Agenda Constructiilor
Duminica, 24 Noiembrie 2024
Home - INDEX COMPANII - BERGERAT MONNOYEUR SRL
PAGINA PERSONALIZATA


BERGERAT MONNOYEUR SRL

BERGERAT MONNOYEUR SRL

Adresa: Str. Morii nr.5, Mogosoaia, Judet Ilfov
Telefon: 021-202.76.00
Fax: 021-202.76.01
E-mail: office@b-m.ro
Web site: www.bm-cat.com/ro-ro
Domenii: Utilaje de constructii, autocamioane & autoutilitare
Descriere activitate
Dealer exclusiv Cat®: vanzarea, intretinerea si repararea de utilaje pentru constructii, noi sau second-hand, precum si serviciile asociate acestora (consiliere, finantare); inchirierea pe termen de la 1 zi la 1 an de utilaje.
Prezentare companie/institutie
Liviu Neagu, BM: Provocarile anului 2024 vin din mediul politic si geopolitic
 
 
 
 
 
 
Liviu Neagu (60 de ani)
Functia/Firma: CEO, Bergerat Monnoyeur Romania;
Experienta profesionala: 33 de ani pe piata locala a utilajelor de constructii.
 
Bergerat Monnoyeur (BM), dealer Cat® de peste 90 de ani si parte a grupului Monnoyeur, a incheiat anul 2022 cu o cifra de afaceri de circa 110 de milioane de euro. Pentru 2023, Liviu Neagu, CEO-ul companiei estimeaza ca businessul va depasi borna de 150 de milioane de euro, in timp ce cantitativ, numarul de utilaje comercializate de BM in Romania va depasi 1.300. Principalul obiectiv al companiei este sa se mentina in fruntea dealerilor de utilaje din tara noastra, in contextul in care unul din trei buldoexcavatoare si unul din patru excavatoare de pe santiere poarta brandul Cat, fiind livrate de Bergerat Monnoyeur.
Grupul Monnoyeur este o afacere de familie fondata in 1906, operand in 23 tari pe 5 continente, ce numara astazi peste 8.700 de angajati si cu o cifra anuala de afaceri de peste 3,2 miliarde USD. Datorita relatiei sale de incredere si de lunga durata cu parteneri precum Caterpillar, John Deere si Mitsubishi, grupul Monnoyeur activeaza in domeniul mijloacelor de productie pentru constructii, productie de energie si motorizare, utilaje agricole, solutii de transport si digitalizare a constructiilor. Grupul este prezent in Romania prin companiile Bergerat Monnoyeur, Eneria, IPSO Agricultura, Aprolis, ARKANCE, CHRONO Flex si GCS.
 
- Cum a evoluat piata de utilaje pentru constructii in 2023 si ce perspective sunt, in acest domeniu, pentru perioada urmatoare?
- Anul 2023 reprezinta un an record in evolutia pietei utilajelor de constructii din Romania, cu un numar total de circa 3.800 de echipamente vandute. Daca am da de-o parte utilajele vandute cu subventii europene, piata s-ar situa, insa, undeva la circa 1.000 de utilaje. Fata de anul 2022, acest sector a inregistrat o crestere de 32% datorita accelerarii gradului de absorbtie a subventiilor europene. Aproximativ 10% din utilajele noi vandute in 2023 au ajuns pe santierele proiectelor de infrastructura mare. Este un lucru bun, piata ne ajuta sa progresam.
In 2008 am avut un maxim, undeva la 3.300 de utilaje, deci anul acesta exista o sansa reala sa atingem un nou varf istoric pe piata utilajelor de constructii. Dar ma uit la 2009, imediat dupa 2008, piata a scazut, insa, la numai 500 de utilaje. Deci, pentru ca piata de constructii sa performeze si in 2024, si ciclul de dezvoltare sa nu fie intrerupt, trebuie Guvernul sa continue pe directia investitiilor in infrastructura. Avem nevoie de o contributie buna la PIB a sectorului de constructii.
Utilajele-suport, de mici dimensiuni, vor avea un rol important in anii urmatori. Vorbim de ridicarea satelor, a oraselor mici, de lucrari de extindere si modernizare a retelelor de apa si canalizare, proiecte de mediu, piste de biciclete etc., o paleta variata de lucrari in care aceste utilaje mici vor fi folosite. Apoi, avem utilajele mari, de productie, avem materii prime, oameni care se pricep, deci putem pe acest segment al constructiilor sa dezvoltam Romania.
Valoric, estimam ca piata de utilaje pentru constructii noi din Romania s-ar situa la peste 500 de milioane de euro. Pentru 2024, estimam ca utilajele mari ar putea sa reprezinte circa 10% din totalul utilajelor vandute, dar daca toate santierele planificate vor incepe, aceasta valoare poate fi depasita.
- Unde se pozitioneaza Bergerat Monnoyeur pe aceasta piata cu un potential major?
- In prezent, cota de piata a companiei este de circa 25%, insa din punct de vedere al cifrei de afaceri suntem lider incontestabil pe piata de utilaje. Nu numai utilajele ca atare ne duc la aceasta performanta, ci faptul ca livram pe piata un pachet complet si complex de servicii, incepand de la echipe, finantare, consultanta tehnica si economica pentru achizitia de utilaje etc. Toate aceste elemente fac sa ajungem, as spune eu, pentru al 10-lea an, cel putin, consecutiv, lider pe piata utilajelor de constructii din Romania. In acest moment, buldoexcavatoarele reprezinta 27% din totalul de utilaje de constructii, iar cota de piata a Cat pe aceasta categorie este de 33% (1 din 3). Piata se indreapta spre maturitate, iar acest lucru se vede prin cresterea numarului de utilaje specializate, asa cum sunt excavatoarele - cu dimensiuni de la 1,5 tone la 90 de tone. In 2023, excavatoarele au reprezentat 36% din totalul utilajelor vandute si unul din patru excavatoare este Cat. Structurarea pietei tine de toti jucatorii din industrie, dar si de mediul politic si social. O dezvoltare a intregului ecosistem presupune o participare activa, astfel incat sa avem o mai buna predictibilitate a pietei - ceea ce este mai greu de determinat dintr-o singura directie.
- Cum vedeti anul 2024 pe piata de constructii, avand in vedere potentialul pietei, dar si alegerile care vor urma?
- Urmeaza 4 runde de alegeri in 2024, iar eu sunt putin sceptic. In aceste perioade, focusul guvernantilor se muta pe campanii electorale si castigarea de popularitate in randul maselor, in timp ce constructiile si investitiile, probabil, vor ramane intr-un plan secundar. Asadar, provocarile din anul viitor vin din mediul politic si geopolitic si in prezent nu exista un semnal pozitiv din partea Guvernului legat de continuarea lucrarilor de investitii, a programelor cu subventii si fonduri europene si ne putem trezi cu o inghetare pentru cei care lucreaza in domeniul constructiilor, iar sa reiei un ciclu este foarte greu daca nu reusesti sa-ti pastrezi echipele, oamenii, lucrarile si credibilitatea fata de partenerii de afaceri. Este un mare semn de intrebare care se ridica in acest moment si acesta este un mesaj pe care il transmitem catre opinia publica, catre guvernanti, catre toata lumea: haideti sa fim cerebrali, sa nu taiem cand nu este cazul, sa continuam ceea ce a inceput bine si sa ajungem la bun sfarsit cu proiectele importante! Este o imagine a Romaniei la nivel european si la nivel mondial sa stim sa continuam, dar si sa ne reinventam, pentru ca acum este momentul sa ne reinventam modul in care facem business, modul in care privim viitorul.
- Ce impact vor avea asupra pietei de utilaje pentru constructii subventiile europene, in 2024?
- Una dintre vestile bune este ca rata de absorbtie a fondurilor europene a crescut in timp de la 79% pentru programul 2007-2013 la 83,04% pentru programul 2014-2020, datorita extensiilor de timp acordate de la un an la altul, ceea ce ne arata ca este o corelatie directa intre finantarile europene si evolutiile din piata, dar nu ne asigura si o predictibilitate pentru anii care vor urma - daca nu se pastreaza acest trend al absorbtiei. In acest moment, 60%, adica doua din trei utilaje sunt achizitionate cu fonduri europene. Bergerat Monnoyeur, ca dealer Caterpillar, isi asuma rolul de a participa la construirea unei piete mature, luand unele masuri cheie de a-si sustine partenerii si clientii prin consultanta pentru obtinerea de fonduri europene, cu perioade de gratie pentru clientii fideli, programe de finantare personalizate prin Cat Finance sau extensie de garantie. Grupul se va implica mai ales prin reducerea amprentei de carbon cu 3% printr-o serie de masuri bine planificate, cum ar fi utilizarea de materiale 98% reciclabile utilizate de producatori in realizarea noilor echipamente, prin tehnologiile inovatoare care vor reduce cu circa 25% consumul de combustibil, precum si optimizand utilizarea tehnologiei prin reducerea cu 10% a timpului la ralanti si cu 7% a amprentei de carbon, prin operarea eficienta a utilajelor. Fiecare divizie din grupul Monnoyeur are un calendar bine stabilit pe partea de inovatie pentru a indeplini planul de reducere a impactului asupra mediului.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Noiembrie/Decembrie 2023)

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTETotalEnergiesRAWLPLUGSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
noark
theda mar
VEGO
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
BogArt
SIGM
MAKITA
rigips
Arduro
quadratum
SSAB
Acvatot 2019
CDS
konsent
AED
EDIT-Structural
ness project
ERBASU CONSTRUCT
concelex
viarom
leviatan
ELECTROGRUP
DRS

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<