ca societatea noastra este membra a Patronatului Proiectantilor in Constructii (PPC) din Romania si am demarat o serie de actiuni la nivel guvernamental prin care atragem atentia asupra faptului ca valoarea serviciilor de proiectare practicate este estimata la sub 2% din valoarea de investitie, iar in tarile Europene este mult mai mare, respectiv intre 5% si 12%. Acest lucru se reflecta in calitatea serviciilor de proiectare, respectiv faptul ca, cu aceiasi specialisti, se deruleaza un numar mult mai mare de proiecte.
- Care sunt dificultatile si provocarile pe care le intampinati in activitate, in aceasta perioada?
- Lipsa fortei de munca specializate se resimte in toate industriile, dar in mod special in domeniul constructiilor. Incercam sa atragem studentii din facultatile de profil, sa le asiguram cursuri de specializare si un mediu in care sa dobandeasca experienta. Din pacate, nivelul de salarizare a crescut foarte mult in raport cu anii trecuti intr-un ritm accelerat, iar proiectele pe care se lucreaza sunt raportate si bugetate la salariile din anii trecuti. Rezolvarea acestor probleme le vedem prin indexarea cu inflatia si a contractelor de proiectare si consultanta, nu doar a celor de lucrari. O alta problema cu impact semnificativ sunt investitiile masive pe care Guvernul Romaniei le are in demarare sau in implementare comparativ cu forta de munca disponibila. Aceasta problema se reflecta in calitatea lucrarilor pe care le poate le executa un prestator si are la baza paritatea numarului de angajari cu multitudinea proiectelor care trebuie implementate intr-un termen destul de scurt.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Iunie/Iulie 2024)

Produse & tehnologii

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMTotalEnergiesSISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
SIGM
CONCEPT STRUCTURE
rigips
EDIT-Structural
ness project
viarom
theda mar
MAKITA
konsent
Acvatot 2019
DRS
strabag nivel 1
concelex
Ubitech
BogArt
noark
Arduro
quadratum
leviatan
ELECTROGRUP
VEGO
SSAB
CDS

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<