DAS ENGINEERING GRUP: Sporire de 15%-20%, prognozata pentru 2013 |
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Simona Ene 08 Apr 2013 10:23 |
In vederea optimizarii afacerilor in contextul actual al pietei, societatea Das Engineering Grup (din Cluj-Napoca) a mizat pe doua directii principale de actiune, respectiv pe sporirea calitatii serviciilor - atat in ceea ce priveste proiectarea, cat si executia lucrarilor de instalatii (electrice, sanitare, termice, de climatizare etc.) -, combinata cu solutii tehnice inovatoare, precum si pe eficientizarea activitatii, prin eliminarea costurilor inutile. Astfel, compania a inregistrat o cifra de afaceri de circa 3,5 milioane de euro in 2012 - in conditiile in care, in precedentele 12 luni, o cota importanta din resursele materiale a fost alocata edificarii unui sediu propriu de birouri -, pentru anul in curs fiind prognozata o crestere cu 15%-20% a incasarilor.
Interviu cu Alexandra Stoica, director executiv al Das Engineering Grup.
- Cum se contureaza strategia de afaceri pe termen mediu / lung?
- In mod firesc, strategiile elaborate pentru anii urmatori mizeaza pe un trend crescator continuu, prin implicarea in proiectarea si executia lucrarilor de instalatii pentru investitiile industriale ce vor fi demarate pe segmentul parcurilor industriale si logistice atat de pe raza judetului Cluj, cat si la nivel national. De asemenea, avem in vedere implicarea, prin intermediul activitatii de proiectare industriala, in investitii de anvergura in tarile de origine slava din Europa de Est. Cu exceptia lucrarilor din domeniul instalatiilor, compania noastra deruleaza activitati de dezvoltare imobiliara, realizand investitii de marime medie in regie proprie sau in calitate de antreprenor general. In viitor, ne dorim sa pastram si sa eficientizam segmentele actuale de activitate, urmand sa acordam o atentie sporita noii directii strategice ce presupune utilizarea sustenabila a resurselor materiale si energetice disponibile pentru implementarea investitiilor.
- In ce proiecte sunteti implicati in prezent?
- In prezent, ne aflam in etapa de pregatire a unor spatii de stocare si productie pentru compania Terapia SA (in domeniul medical), a unui depozit si a unei unitati de fabricatie amplasate in Baia Mare (in industria tipografica, pentru o societate din Belgia), a unui centru productiv din domeniul feroviar (situat pe un teren cu o arie de 100 de hectare in blocul tarilor estice), precum si de o serie de imobile de birouri sau de retail, in mare parte din clasa A. Cele mai multe din aceste obiective reprezinta reconversii ale fostelor incinte industriale - neexploatate in prezent -, ce vor fi introduse prin noua functionalitate in circuitul imobiliar. Cele doua proiecte de birouri la care lucram sunt cel din incinta fostei fabrici de mase plastice Napochim Cluj (aflat in faza de concept) si complexul cu o arie de 20.000 mp dezvoltat de compania Felinvest pe amplasamentul fostei fabrici Feleacul, aflat in executie in prezent.
- Care sunt perspectivele de redresare a pietei autohtone?
- Consider ca o noua relansare a pietei autohtone de constructii, prin intermediul sporirii volumului lucrarilor de anvergura, este posibila din 2014, odata cu noul interval de finantare la nivelul comunitatii europene, cu conditia ca proiectele pentru care se solicita fonduri nerambursabile sa fie corecte si complete. Pe termen mediu, speram intr-o relansare a strategiilor economice si urbanistice, cum ar fi „Conceptul Strategic Bucuresti 2035” sau strategia spatiala de dezvoltare urbana elaborata de Banca Mondiala pentru cei sapte poli de crestere (orase mari din Romania), mai ales pentru ca au inceput sa apara documente fundamentale de analiza in aceste domenii.
|