Agenda Constructiilor
Marti, 07 Ianuarie 2025
PAGINA PERSONALIZATA


Asociatia Producatorilor de BCA din Romania (PRO BCA)

Asociatia Producatorilor de BCA din Romania (PRO BCA)

Adresa: B-dul I.C. Bratianu nr. 10, et. 2, cam. 77, Bucuresti, S3
Telefon: 021/315.58.64
Fax: 021/315.27.72
E-mail: p.probca@gmail.com
Web site: www.probca.ro
Domenii: Patronate si asociatii profesionale
Descriere activitate
Asociatia Producatorilor de BCA din Romania PROBCA, ce reuneste principalele 7 companii de profil.
Prezentare companie/institutie
Asociaţia Producătorilor de BCA (Beton Celular Autoclavizat) din România (PRO BCA) reprezintă interesele principalilor furnizori locali ce acţionează pe acest segment de activitate: Celco - Constanţa, Macon - Hunedoara, Soceram - Bucureşti, Xella Ro - Bucureşti, Somaco Grup - Bucureşti, Elpreco - Craiova şi Alba Aluminiu - Zlatna. Începând din 2010, patronatul este membru permanent al Asociaţiei Europene a Producătorilor de BCA (EAACA), care include 18 organizaţii naţionale de profil din zona comunitară. Conform statutului propriu, principalele obiective urmărite de PRO BCA sunt constituite de: susţinerea intereselor membrilor atât pe plan local, cât şi internaţional; colectarea datelor statistice relevante pentru stabilirea tendinţelor pieţei; colaborarea cu instituţiile specializate şi universităţile tehnice pentru perfecţionarea tehnologiilor de fabricaţie; pregătirea documentaţiei pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de construcţii; promovarea BCA şi a celorlalte materiale executate de membrii asociaţiei; definirea unei strategii integrate în vederea sancţionării practicilor de concurenţă neloială prin sesizarea autorităţilor abilitate în soluţionarea unor astfel de probleme. În prezent, Consiliul Director (CD) al PRO BCA este format din: Nicolae Duşu (Celco) - preşedinte; Marius Marin (Macon) - vicepreşedinte; Roxana Gheorghe (Soceram), Gabriel Colobaţiu (Somaco Grup), Marius-Cristian Dragne (Xella RO), Ion Dragnea (Alba Aluminiu) şi Adrian Barbu (Elpreco) - membri.
 

 
PROBCA: Productia locala de BCA a ajuns la 3,1 milioane mc anul trecut
 
 
 
 
 
Marius Dragne
Functia/Organizatia: Presedinte, Organizatia Patronala a Producatorilor de BCA din Romania (ProBCA);
Experienta profesionala: 20 de ani pe piata de materiale de constructii.
 
In 2022, in Romania s-au fabricat 3,1 milioane de metri cubi de BCA, conform datelor Institutului National de Statistica (INS), cantitate din care se pot construi aproximativ 70.000 de locuinte, potrivit calculelor ProBCA - Organizatia Patronala a Producatorilor de BCA din Romania. ProBCA promoveaza beneficiile zidariei din BCA si reprezinta cei mai importanti producatori specializati din Romania: Celco SA, Elpreco SA, Somaco Grup Prefabricate SRL si Xella RO SRL, contribuind prin actiunile sale la dezvoltarea mediului de business din Romania. Membrii ProBCA opereaza 6 unitati de productie si sunt implicati si in activitati complementare in industria de constructii, iar potrivit datelor Ministerului de Finante, in anul 2022, aceste companii au asigurat locuri de munca pentru aproximativ 1.800 de angajati.
ProBCA promoveaza activ responsabilitatea fata de mediu si oameni, dar si eficienta energetica pe durata ciclului de viata a unei cladiri construite cu BCA: de la faza de proiectare, constructie, pana la exploatare. In acest sens, organizatia se implica in campanii de informare cat mai corecta si mai larga a consumatorilor asupra calitatilor si performantelor zidariei din BCA. Alaturi de alte asociatii profesionale si patronale importante din domeniul constructiilor si eficientei energetice, ProBCA se implica si in actualizarea reglementarilor tehnice si standardelor stabilite prin legislatia romaneasca si cea europeana, astfel incat acestea sa reflecte in mod corect caracteristicile, performantele si recunoasterea BCA-ului ca solutie definita de cerintele Pactului Verde European.
 
- Cum au evoluat vanzarile de blocuri din BCA in 2022 si care sunt premisele de dezvoltare pentru acest sector, in 2023?
- In ultimii ani, sectorul materialelor de constructii a avut parte de o activitate dinamica atat pe piata locala, cat si la nivel international. Piata internationala de BCA aniverseaza, in acest an, un secol de cand s-au pus bazele tehnologiei de producere a elementelor de zidarie eficiente energetic. In acesti ultimi 100 de ani arhitectii, proiectantii, constructorii si investitorii au fost martorii si sustinatorii unor schimbari radicale a modului in care cladirile moderne au fost construite: s-a trecut de la zidaria grea, cu performanta energetica scazuta, la zidarie usoara din BCA, rezistenta si eficienta energetic.
Potrivit datelor furnizate de INS, in Romania au fost produsi 3,1 milioane mc de BCA in anul 2022. Din aceasta cantitate pot fi construite aproximativ 70.000 de locuinte. ProBCA, prin membrii sai, considera ca productia de BCA din Romania reprezinta motorul de crestere a parcului de locuinte moderne, accesibile, durabile si eficiente energetic.
Actualizarea standardelor tehnice si inovatiile viitoare vor contribui la cresterea gradului de constientizare a numeroaselor aplicatii si beneficii ale betonului celular autoclavizat, atat in proiecte rezidentiale , cat si in non-rezidentiale NZEB.
 
- De ce considerati ca este nevoie, urgent, pe piata de constructii din Romania?
- Locuintele accesibile si sigure sunt o cerinta sociala fundamentala in orice tara dezvoltata. Este o nevoie de baza a societatii noastre si consideram important sa asiguram competitivitatea sectorului constructiilor si a industriei de BCA in Romania, pentru a putea sustine real nevoia ridicata de locuinte accesibile, eficiente energetic si durabile.
Inovarea si dezvoltarea economica trebuie sa fie stimulate pentru a gasi solutii optime din punct de vedere al costurilor, cu beneficii pe termen lung pentru consumatori, mediul inconjurator si industrie.
- Ce dificultati intampina in derularea activitatii producatorii de BCA, in aceasta perioada?
- Stabilitatea pietei de energie, inflatia ridicata si lipsa fortei de munca calificate sunt elemente importante aflate pe agenda noastra si a fiecarui producator din industria materialelor de constructie, in aceasta perioada. Toate eforturile de inovare in sectorul materialelor de constructii au ca scop oferirea de produse moderne, performante si accesibile, cu impact pozitiv major in constructia economiei autohtone in ansamblu, iar productia industriala poate sa fie franata de unele decizii arbitrare ale autoritatilor.
Consideram important ca autoritatile sa incurajeze productia autohtona si sa faciliteze dezvoltarea productiei de materiale de constructii in Romania prin asigurarea unui mediu fiscal stabil si predictibil, prin stabilirea unor praguri corecte in politicile de sustinere a consumatorilor industriali si prin definirea unor criterii realiste in schemele de ajutor de stat pentru implementarea noilor tehnologii de productie.
- Ce obiective aveti in perioada urmatoare, la nivelul asociatiei?
- ProBCA reprezinta vocea industriei de BCA atat in Romania, cat si la nivel european. De la infiintare, organizatia patronala promoveaza beneficiile zidariei din BCA, ca material de constructie modern pentru cladiri accesibile, durabile si eficiente energetic si reprezinta interesele membrilor organizatiei patronale in fata autoritatilor, organizatiilor si asociatiilor de specialitate. Credem cu tarie ca prin actiunile noastre aducem plus valoare si contribuim masurabil la cresterea competitivitatii industriei autohtone.
De asemenea, prin prezenta in cadrul EAACA, asociatia internationala de profil, suntem implicati activ in dezvoltarea unor obiective concrete pentru viitor, cu impact pozitiv semnificativ asupra economiei romanesti in ansamblul ei:
   ● crearea de locuri de munca si facilitarea dezvoltarii economice;
   ● crearea unei societati sanatoase cu locuinte moderne, la preturi accesibile;
   ● reducerea amprentei de carbon pentru constructiile noi;
   ● imbunatatirea calitatii vietii si eliberarea presiunii pe sistemele de asistenta sociala;
   ● asigurarea sanatatii si sigurantei utilizatorilor cladirilor nou-construite;
   ● pregatirea spatiilor noastre urbane pentru nevoile de maine.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Iunie/Iulie 2023)

Stiri & Comunicate

TotalEnergiesALLBIMRAWLPLUGhiltiSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
CDS
leviatan
noark
ELECTROGRUP
Ubitech
GEWISS
theda mar
Arduro
EDIT-Structural
MAKITA
DRS
konsent
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
concelex
Acvatot 2019
EURO BUILD
SIGM
rigips
SSAB
AED
BogArt
VEGO

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<