Agenda Constructiilor
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
Home - INDEX COMPANII - INSTITUTII, PATRONATE, ASOCIATII si ORGANISME de CERTIFICARE - Alte servicii - Organismul National de Standardizare din Romania (ASRO)
PAGINA PERSONALIZATA


Organismul National de Standardizare din Romania (ASRO)

Organismul National de Standardizare din Romania (ASRO)

Adresa: Str. Mihai Eminescu nr. 238, Bucuresti, S2
Telefon: 021 316 77 23, 021 316 99 75
Fax: 021 316 32 92
Mobil: 0374 999 188
E-mail: asro@asro.ro
Web site: www.asro.ro
Persoana de contact: Iuliana Chilea, Director General
Domenii: Alte servicii | Certificare: calitate, produse & cladiri verzi | Institutii publice
Descriere activitate
Organismul Naţional de Standardizare – ASRO este o asociaţie, persoană juridică româna de drept privat, de interes public, fără scop lucrativ, neguvernamentală şi apolitică care funcționează în baza prevederilor Legii nr. 163/2015 privind standardizarea naţională şi Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii. ASRO este platforma națională pentru elaborarea și adoptarea standardelor europene și internaționale.
Prezentare companie/institutie
ASRO, organizatie perfect ancorata in activitatea europeana de standardizare
 
 
 
 
 
 
Iuliana Chilea
Functia/Institutia: Director general, Asociatia de Standardizare din Romania (ASRO);
Experienta profesionala: 20 de ani in domeniul standardizarii.
 
De la momentul infiintarii sale, in anul 1998, ASRO a depus eforturi continue pentru a-si mentine statutul de membru cu drepturi depline la organizatiile internationale de standardizare si sa isi indeplineasca rolul sau de organism national de standardizare in infrastructura din Romania. In cei 25 de ani de activitate, institutia nationala specializata in elaborarea si traducerea normelor s-a adaptat permanent rigorilor pietei, oferind specialistilor din diverse domenii de activitate, inclusiv cel al constructiilor, un suport tehnic pretios pentru adaptarea la exigentele normative internationale. In continuare, Iuliana Chilea detaliaza problematica actuala si modul in care sunt gestionate noile obiective majore, cum ar fi sustenabilitatea sau adoptarea BIM, ca parte a procesului de transformare digitala.
 
- Cum a evoluat cererea de standarde in ultimii ani si, cu deosebire, in trecutul recent?
- Din 2021 pana in prezent, acest parametru a consemnat anumite variatii. ASRO a vandut aproximativ 52.500 de standarde din mai multe domenii. Exista o orientare clara a cererii catre anumite zone de interes, pe primul loc aflandu-se normele pentru sistemele de management, urmate de cele pentru facturare electronica. Urmeaza standardele care asigura conformitatea cu legislatia nationala/europeana in domenii de interes pentru sanatatea populatiei si a mediului, calitatea apei, microbiologia alimentelor, calitatea si competenta laboratoarelor medicale, gazele cu efect de sera, standardele pentru siguranta mediului natural/construit din domeniul constructiilor referitoare la beton, ciment, agregate, modelarea informatiilor constructiilor (BIM), performanta energetica a cladirilor, semnalizare rutiera, cerinte de calitate pentru sudare, standardele-Eurocod, acustica in constructii, standardele pentru iluminatul public, pentru protectia impotriva incendiilor, cele referitoare la tehnologia informatiei, materialele plastice, compatibilitatea electromagnetica, instalatiile electrice de joasa tensiune, aplicatii feroviare, vopsele si lacuri, atmosfere explozive. Lista nu este exhaustiva si este realizata intr-o ordine relativ descendenta a numarului de exemplare vandute. Au fost solicitate, de asemenea, multe sisteme de normare din domeniul constructiilor, de exemplu, standardele pentru lucrari de drumuri, terenuri de fundare, mixturi asfaltice, beton pulverizat, agregate, bitum si lianti bituminosi, sticla pentru constructii sau managementul cladirilor. Cele mai multe au fost documentele europene, ceea ce inseamna ca orientarea a fost data in mare parte de standardizarea UE, din care Romania face parte. Din cele 811 de standarde noi, 67 au vizat domeniul constructiilor. Interesul utilizatorilor s-a materializat prin vanzarea de catre ASRO a 107 standarde pentru constructii, ceea ce reprezinta 12% din totalul vanzarilor din aceasta perioada, sub media ultimilor ani. Acest procent mic poate fi explicat si prin faptul ca cele mai multe dintre documente nu beneficiaza inca de versiune in limba romana.
- Care sunt cele mai importante norme dedicate sectorului de constructii pe care le-ati publicat in 2022 si 2023 si ce prevad acestea, pe scurt?
- In 2022 si 2023 au fost adoptate ca standarde romane primele documente finalizate la nivel european in cadrul revizuirii actualei generatii de Eurocoduri si pot fi amintite in acest sens: SR EN 1990:2023 - Eurocodul 0: Bazele proiectarii structurale si geotehnice care in premiera include si prevederile pentru domeniul geotehnic, acestea fiind excluse din domeniul de aplicare al Eurocodului 7; SR EN 1993-1-1:2023 Eurocod 3: Proiectarea structurilor de otel. Partea 1-1: Reguli generale si reguli pentru cladiri; Eurocodul 9 dedicat proiectarii structurilor de aluminiu, alcatuit din cele cinci parti, de la SR EN 1999-1-1:2023 pana la SR EN 1999-1-5:2023. De asemenea, seria de standarde SR EN ISO 19650, de baza pentru domeniul BIM, a fost completata prin adoptarea partii a patra SR EN ISO 19650-4:2022, dedicata schimbului de informatii in modul de lucru BIM. In domeniul sustenabilitatii lucrarilor de constructii trebuie mentionat SR EN ISO 22057:2022, adoptat la sfarsitul anului 2022, care specifica sabloanele de date pentru utilizarea declaratiilor de mediu pentru produse (DMP) destinate materialelor de constructii folosite in BIM.
- Ce documente dedicate sectorului de constructii aveti in pregatire si cand vor fi disponibile acestea?
- In acest domeniu exista un numar ridicat de norme aflate in lucru, in diferite faze de elaborare, la nivel european si international. Este vorba, de exemplu, despre proiectul de standard FprEN 15941, dedicat sustenabilitatii lucrarilor de constructii, cu termen de finalizare inceputul anului 2024. Acesta trateaza modul de selectare si utilizare a datelor pentru evaluarea de mediu a produselor si a lucrarilor de constructii. In ceea ce priveste colectia de Eurocoduri, asteptam pana la sfarsitul anului 2023 definitivarea procesului de lucru derulat la nivel european pentru Eurocodul 2 partea 1-1, care se ocupa de regulile pentru proiectarea structurilor din beton, inclusiv pentru poduri si partea 1-2, pentru calculul la foc al structurilor din beton. Totodata, asteptam finalizarea ultimei parti a Eurocodului 6 (partea a treia) pentru calculul structurilor de zidarie prin metoda simplificata pentru zidaria nearmata. Seria de standarde BIM, EN ISO 19650, va fi completata prin publicarea, la sfarsitul anului viitor, a partii a sasea care specifica principiile si conceptele pentru asigurarea elaborarii, partajarii si gestionarii in colaborare a informatiilor despre sanatate si siguranta.
- In ce stadiu de elaborare se afla pachetul de standarde privind implementarea BIM si cand estimati ca va fi disponibil integral?
- In cadrul comitetului national de standardizare ASRO/CT 335 BIM si sustenabilitatea mediului construit este in lucru elaborarea versiunii in limba romana a 14 standarde din domeniul BIM. Utilizatorii acestora pot achizitiona versiunile romane aprobate de ASRO incepand cu data de 1 septembrie 2023.
- Ce standarde vor fi disponibile pentru a contribui la implementarea obiectivelor strategice de dezvoltare durabila, conform Agendei 2030?
- Stabilirea si implementarea obiectivelor de dezvoltare durabila (ODD) este o actiune pornita de la nivel international si asumata si de tara noastra. Fiind o abordare globala, sistemul international de standardizare ISO si IEC este cel care isi asuma responsabilitatea furnizarii de instrumente care sa ghideze activitatea umana cu respectarea ODD-urilor. In acest sens, ISO si IEC isi adapteaza sistemul in scopul publicarii de standarde si documente de standardizare care, in rezolvarea nevoilor pentru care au fost elaborate, sa ia in considerare unul sau mai multe obiective ODD. La nivel european, de pilda, orice propunere de tema noua de standardizare se face cu precizarea fundamentata a obiectivului de dezvoltare durabila caruia ii va raspunde viitorul standard. ASRO isi declara disponibilitatea sprijinirii autoritatilor romane care isi propun atingerea obiectivelor de sustenabilitate cu ajutorul standardelor.
- Care sunt obiectivele ASRO in perioada urmatoare si ce provocari pot periclita atingerea lor?
- Exista multi specialisti tehnici romani interesati de participarea directa la elaborarea standardelor europene/internationale, mai ales acum cand sunt avantajati de formatul hibrid al intalnirilor structurilor tehnice de standardizare de la nivel european/international. De asemenea, avem reprezentanti ai ASRO in structurile de conducere de la nivelul standardizarii europene. Mai este de lucru, in principal, la trezirea interesului partilor interesate din Romania fata de domeniile declarate de interes pentru standardizarea europeana, la participarea specialistilor romani la activitatile de pre-standardizare. Toate provocarile cu care ne confruntam se intalnesc cu unul dintre obiectivele strategice ale ASRO, respectiv cel de educatie in domeniul standardizarii. Ne propunem sa acordam mai mult timp si resurse pentru indeplinirea lui in viitorul apropiat.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia August 2023)

Produse & tehnologii

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiTotalEnergiesRAWLPLUGALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
GEWISS
concelex
noark
CDS
AED
SSAB
quadratum
SIGM
ELECTROGRUP
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
Ubitech
VEGO
rigips
Acvatot 2019
BogArt
konsent
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
DRS
EURO BUILD
strabag nivel 1
Arduro
theda mar
MCA

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<