Agenda Constructiilor
Marti, 23 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Utilaje & Echipamente - BERGERAT MONNOYEUR: Crestere solida a vanzarilor in prima jumatate a anului
BERGERAT MONNOYEUR: Crestere solida a vanzarilor in prima jumatate a anului
Utilaje & Echipamente Publicat de Ovidiu Stefanescu 23 Iul 2024 06:25
Piata utilajelor noi de constructii a avut o valoare de aproximativ 500 milioane de euro in 2023, iar estimarile pentru primele 5 luni din acest an indica plasarea acestui indicator in jurul sumei de 170-190 de milioane de euro, potrivit datelor Bergerat Monnoyeur, lider al pietei locale de utilaje pentru constructii si dealerul Cat in Romania. Liviu Neagu, CEO al companiei, spune ca 2023 a fost un an record pentru piata de profil, dar si pentru businessul pe care il conduce, avand in vedere faptul ca s-a depasit pentru prima data pragul de 4.000 de utilaje noi vandute intr-un an, iar cifra de afaceri a fost de peste 170 milioane de euro. Evolutia foarte buna a continuat si in primul semestru al acestui an.
In Romania, Bergerat Monnoyeur are un portofoliu ce include peste 400 de modele de echipamente si mai mult de 200.000 de repere de piese de schimb, depozitate intr-un spatiu cu o arie de 1.500 mp. Compania beneficiaza de aportul a 110 tehnicieni, ce opereaza in doua ateliere fixe si peste 70 mobile. 

- Ce perspective intrevedeti pe piata de utilaje pentru constructii pe termen mediu si lung?
- Sunt cativa factori care pot influenta intr-o maniera importanta evolutia pietei de constructii si, implicit, a utilajelor specifice, in perioada 2024-2027. Dintre acestia, se remarca lucrarile de infrastructura mare finantate preponderent din bugetul european. Totul depinde de respectarea jaloanelor impuse la negocierea fiecarui proiect si de respectarea criteriilor stabilite la nivel de tara. De asemenea, este vorba despre lucrarile finantate din bugetele locale, care depind de implicarea primarilor si a consiliilor judetene in stabilirea prioritatilor si in atragerea finantarilor necesare. In plus, se poate vorbi despre dinamica segmentului rezidential, care depinde in mare masura de nivelul dobanzilor. In fine, constructia de parcuri industriale si spatii logistice este un element ce va influenta dezvoltarea, iar acesta depinde de rezultatul alegerilor parlamentare, dar si de situatia geopolitica din zona noastra.

- Cum a evoluat piata de profil din punct de vedere al ofertei?
- Principala schimbare observata pe segmentul utilajelor de constructii este cresterea solicitarilor de utilaje specializate, in detrimentul celor polivalente. Ponderea utilajelor achizitionate fara subventii si propuse in regim de chirie este in jur de 5%. Solutiile de interconectare si de urmarire la distanta sunt din ce in ce mai cautate de toate categoriile de antreprenori. Aceste sisteme/ aplicatii permit monitorizarea functionarii utilajelor, precum si a consumurilor de carburant si implicit a amprentei de carbon.

- Ce rezultate financiare ati consemnat in anul precedent si in prima parte a exercitiului financiar in curs?
- 2023 a fost un an record pentru piata utilajelor de constructii din Romania si implicit un an-record pentru noi, ca lider de piata. S-a depasit pentru prima data pragul de 4.000 de utilaje noi vandute intr-un an. Cifra de afaceri inregistrata de Bergerat Monnoyeur Romania in 2023 a fost de peste 170 milioane de euro. Pentru primele sase luni din 2024 estimam o cifra de afaceri de aproximativ 70 milioane de euro, cu aproximativ 5% mai mult decat in perioada similara a anului trecut. Avand in vedere o serie de constrangeri ce influenteaza in momentul de fata activitatea companiilor mici si mijlocii este posibil ca in a doua parte a anului piata sa inregistreze o scadere cuprinsa intre 15% si 20%.

- Mentionati noutatile din portofoliu.
- Anul acesta, ca de altfel in toti anii anteriori, livram utilaje de la Caterpillar atat noi, cat si second-hand pentru toate tipurile de santiere/ aplicatii. Bineinteles ca vizibilitatea cea mai mare este pentru utilajele implicate in proiectele de infrastructura, dar compania noastra livreaza si pentru alte sectoare: resurse naturale, agricultura, energie, reciclare, activitati industriale si logistice. Cele mai multe cereri si implicit vanzari sunt pe segmentul miniexcavatoarelor, urmat indeaproape de segmentul buldoexcavatoarelor. Mentionam ca pana in 2023, buldoexcavatoarele se aflau pe primul loc.

- Care este directia principala de dezvoltare ce va fi sustinuta de investitiile din perioada urmatoare?
- Activitatea companiei este orientata catre segmentul B2B. In aceste conditii, proximitatea bazelor noastre fata de principalii clienti sau lucrari este foarte importanta. Bugetul pentru investitii aprobat pe urmatorii cinci ani este de peste 17 milioane de euro si este destinat, in principal, constructiei de noi baze teritoriale si dezvoltarii sistemelor informatice. Un capitol aparte in planul de investitii il reprezinta formarea colaboratorilor, inclusiv a echipelor de management. 

- Precizati principalele dificultati intampinate in desfasurarea activitatii.
- La capitolul provocarilor, dupa cum mentionam anterior, cele mai mari probleme ii vizeaza pe antreprenorii mici si mijlocii, nu neaparat pe distribuitorii de utilaje de constructii. Diminuarea numarului proiectelor cu subventii europene va afecta modul in care acestia isi gandesc businessul.
Calculele legate de productivitate, consumuri si disponibilitate a utilajelor vor fi esentiale pentru obtinerea unor randamente financiare optime. Finantarile, captive sau nu, vor fi din ce in ce mai interesante si mai cautate. Probabil, segmentul inchirierii pe termen scurt va inregistra o crestere in perioada urmatoare. O alta dificultate o reprezinta exploatarea utilajelor electrice - anul trecut, vanzarile de utilaje electrice au reprezentat 8% din total vanzari de utilaje noi. Durata de exploatare zilnica si gasirea unor solutii de incarcare a bateriilor acestor utilaje vor fi principalele subiecte de analiza pentru clientii care nu isi desfasoara activitatea intr-o baza stabila. Insa, ca mai mereu in ultimii ani, lipsa de predictibilitate - mai ales cea legata de finantare - reprezinta principala provocare a majoritatii antreprenorilor din domeniul constructiilor. Sa speram ca dupa inchiderea tuturor rundelor de alegeri, clasa politica va actiona pentru imbunatatirea acestui punct esential pentru mediul de afaceri.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
Ubitech
ness project
viarom
SIGM
theda mar
siniat
SSAB
concelex
Arduro
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
EDIT-Structural
rigips
noark
Acvatot 2019
CDS
BogArt
quadratum
konsent
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
ef-de-n
econet
top 500
ROGBC 2016

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander