Agenda Constructiilor
Sambata, 25 Mai 2024
STIHL
PAGINA PERSONALIZATA


CONSTRUCTII ERBASU SA

CONSTRUCTII ERBASU SA

Adresa: Str. Nicolae G. Caramfil nr. 72, Bl. XXIIA, Sc. 1, Parter, Ap. 1-2, Bucuresti, SSector 1
Telefon: 021/232.35.45
Fax: 021/232.35.05
E-mail: secretariat@erbasu.ro
Web site: www.erbasu.ro
Domenii: Antreprenori si firme de constructii
Descriere activitate
Antreprenoriat si executie de constructii civile, industriale, edilitare; constructii hidrotehnice, lucrari de consolidare si restaurare.
Prezentare companie/institutie
CONSTRUCTII ERBASU: "O dezvoltare sanatoasa si un portofoliu de lucrari de
2 miliarde de euro pentru urmatorii 4 ani"
 
 
 
 
 
 
Rica Radu
Functia/Firma: director de dezvoltare, Constructii Erbasu;
Experienta profesionala: peste 20 de ani in domeniul constructiilor.
 
Compania Constructii Erbasu reprezinta o prezenta extrem de dinamica pe piata de profil din Romania, activand in aproape toate domeniile aferente sectorului de constructii. De-a lungul celor peste trei decenii de activitate, firma din Bucuresti a reusit sa-si contureze un portofoliu consistent de proiecte, cumuland o vasta experienta in majoritatea segmentelor operationale si creandu-si un brand puternic, ce nu mai are nevoie de nicio prezentare. In cele ce urmeaza, directorul de dezvoltare al societatii, Rica Radu, se refera la proiectele aflate actualmente in curs de executie, la provocarile generate de situatia economica si geopolitica actuala si la perspectivele de crestere din urmatorii ani, cand principalul obiectiv la nivel de grup este constituit de castigarea pozitiei de lider pe piata constructiilor din Romania.
 
- Cum a evoluat activitatea din sectorul constructiilor in primele noua luni din acest an si in ce fel credeti ca se va dezvolta aceasta pana la finalul exercitiului financiar in curs, precum si in anii urmatori?
- Compania Constructii Erbasu reprezinta o prezenta semnificativa pe piata din Romania, fiind una dintre cele mai importante firme de constructii, active pe plan local de peste 33 de ani. Misiunea noastra este sa ne consolidam pozitia actuala si sa contribuim la dezvoltarea durabila a comunitatilor si sectoarelor in care operam. Scopul este de a aduce valoare partilor interesate, iar pentru a atinge acest obiectiv, am dezvoltat o viziune pe termen mediu si lung, ceea ce a facut sa avem un portofoliu bogat de proiecte, sustinut de trei piloni strategici bine definiti: consolidarea resursei umane, parteneriate durabile pe termen lung si stabilitatea financiara a companiei. Referitor la volumul lucrarilor de constructii, acesta a crescut substantial in primele 9 luni din 2023 fata de perioada similara de anul trecut, iar trendul este unul ascendent. In urmatorii patru ani, portofoliu nostru de lucrari ce trebuie executate este, in acest moment, de peste doua miliarde euro.
- Care credeti ca va fi impactul noilor masuri fiscale adoptate de Guvern asupra pietei de constructii, in general si asupra grupului Erbasu, in special? Ce masuri aveti in vedere pentru a compensa eventualele pierderi ce vor rezulta?
- Diminuarea facilitatilor fiscale va majora cu circa 10% costurile cu forta de munca, iar impactul asupra intregii investitii va fi undeva la 2% - 3%. Astfel, firmele din domeniul respectiv au fost puse intr-o situatie delicata, nefiind in masura sa-si asume riscul reducerii salariilor, deoarece acest lucru ar duce la migrarea angajatilor catre alte companii din piata romaneasca sau i-ar incuraja sa caute oportunitati in strainatate. Prin urmare, in cazul nostru, nu doar ca nu vom reduce nivelul salarial, dar vom face in asa fel incat salariile nete sa inregistreze o crestere continua.
- Ce alte provocari intampinati in desfasurarea activitatii?
- Avand in vederea proiectele care urmeaza sa fie realizate in Romania in urmatorii 4 - 5 ani, nu doar de noi, ci de intreaga piata a constructiilor, va fi nevoie, pe langa implicarea a foarte multi muncitori, ingineri si specialisti, de timpul necesar pentru pregatirea lor, in scopul de a fi formati si promovati in tehnologia constructiilor, precum si in sistemele digitale avansate care sunt utilizate deja inclusiv in acest domeniu. Sectorul constructiilor este si va ramane motorul vital pentru economie si dezvoltare in Romania, oferind o multitudine de oportunitati atat pentru firmele specializate, cat si pentru profesionistii din domeniu.
- Precizati nivelul cifrei de afaceri realizate de companie in primele 9 luni din 2023 si estimati evolutia acesteia in 2023. Ce premise sunt pentru 2024, avand in vedere noul context economic, fiscalitatea si perioada electorala care urmeaza?
- Daca in 2023 cifra de afaceri raportata de compania Constructii Erbasu a atins 1 miliard de lei, in 2023 se contureaza o majorare in concordanta cu planurile stabilite, urmand a atinge aproximativ 1,8 miliarde de lei, pentru ca in 2024, volumul lucrarilor sa ne ajute sa depasim borna celor 2 miliarde de lei. Ca de fiecare data, ne propunem sa avem o dezvoltare continua, dar sigura, precum si o stabilitate financiara ce ne va sustine pe termen lung. Portofoliul de contracte deja semnate ne ofera o stabilitate clara, pe termen scurt si mediu. Totodata, si in urmatorii ani, ne bazam pe parteneriate pe termen lung. Colaborarile cu alti competitori de pe piata sunt esentiale pentru procesul nostru de implementare a strategiei de crestere. Identificam parteneri potentiali care impartasesc interese si obiective comune. Aceste parteneriate pot include furnizori, distribuitori, organizatii non-guvernamentale si alti actori din industria constructiilor extrem de relevanti, pentru ca toate acestea ne pot oferi atat noua, cat si partenerilor nostri oportunitati de dezvoltare in mod sustenabil.
- Care sunt principalele proiecte la care lucrati in aceasta perioada? La ce valoare se ridica portofoliul total de proiecte ale companiei si ce orizont temporar acopera?
- Actualmente, avem in portofoliu un numar semnificativ de proiecte. Recent, am fost desemnati castigatori ai viitorului stadion Farul din Constanta. Va urma semnarea contractului, o perioada de proiectare si de obtinere a tuturor autorizatiilor necesare, iar apoi vom intra in executie. Totodata, avem deja in diferite faze de executie si multe alte obiective importante si foarte frumoase de restaurare, reabilitare si consolidare in zona monumentelor, precum: Universitatea din Bucuresti, Academia Romana din Bucuresti, Inalta Curte De Casatie si Justitie din Bucuresti sau Opera Nationala si Colegiul "Carol I" din Craiova. Totodata, avem in executie o serie de cladiri specifice, importante pentru comunitate, precum Academia Nationala de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, Caminul Studentesc Universitatea Politehnica din Bucuresti, Sala Polivalenta Tulcea, Parc Stiintific si Tehnologic Bihor sau Extinderea Aeroportului International Craiova. In portofoliul nostru de executie se regasesc si mai multe spitale, fiecare cu particularitatile sale, din orase precum Tulcea, Slobozia, Calarasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Pucioasa si Balotesti, precum si lucrari importante de consolidare, reabilitare si modernizare a mai multor unitati de invatamant. Mai avem multe alte lucrari importante de infrastructura: drumuri (varianta ocolitoare a orasului Sanmartin din Bihor, reabilitarea si modernizarea drumului de pe Valea Doftanei), lucrari de apa si canal intre care regasim una dintre cele mai mari lucrari de aductiune din zona aceasta a Europei (Isvarna-Craiova), termoficare in Bucuresti, Timisoara si Constanta, statii de epurare si tratare a apei, lucrari de eficientizare energetica a cladirilor, infrastructura de transport a tramvaielor din Bucuresti etc. Practic, ne-am pregatit de-a lungul celor peste 33 de ani cat sa avem capacitatea sa acoperim o gama foarte diversificata de lucrari.
- Care este strategia de dezvoltare a companiei si ce directii de actiune urmariti?
- Industria constructiilor a fost intotdeauna mai conservatoare, dar cu toate acestea, in ultimii ani, procesele de digitalizare si automatizare sunt tot mai prezente inclusiv in cadrul firmelor de constructii romanesti. Este adevarat, aceste procese au avut un inceput mai timid, dar cei care au implementat aceste solutii informatice vad deja beneficiile, ii ajuta sa ramana competitivi intr-o lume in schimbare rapida si pe o piata in continua evolutie. Cu siguranta, este nevoie de un oarecare timp si de o schimbare a mentalitatii, pentru a intelege de fapt ca aceste doua procese, automatizarea si digitalizarea, au ca prim scop acela de a ne facilita si eficientiza munca.
Bineinteles ca si in cadrul companiilor din grupul Erbasu am acordat inca de acum cativa ani o importanta deosebita pentru implementarea proceselor de digitalizare si automatizare. Ne dezvoltam si facem pasi semnificativi in aceasta directie extrem de importanta pentru viitor si ne asteptam ca in urmatorii ani sa consemnam progrese semnificative in ceea ce priveste solutiile alese. Anul acesta am continuat investitiile in noi companii - proiectare, digitalizare, robotizare si tehnologie. Totodata, avem o investitie ce se apropie de finalizare intr-o statie mobila de prefabricate. De asemenea, vom continua sa investim si in alte tehnologii necesare ridicarii nivelului productivitatii pe santierele noastre.
- Ce ne puteti spune despre forta de munca? Cum vedeti nevoia de resurse umane pe piata constructiilor in urmatorii 4 - 5 ani?
- Intotdeauna am pus un mare accent pe resursa umana si investim in pregatirea acesteia, intrucat unul dintre avantajele companiei noastre este reprezentat de echipa de profesionisti talentati, aflata intr-o permanenta dezvoltare. Oamenii sunt baza companiei, practic, ei sunt cea mai valoroasa resursa, sunt cei care ne fac sa devenim o echipa capabila sa realizeze lucruri menite sa dureze si sa conteze, iar forta de munca stabila si loiala este esentiala pentru succesul nostru. Echipa Erbasu include atat studenti si proaspat absolventi, cat si oameni care ne sunt alaturi de peste 20-30 de ani. Intotdeauna am plecat in directia prin care sa oferim oamenilor cu adevarat cariere cu posibilitati de dezvoltare, nu doar locuri de munca. Avand in vederea proiectele care urmeaza sa fie realizate in Romania in urmatorii 4-5 ani, piata de constructii va avea nevoie de mii de ingineri si specialisti, iar pregatirea lor necesita timp.
- Ce proiecte aveti in plan in directia digitalizarii/automatizarii activitatii?
- In urma cu doi ani, am pus bazele unei companii care se ocupa specific de procesul de digitalizare si automatizare a activitatilor noastre, iar rezultatele nu au intarziat sa apara. Investim in aceasta directie in continuare, credem ca toate aceste procese care includ robotizarea si inteligenta artificiala sunt extrem de necesare pentru o dezvoltare cat mai eficienta. Toate proiectele respective nu trebuie sa existe doar specific, la nivelul companiei noastre, ci si la nivelul intregului sector de constructii, astfel incat sa se dezvolte un canal de comunicare comun intre toate partile implicate intr-un proiect.
Directia strategica pentru Romania trebuie sa o reprezinte digitalizarea sectorului constructiilor, acesta avand cel mai mare potential de crestere si cu rezultate vizibile pentru companiile de profil ce investesc in digitalizare.
***
Recent, secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Irinel Scriosteanu, a dat publicitatii un anunt potrivit caruia grupul Erbasu a fost desemnat pentru a gestiona primul contract la nivel de autostrada din istoria companiei, lansandu-se, astfel, cu succes inclusiv pe acest segment de lucrari de infrastructura. Este vorba despre sectiunea Suplacu de Barcau - Chiribis, din cadrul Autostrazii A3 Transilvania. Lucrarile presupun constructia a 26,35 km de autostrada, cu trei viaducte, 8 pasaje, 8 poduri (din care unul in lungime de 1.650 m peste lacul de acumulare de la km 6+655). Valoarea totala a contractului este de 884,12 milioane lei, fara TVA, iar sursa de finantare este asigurata din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Transport. Durata proiectului este de 24 luni, din care 6 luni reprezinta perioada de proiectare, iar 18 luni cea de executie.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Noiembrie/Decembrie 2023)
 

 
Constructii Erbasu estimeaza dublarea afacerilor in 2023, la doua miliarde lei
 
Constructii Erbasu a incheiat anul 2022 cu o cifra de afaceri de peste un miliard lei, iar pentru 2023 conducerea societatii estimeaza o dublare a acestei valori, la aproximativ doua miliarde lei, consolidandu-si pozitia ocupata in acest sector de activitate. In primele trei luni ale acestui an, rulajul companiei a ajuns deja la 350 de milioane de lei.
"Vom investi peste 15 milioane de euro in acest an in toate domeniile in care activam: constructii, hoteluri, agricultura, industria alimentara, iar aceasta directie va continua in acelasi ritm si in urmatorii ani. Evident ca robotizarea si digitalizarea vor fi prioritatile noastre de acum inainte. Procesul este deja inceput de 3 ani si este acum in plina actiune. Este greu, este costisitor atat uman, cat si financiar, dar este un proces ireversibil in dezvoltarea grupului nostru de companii. Analizam extinderea si alte domenii, dar in urmatorii 3 ani ne vom concentra in special pe dezvoltarea si modernizarea domeniilor in care suntem deja consacrati", a declarat dr. ing. Cristian Erbasu - Director General, Constructii Erbasu.
Estimarile pozitive privind activitatea din 2023 se datoreaza numarului semnificativ de proiecte de anvergura contractate, diversificarii ariei de expertiza, dar si contextului favorabil al pietei de constructii.
 
 
"Primele trei luni din 2023 confirma asteptarile de crestere a domeniului constructiilor. Concret, in februarie 2023, INS a raportat o crestere a domeniului cu 10% fata de aceeasi luna din 2022. Trendul va fi probabil acelasi in tot anul 2023, dar si in anii urmatori. Evident ca exista si anumite necunoscute, uneori chiar temeri, ca aceste preconizari pot fi contrazise in urma unor evenimente care sa duca la dezechilibre economice europene si mondiale, iar acestea sa reduca semnificativ investitiile si automat constructiile", a precizat Cristian Erbasu.
 
Birocratia ramane principala problema in derularea proiectelor publice
In contextul in care volumul lucrarilor publice va creste semnificativ in perioada urmatoare, vor trebui identificate solutii pentru urgentarea proiectelor, mai ales din punct de vedere al procedurilor birocratice. Potrivit lui Cristian Erbasu, acestea sunt inca greoaie, iar licitatiile dureaza inca foarte mult.
 
 
"In ultimii ani, interesul pentru renovarea si constructia cladirilor publice a crescut. Multe dintre acestea, unele chiar monumente, erau deja intr-o stare avansata de degradare. Riscul seismic sau de incendiu si necesitatea aducerii lor la standardele actuale au obligat autoritatile sa ia masuri, deoarece cele mai multe din aceste cladiri au o vechime de peste 50 de ani. Procesele sunt greoaie, licitatiile inca dureaza mult, dar cea mai mare frana in derularea proiectelor o reprezinta birocratia din timpul executiei contractelor. In conditiile unei crize mari de forta de munca, companiile de constructii sunt nevoite sa-si consume peste jumatate din personalul calificat pentru procesele de ofertare si decontare de lucrari, iar pentru urmarirea lucrarilor, restul specialistilor. Acest lucru este anormal pentru o tara in care se doreste accelerarea derularii investitiilor", a subliniat dr. ing. Cristian Erbasu - Director General, Constructii Erbasu.
 
 
Potrivit specialistului, birocratia atrage si alte dificultati pentru constructori, precum lipsa lichiditatilor necesare derularii contractelor.
"Creditele si liniile de credit se obtin foarte greu si sunt destul de scumpe pentru acest domeniu, pe care bancile il considera riscant. Furnizorii solicita avansuri mari si livrari foarte lungi. Garantiile sunt si ele mult peste rata de profit a constructorilor, iar durata lor este intre 5 si 10 ani, nejustificat de mult, in conditiile in care producatorii asigura 1, 2 sau cel mult 3 ani de garantie. O a treia problema o reprezinta materialele de constructii, care pe langa faptul ca au o mare impredictibilitate in ceea ce priveste preturile, au si o durata de livrare din ce in ce mai lunga. Exista o criza a materialelor de constructii si a echipamentelor, criza care se va amplifica in viitor. La toate acestea se adauga vesnica criza a resursei umane, mai ales cea calificata", a adaugat Cristian Erbasu.
 
 
Portofoliu de lucrari de 1,5 miliarde euro in urmatorii 4 ani
In prezent, compania Constructii Erbasu SA are in derulare proiecte publice reprezentative, precum reabilitarea cladirii monument a Universitatii din Bucuresti, extinderea Aeroportului din Craiova, reabilitarea, modernizarea, extinderea si constructia a 9 spitale (in Tulcea, Timisoara, Cluj-Napoca, Slobozia, Calarasi, Pucioasa si Bucuresti). Pe langa acestea, compania mai are contractate proiecte mari in infrastructura de apa, termoficare, transport (varianta ocolitoare a orasului Sanmartin din Bihor, reabilitarea si modernizarea drumului de pe Valea Doftanei). In acest moment, compania Constructii Erbasu are un portofoliu de lucrari de peste 1,5 miliare euro, care trebuie realizate in urmatorii 4 ani.

Produse & tehnologii

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
EDIT-Structural
konsent
Acvatot 2019
rigips
ERBASU CONSTRUCT
ness project
siniat
CDS
Ubitech
concelex
noark
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
viarom
MAKITA
theda mar

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
top 500
top 500
ROGBC 2016
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander