MENARD: Solutii eficiente pentru un viitor verde in industria constructiilor |
Produse & Tehnologii Publicat de AG&F 01 Oct 2024 06:20 |
Industria constructiilor joaca un rol crucial in economia globala, dar are si un impact semnificativ asupra mediului. Unul dintre cele mai importante aspecte care trebuie abordate este emisia de carbon, mai ales in contextul schimbarilor climatice.
Carbonul incorporat: O provocare majora
In trecut, accentul s-a pus pe emisiile de carbon generate de cladirile operate (numite si carbonul operational), dar in ultimii ani, o atentie tot mai mare se indreapta catre carbonul incorporat, adica emisiile generate in timpul producerii materialelor si constructiei cladirilor. Carbonul incorporat reprezinta o parte semnificativa a amprentei de carbon a constructiilor, ajungand la 11% din emisiile globale de carbon, conform World Green Building Council, 2019. Aceasta constatare evidentiaza necesitatea de a gasi solutii sustenabile pentru a reduce impactul constructiilor asupra mediului.
Tehnicile de imbunatatire a terenului de fundare: O solutie ecologica
Tehnicile de imbunatatire a terenului de fundare ofera o alternativa sustenabila la metodele traditionale de constructie, contribuind la reducerea carbonului incorporat. Aceste tehnici, cum ar fi compactarea cu impact rapid (RIC), compactarea dinamica (DC), coloanele din material granular (SC), incluziunile rigide (CMC) sau drenurile verticale (VD), permit o mai buna utilizare a pamantului existent, reducand necesarul de materiale si energia consumata in timpul constructiei.
De ce este importanta imbunatatirea terenului de fundare?
Terenul de fundare, adica stratul de pamant pe care se construieste o cladire, poate prezenta caracteristici nefavorabile care pot afecta stabilitatea si durabilitatea constructiei. Aceste caracteristici pot include:
Tehnicile de imbunatatire a terenului de fundare ofera solutii pentru aceste probleme, prin:
Exemple de tehnici de imbunatatire a terenului de fundare:
Reducerea impactului de carbon:
Un studiu realizat de MENARD Canada a demonstrat ca tehnicile de imbunatatire a terenului de fundare pot reduce semnificativ carbonul incorporat.
Figure 1. Domeniul de Aplicare al Carbonului Incorporat (conform World Green Building Council, 2019)
Calcularea carbonului incorporat initial pentru tehnicile de imbunatatire a terenului a implicat parcurgerea a trei pasi cheie:
Pentru a determina categoriile de emisii de carbon, MENARD a investigat diverse instrumente terte si interne existente si a decis sa utilizeze instrumentul numit EFFC/DFI Carbon Calculator creat atat de Deep Foundation Institute (DFI) cu ajutorul Federatiei Europene a Contractorilor Fundatiei. (EFFC) (EFFC, 2020). Prima versiune a fost lansata in 2020, iar cea mai recenta versiune tocmai a fost lansata in 2023 (Articol scris de catre Simon Bunieski, P.Eng, Gavin Boyd, EIT, Neil Isenegger, P.Eng Menard Canada, Hamilton, Ontario, Canada si publicat in BRIDGING INFRASTRUCTURE & RESOURCES GeoSaskatoon Oct 1-4 2023).
Analiza a inclus cinci tehnici comune de imbunatatire a terenului de fundare si a demonstrat ca:
Catre un viitor verde
Reducerea carbonului incorporat in constructii este o prioritate majora pentru a atinge obiectivele de sustenabilitate. Tehnicile de imbunatatire a terenului de fundare ofera solutii eficiente care contribuie la un viitor mai verde in industria constructiilor. Prin adoptarea acestor tehnici, putem reduce semnificativ emisiile de carbon, protejand mediul si construind un viitor mai sustenabil pentru generatiile viitoare.
Recomandari pentru un viitor verde:
Prin adoptarea unor solutii inteligente si responsabile, putem contribui la o tranzitie catre o industrie a constructiilor mai sustenabila, cu impact redus asupra mediului, pentru un viitor mai verde.
|