INDEX COMPANII | Inscriere/Adaugare |
![]() |
BERGERAT MONNOYEUR SRL |
Adresa: Str. Morii nr.5, Mogosoaia, Judet Ilfov |
Telefon: 021-202.76.00 |
Fax: 021-202.76.01 |
E-mail: office@b-m.ro |
Web site: www.bm-cat.com/ro-ro |
Domenii: Utilaje de constructii, autocamioane & autoutilitare |
Descriere activitate
Dealer exclusiv Cat®: vanzarea, intretinerea si repararea de utilaje pentru constructii, noi sau second-hand, precum si serviciile asociate acestora (consiliere, finantare); inchirierea pe termen de la 1 zi la 1 an de utilaje. |
Prezentare companie/institutie
Bergerat Monnoyeur: Piața de utilaje din România poate crește și de 3-4 ori
![]() Liviu Neagu (62 de ani)
Functia/Firma: CEO, Bergerat Monnoyeur România și Republica Moldova;
Experiență profesională: 35 de ani pe piața de utilaje pentru construcții.
Bergerat Monnoyeur România a celebrat, în iunie 2025, un secol de inovație și excelență Caterpillar în domeniul utilajelor pentru construcții, o sută de ani de când utilajele și tehnologia Cat revoluționează modul în care se lucrează în domenii precum construcții, minerit, infrastructură și energie. Cu acest prilej, compania a organizat la Zilele Porților Deschise de la Mogoșoaia, în perioada 12-14 iunie 2025, trei zile pe parcursul cărora sediul Bergerat Monnoyeur a devenit un loc de întâlnire între istoria și viitorul industriei de utilaje pentru construcții, întrucât centenarul marchează debutul următorului secol de inovație. Participanții au avut ocazia să exploreze gama aniversară de utilaje - echipamentele Centenar, să asiste la demonstrații live și concursuri cu premii, trăind emoția unei competiții internaționale: Caterpillar Global Operator Challenge - etapa locală.
Bergerat Monnoyeur este unul dintre principalii parteneri în vânzarea, închirierea și service-ul utilajelor Cat. Între cele două companii se derulează un parteneriat istoric bazat pe încredere, performanță și viziune pe termen lung. România este o piață importantă pentru cele două mari grupuri internaționale, care, deși se află într-o perioadă de scădere, are potențialul de a atinge chiar și 10.000 de utilaje anual, în caz de predictibilitate economică și o creștere PIB de 5%, care este posibilă. - Care este elementul esențial al evenimentului "Zilele Porților Deschise", pe care l-ați organizat cu ocazia împlinirii a 100 de ani Cat?
- Trăim într-o lume digitală, în care totul se schimbă, iar viteza și modul în care se analizează informația sunt din ce în ce mai importante. Venim cu un nou concept de comunicare între mașini și operatori, dar și între operatori, mașini și antreprenori, un nou concept de comunicare între mașină, operator, antreprenor și Bergerat Monnoyeur. Acest element este nou și vechi, în același timp. Ce este nou, este nivelul la care am adus acest mod de comunicare și de digitalizare a informației. Vom propune, începând din acest an, rapoarte inclusiv cu alerte pentru antreprenori. Vor putea să vadă modul în care funcționează utilajul respectiv, la ce parametri, astfel încât să fie cât mai eficient și să poată să facă față concurenței din ce în ce mai puternice de pe piața construcțiilor.
- Despre ce este vorba, concret?
- În România, utilajele lucrează, în medie, cu 20% mai puține ore decât media Comunității Europene. O altă problemă este că timpul de lucru la ralanti este cu 50-60% peste media europeană. Deci sunt cazuri în care aceste utilaje nu sunt folosite eficient. Când ne uităm la aceste statistici, tragem concluzia că e ceva în neregulă și aici intervine partea noastră de consiliere. Sunt cazuri în care, pur și simplu, mașina stă cu motorul pornit. În alte țări, timpul de ralanti este undeva între 10-12%, la noi este de 30%, poate mai mult. De aceea am pus la punct niște contracte în care asigurăm conectivitate și rapoarte pentru clientul respectiv: le vom trimite alerte, vom anunța că mașina nu a lucrat suficiente ore sau că are zeci de ore lucrate la ralanti. Mersul la ralanti uzează mai mult motorul decât mersul în regim normal. Apar astfel, costuri inutile, iar noi ne dorim să îi sprijinim pe antreprenori să le evite. Noi propunem acest nivel de alerte, însă, în final, decizia aparține antreprenorului. În mod normal, ar trebui să fie contra cost, dar noi o vom face gratuit în România. Dacă ei vor câștiga bani, vor aprecia aceste servicii pe care le oferim și noi vom câștiga, la rândul nostru.
- Unde se situează, în acest moment, piața utilajelor de construcții în România?
- În 2023 am avut un maxim al pieței de utilaje de când avem cifre despre această piață, cu valori undeva la 4.200 de utilaje noi vândute în România, dar diminuarea subvențiilor europene a dus la o scădere cu aproximativ 30% a pieței în 2024. Mulți poate au crezut că este o piață care revine la normal, dar noi am anticipat - și asta am spus-o și anul trecut - că piața va continua să scadă. Avem niște indicatori foarte clari și anume numărul de ore de funcționare a utilajelor. Suntem lideri de piață, avem posibilitatea să urmărim modul în care lucrează mașinile, orele lor de funcționare, iar acest număr de ore este sub media europeană. În ultimii zece ani, până în 2023, aproximativ jumătate din utilajele vândute în România au fost cumpărate cu subvenții europene. Mult mai important pentru noi și pentru țară, în același timp, a fost modul de încărcare a acestor utilaje, care este, în continuare departe de a fi optimă. A fost unul din motivele care ne-a dus să facem noi ipoteze de evoluție a pieței de utilaje în România. După primele 4 luni din 2025, piața autohtonă înregistrează un regres de 25% față de 2024, un declin așteptat, numai că amploarea lui este ceva mai mare decât ceea ce am anticipat noi pentru acest an. Mizasem pe o piață între minus 15% și minus 20%, în comparație cu anul 2024. Ceea ce pot să spun cu siguranță este că pe piața utilajelor din România există potențial de creștere, până la undeva între 8.000 și 10.000 de utilaje pe an, de trei - patru ori mai mult decât în momentul de față. Acesta este modul în care noi vedem România, este foarte important, la fel cum sunt importante și planurile pe termen lung în business. Orice ar fi, Bergerat Monnoyeur va susține întotdeauna România și potențialul pe care această țară îl are.
- Se lucrează suficient, în România, pentru a atinge acest potențial al pieței de utilaje?
- Antreprenorii care sunt prezenți în România construiesc mult mai repede. Acum nu mai avem nevoie de ani de zile ca să construim 30-40 km de autostradă. Faptul că au fost împărțite pe segmente mai mici, că se poate lucra din mai multe părți, este un lucru foarte bun pentru România. Însă, disponibilitatea fondurilor este esențială. Vin bani europeni, dar trebuie să existe și capacitatea de a cofinanța proiectele de investiții. Și, în plus, avem nevoie de investiții, iar pentru asta trebuie predictibilitate și forță de muncă înalt calificată. Noi investim, spre exemplu, în calificarea mecanicilor, peste o sută de ore de training pe an. Avem un sistem cu diagnosticarea la distanță și inclusiv cu repararea la distanță a utilajelor. Astfel, se câștigă timp și bani. Avem curajul și am înscris operatori din România pentru competiția mondială a operatorilor care manevrează utilaje. Dar avem nevoie, în continuare, de oameni care sunt pregătiți, iar acest lucru este valabil nu numai în domeniul utilajelor de construcții.
![]() - Ce inițiative aveți, la nivel de grup, pentru a ține pasul cu normele de sustenabilitate și decarbonizare?
- Suntem total aliniați cu aceste norme. Caterpillar a demonstrat, de-a lungul timpului, că este un pionier al inovației și a tot ceea ce înseamnă promovarea de soluții, tehnologii, moduri de lucru, astfel încât acestea să fie cât mai eficiente și să respecte întotdeauna normele de poluare. Suntem, mai mult ca niciodată, antrenați în acest program și un prim exemplu este chiar Cat® Fuel Promise - o garanție contractuală pentru consumul de combustibil, disponibilă pe o selecție de utilaje, care este un prim pas în a ne apropia de normele care sunt impuse de Uniunea Europeană. În plus, avem variante în care motoarele utilajelor noastre pot folosi combustibili prietenoși cu mediul. Suntem, de asemenea, angrenați în dezvoltarea și diversificarea produselor și utilajelor electrice sau hibride. Așadar, suntem cu totul aliniați la normele europene privind decarbonizarea.
(articol apărut în revista Agenda Construcțiilor, ediția Iunie-Iulie 2025) |