INDEX COMPANII | Inscriere/Adaugare |
DAS ENGINEERING GRUP SRL |
Adresa: Calea Turzii nr. 111C, Cluj-Napoca, Judet Cluj |
Telefon: 0264/460.069 , 0372/710.185 |
E-mail: office@dasgrup.ro |
Web site: www.grupdas.ro |
Domenii: Instalatii de apa si HVAC | Instalatii electrice si automatizari |
Descriere activitate
Proiectare si executie de lucrari de instalatii: electrice, sanitare, termice, de climatizare etc. |
Prezentare companie/institutie
DAS Engineering aniverseaza 20 de ani de proiecte si lucrari inovatoare
Ing. Alexandra Stoica (44 de ani)
Functia/Firma: director general, DAS Engineering Grup;
Experienta profesionala: 20 de ani pe piata de constructii si instalatii.
Cluj Arena, Liberty Technology Park, Cluj Business Park si fabricile Star Transmission Components, NTN SNR sau Marquardt Sibiu sunt numai cateva dintre proiectele la constructia carora a participat compania clujeana DAS Engineering Grup in cele doua decenii de activitate implinite la finalul anului 2022. La capatul primilor 20 de ani, societatea specializata in proiectarea si executia de lucrari de instalatii a ajuns la o cifra de afaceri de 1,8 milioane de euro, avand un efectiv de 63 de angajati. Ing. Alexandra Stoica, directorul general al companiei, spune ca, in continuare, pe termen mediu si lung, obiectivele DAS Engineering Grup vizeaza dezvoltarea activitatii, cresterea portofoliului de lucrari si a bonitatii companiei, dar si mentinerea in permanenta la curent cu cele mai noi tehnologii care apar in acest sector al instalatiilor, inovator prin excelenta, mai ales acum cand solutiile pentru eficientizarea energetica si scaderea consumului in sectorul de constructii sunt imperative.
- Care considerati ca sunt cele mai mari realizari ale DAS Engineering, repere in activitatea de doua decenii a companiei?
- Inca din noiembrie 2022 am implinit 20 de ani de activitate neintrerupta, consecventa si vizibila pe piata constructiilor si instalatiilor din Romania, si mai ales din Transilvania. Imi place sa cred ca aceasta cifra este un record pentru orice companie romaneasca. Desigur, nu ne dorim sa ne oprim aici, mai ales acum, cand ne-am consolidat echipa si reputatia, cand am acumulat expertiza necesara. Ne dorim sa continuam inca cel putin pentru 20 de ani.
Am demarat activitatea de proiectare si executie in noiembrie 2002, eram doar "o mana" de oameni pe atunci atat pe proiectare, cat si pe executie. Din fericire, piata in crestere a constructiilor si instalatiilor, expertiza si seriozitatea de care am dat dovada si foarte, foarte multa munca - pentru ca munca face diferenta in orice circumstanta - ne-au ajutat mult. Compania a crescut exponential intre anii 2004 si 2008, cand cred ca am prins cea mai fericita perioada de crestere din sectorul constructiilor din Romania. Am crescut mult echipa in aceasta perioada, atat in proiectare cat, si in executie, si am inceput sa realizam proiecte si lucrari tot mai frumoase, mai complexe si mai vizibile. Am fost si norocosi, pentru ca criza de pe piata constructiilor din 2009, ne-a prins implicati in lucrari de anvergura precum stadionul Cluj Arena, Cazinoul si Parcul Central Simion Barnutiu, si astfel am trecut frumos si inspirational acea perioada complicata dintre anii 2009 si 2011. Dupa relansarea sectorului de constructii, incepand cu 2011, am fost implicati in continuare in lucrari complexe de proiectare si executie atat in sectorul public, cat si in cel privat, cum ar fi: cladirile de birouri Liberty Technology Park, Cluj Business Center sau Hexagon Office, facilitati de productie precum cele ale investitorului Star Transmission Components de la Sebes, sali de sport si multifunctionale: Sala de Sport Sfantu Gheorghe, Sala de sport de la Slatina, Baza Sportiva Jucu etc. - Care sunt cele mai mari proiecte la care lucrati in prezent si ce specificatii tehnice au acestea?
- Din portofoliul de lucrari realizate, cel mai drag este, firesc, Cluj Arena, un proiect provocator, inovativ si care a solicitat o munca de documentare sustinuta pe toata durata implementarii sale. Este tipul de obiectiv-vedeta, cu care te intalnesti rar pe parcursul profesional. Apoi, desigur, proiectele complexe fie de natura sportiva, precum salile de sport multifunctionale de la Sfantu Gheorghe sau Slatina, cu peste 3.000 de locuri, cladirile de birouri precum cele de la Liberty Technology Park, sau facilitatile de productie, precum cele ale Star Transmission Components, NTN SNR sau Marquardt Sibiu - care implica multa tehnologie si know how.
Mai nou, sunt si proiectele de modernizare si eficientizare energetica pe care diferite unitati de invatamant din Cluj, si nu numai, le lanseaza in executie, si care presupun foarte multe echipamente de instalatii inovative, precum: pompe de caldura, panouri solare, panouri fotovoltaice, centrale de ventilatie cu recuperare de energie, sisteme de Building Management System pentru controlul instalatiilor. Inca incepand din 2021 am fost implicati, alaturi de antreprenori reprezentativi din Transilvania in astfel de proiecte, care ne-au adus, pe langa provocarile inevitabile si mari satisfactii profesionale. As dori sa enumar doar cateva din aceste investitii: cele doua cladiri ale UTCN din Cluj-Napoca, in a caror modernizare suntem implicati alaturi de antreprenorul general ACI Cluj SA, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, o lucrare complexa de instalatii pe care am derulat-o impreuna cu antreprenorul general Nordconforest SA, si Seminarul Teologic Ortodox Cluj-Napoca, lucrare pe care o realizam impreuna cu antreprenorul general MIS Grup. - Care sunt cele mai mari provocari sau momente mai dificile pe care le-ati traversat?
- Una dintre cele mai mari provocari ale intregii cariere profesionale a fost aceea de a fi femeie inginer si conducator de companie de instalatii, intr-un domeniu eminamente masculin. Conceptul de femeie-inginer este unul interesant si solicitant. Colaboratorii nostri de gen masculin ne dau credit doar daca dovedim ca detinem expertiza adecvata domeniului tehnic si sunt gata sa ne sustina in proiectele si demersurile noastre si chiar sa ne dea o mana de ajutor, daca e cazul. Dar trebuie sa dovedim ca avem expertiza necesara domeniului respectiv.
- Ce obiective aveti stabilite, la nivel de companie, pe termen mediu si lung?
- Atat pe termen mediu, cat si lung avem stabilite clar obiective de crestere a activitatii, portofoliului de lucrari si bonitatii companiei. Instalatiile in constructii reprezinta o piata foarte dinamica, in care tot timpul apar noutati. Pompele de caldura, instalatiile de cogenerare, echipamentele de energie regenerabila: panouri solare, fotovoltaice, eoliene etc. incep sa fie deja generalizate. Discutiile din ce in ce mai aprinse sunt pe tema instalatiilor de incalzire actionate pe baza de hidrogen. De asemenea, hidrogenul isi gaseste intrebuintarea din ce in ce mai mult si in partea de mobilitate - automobile cu combustie pe hidrogen.
Personal, eu sunt si o promotoare a solutiilor verzi in domeniul constructiilor si nu numai. Sunt pasionata de inovatie, mediu si tehnologie. In general, urmaresc cu interes tot ce apare nou in domeniul sustenabilitatii, al energiilor regenerabile si al cladirilor pasive. Vom urmari, prin tot ce facem, orientarea activitatii companiei DAS Engineering Grup spre piata, spre noul trend "green" si spre promovarea si punerea in opera a constructiilor sustenabile. Constructiile viitorului vor fi cu siguranta "self sustainable" - adica vor consuma foarte putine resurse pentru a asigura confortul ocupantilor lor. Vor fi, cu siguranta, din categoria "net zero energy buildings" si, pe langa faptul ca isi vor produce singure energia de care au nevoie ocupantii lor, vor asigura si reciclarea apei, colectarea selectiva a deseurilor etc. Cred ca aceste constructii ale viitorului sunt un trend de care vom fi din ce in ce mai constienti in anii urmatori. Si, fara indoiala, si o datorie morala fata de mediu si generatiile urmatoare. (articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Ianuarie/Februarie 2023)
DAS ENGINEERING: Majorare de 20% a rulajului din acest an
Alexandra Stoica (40 de ani)
Functia/Firma: director executiv, DAS Engineering Grup;
Experienta profesionala: 16 ani pe piata de constructii si instalatii din Romania.
Anul 2018 a fost deosebit de profitabil pentru Das Engineering Grup, companie specializata in proiectarea si executia de lucrari de instalatii cu sediul in Cluj-Napoca. Comparativ cu 2017, activitatea din acest an s-a situat pe un trend clar crescator, datorat in special efervescentei de pe piata de real estate din Romania, multiplelor proiecte imobiliare de anvergura derulate atat de investitori romani, cat si straini, dar si unei mai mari deschideri a pietei imobiliare catre constructii si instalatii de calitate, care sa respecte cerintele de mediu si exigentele clientilor. In acest context, rulajul companiei va creste cu 20% in acest an, urmand a depasi 2,5 milioane de euro.
- Care sunt principalele proiecte aflate in portofoliul companiei?
- Avem in lucru proiecte rezidentiale mari, dar si cladiri de birouri cu toate facilitatile atasate: sali de conferinte, restaurante, spatii de fitness si chiar cu aparthotel integrat (cum este, de exemplu, cladirea de birouri Hexagon, de aproximativ 25.000 mp, dezvoltata de Kesz Romania), depozite si facilitati farmaceutice si hale industriale in industria auto (precum Star Transmission Components si Star Transmission Assembly, din Sebes). Majoritatea au termenele de predare la jumatatea anului urmator, cu exceptia facilitatilor industriale, care se vor finaliza pana cel tarziu in luna martie 2019. Pe langa acestea, avem numeroase proiecte mai mici, inclusiv fit out-uri de birouri, in special pentru companii din industria IT & ITC. In total, valoarea portofoliului de contracte de proiectare si executie in derulare ajunge la aproximativ un milion de euro.
- Ce planuri si obiective aveti stabilite pentru viitor? - Dorim sa ne mentinem si in viitor ca un furnizor de servicii premium in domeniul instalatiilor pentru constructii, cu servicii inovatoare, care respecta mediul si promoveaza cele mai eficiente solutii din punct de vedere tehnic si financiar. Activam momentan pe plan national, din punct de vedere al lucrarilor de executie instalatii, dar suntem prezenti la nivel european cu solutii de consultanta in eficienta energetica si cladiri verzi. Ca obiective viitoare, pe termen scurt si mediu ne propunem sa ne mentinem in topul companiilor de instalatii care ofera solutii verzi si inovatoare pentru mediul de constructii, atat din Romania, cat si din strainatate.
- Care sunt principalele probleme pe care le intampinati in derularea activitatii? - Principala si cea mai mare problema resimtita la nivelul companiei este resursa umana, care, de altfel, a devenit limitata si pretentioasa in mai toate domeniile de activitate din Romania, nu doar pe piata de real estate. Pentru a ne mentine angajatii, incercam in primul rand sa ii mentinem motivati, implicati si proactivi, sa se simta parte din firma. Desigur, datorita resursei limitate, privim cu interes si posibilitatea angajarii unor colegi din afara spatiului european, mai ales ca au aparut si firme de recrutare din zona Asiei care ofera astfel de resursa umana, dar deocamdata avem o retinere referitoare la capacitatea de adaptare, comunicare si valori.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Noiembrie-Decembrie 2018)
|