INDEX COMPANII | Inscriere/Adaugare |
Menard România |
Adresa: Str. Banu Dumitrache nr. 30, Bucuresti, S2 |
Telefon: 0740/156.396 |
E-mail: fnedelcu@menard.ro |
Web site: www.menard.ro |
Domenii: Fundatii & Constructii geotehnice |
Descriere activitate
Specialist mondial în soluții de îmbunătățire a terenului. Furnizor în domeniul investigării, îmbunătățirii și remedierii terenului, Menard oferă soluții geotehnice avansate pentru îmbunătățirea și consolidarea acestuia. |
Prezentare companie/institutie
MENARD: "Less is more" pentru o companie orientata spre inovatie
Agnieszka Tomczyk
Functia/Firma: Manager Regional Menard Romania & Nord-Estul Europei;
Experienta profesionala: 10 ani in domeniul ingineriei geotehnice si fundatiilor.
Menard Romania este un furnizor-cheie de servicii de investigare, imbunatatire si remediere a terenului de fundare, care dezvolta solutii bazate pe tehnologii complexe si inovatoare, care elimina necesitatea fundatiilor adanci utilizate in mod traditional pentru a sprijini structurile de suprafata. Parte a concernului francez Vinci incepand cu 1999, compania are 60 de ani de experienta in domeniul fundatiilor si este activa in 80 de tari de pe intregul mapamond, doar in Europa avand 33 de birouri de reprezentare. In fiecare an, Menard gestioneaza mai mult de 1.200 de santiere pe plan global, avand capacitatea de a utiliza o gama vasta de tehnici ce solutioneaza rapid si optim orice problema ce apare pe un santier, legata de zona de fundare. De asemenea, specialistii societatii ofera solutii eficiente si economice in proiectarea, executia si renovarea tuturor tipurilor de porturi, aeroporturi, autostrazi, cladiri, infrastructura de proces si energetica.
- Care a fost cifra de afaceri realizata in 2023 si care sunt previziunile pe termen scurt?
- Menard face parte din grupul international Vinci, care este listat la bursa de valori Euronext din Paris si este membru al indicelui Euro Stoxx 50. Compania este organizata in 7 regiuni, obiectivul principal fiind sa fim cat mai aproape de clientii nostri. Scopul este de a deservi piata locala din fiecare dintre aceste regiuni printr-o prezenta locala profunda. Menard opereaza in peste 80 de tari din intreaga lume. In Europa de Est, ne dezvoltam in tarile invecinate Poloniei. Letonia, Lituania, Cehia, Slovacia, Ungaria si Romania sunt intr-o stransa cooperare. Deoarece anul trecut arata criza pe piata constructiilor, cifra de afaceri a companiei nu a fost atat de mare pe cat se astepta, aceasta ajungand la aproximativ 60 de milioane de euro, la fel ca in anul 2022. Planul pe care il avem pentru 2024 este sa realizam o cifra de afaceri in Romania de circa un milion de euro. Dar acesta nu este obiectivul nostru principal. Ne dorim sa construim o retea de clienti, sa avem relatii pozitive cu acestia, sa fim tratati in calitate de consilieri si specialisti in domeniul nostru de interes.
- Cum este afectata activitatea companiei de regresul operatiunilor pe anumite segmente de constructii?
- Dupa cum stie toata lumea, criza este prezenta pe piata constructiilor de aproximativ doi ani. Imediat dupa perioada pandemiei si chiar dupa inceperea razboiului din Ucraina, situatia nu era atat de dramatica cum este in prezent. Putem observa insa ca, pe de o parte, criza a devenit vizibila foarte repede pe unele parti ale pietei (constructii de locuinte, blocuri de apartamente etc.) si ca, pe de alta parte, acum se muta catre unele zone industriale. Deoarece Menard lucreaza pentru toate tipurile de piete de constructii, incepand de la infrastructura, trecand prin centrale electrice, centre comerciale, obiecte aeriene mari si terminand cu obiective de constructii de locuinte unifamiliale si multifamiliale, este mai usor sa facem fata situatiilor de criza. In cazul in care o parte a pietei intra in recesiune, o alta parte, cu un alt tip de structuri, incepe sa creasca. Beneficiem, astfel, de diversificarea structurii cu care putem lucra, ceea ce aduce multe beneficii in astfel de situatii.
- Enumerati cele mai inovatoare tehnologii de imbunatatire a terenului de fundare pe care le folositi la acest moment. Utilizati aceste solutii si in Romania?
- Avem o filiala de cercetare si dezvoltare care lucreaza foarte dinamic in cadrul companiei, in care inginerii nostri incearca sa gaseasca noi tehnologii sau sa le optimizeze pe cele existente, conform devizei noastre: "Less is more" ("Mai putin inseamna mai mult"). Aceasta inseamna ca incercam sa gasim noi versiuni ale tehnologiilor cunoscute pentru a putea reduce cantitatea de material sau pentru a schimba ingredientele, pentru a atinge scopul principal de diminuare a amprentei de CO2 si, ca o consecinta, de a scadea inclusiv pretul si timpul de executie a solutiilor, ceea ce aduce avantaje investitorului.
Suntem la inceput pe piata din Romania. De aceea, ne-am dori sa incepem cu o tehnologie foarte bine cunoscuta cu care avem cea mai mare experienta. Nu dorim sa vindem un produs care este inca "in constructie". Singura exceptie ar fi aceea in care conditiile - atat ale pamantului, cat si ale structurii - ar fi perfect potrivite pentru ipotezele de imbunatatire sau modernizare a tehnologiei. Oricum, principalele tehnologii pe care ne-am dori sa le dezvoltam si sa le adaptam pe piata din Romania sunt: ● Incluziuni rigide CMC - coloane/piloti de beton realizate cu un burghiu de deplasare;
● Incluziuni rigide MSC - coloane de deplasare/piloti de beton, dar realizate cu un tub vibrat in loc de burghiu; ● Drenuri verticale VD - tehnologie care imbunatateste parametrii pamantului prin accelerarea procesului de consolidare; ● Coloane de piatra SC - una dintre metodele clasice de imbunatatire a pamantului, pe care o modificam si o imbunatatim pentru a obtine rezultate tot mai bune, in functie de nevoi; ● Compactare dinamica DC - tehnologie bazata pe procesul de densificare a pamantului necoeziv, prin caderea maiului de la zeci de metri inaltime; ● Inlocuire dinamica DR - formarea materialului zdrobit de mari diametre cu maiul cazand de la zeci de metri inaltime. - Care sunt oportunitatile generate de actualele politici nationale de orientare spre amprenta nula de carbon sau energia regenerabila?
- In primul rand, este vorba despre participarea la procesul de constructie a structurilor conectate la energia verde si regenerabila. Aceasta este in zona in care trebuie sa se realizeze multe proiecte, deci este necesara multa munca. Vrem sa fim constructorii viitorului verde si sa ajutam la fundarea centralelor electrice. In al doilea rand, reducerea emisiilor de CO2 mobilizeaza departamentul nostru de cercetare si dezvoltare sa gaseasca noi tehnologii si solutii si sa le puna in locul celor existente. De exemplu, atunci cand unul dintre obiectivele principale ale proiectului este de a obtine cat mai putine emisii de carbon, luam in considerare tehnologii care nu contin mult ciment, beton sau otel. Gasirea modalitatilor ecologice de desfasurare a afacerii nu inseamna doar lucrul cu excavatoare hibride, ci si identificarea solutiilor in locuri in care nimeni altcineva nu le vede.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Martie/Aprilie 2024) |