Agenda Constructiilor
Duminica, 22 Decembrie 2024
PAGINA PERSONALIZATA


UNIUNEA ARHITECTILOR DIN ROMANIA (UAR)

UNIUNEA ARHITECTILOR DIN ROMANIA (UAR)

Adresa: Str. Jean Louis Calderon nr. 48, Bucuresti, S2
Telefon: 021/312.76.01
E-mail: uar_contact@yahoo.com
Web site: www.uniuneaarhitectilor.ro
Domenii: Patronate si asociatii profesionale | Arhitectura & design
Descriere activitate
Uniunea arhitectilor din Romania
Prezentare companie/institutie
UAR: Program amplu de valorificare a arhivelor arhitecturii romanesti
 
 
 
 
 
 
Arh. Ileana Tureanu (71 de ani)
Functia/Institutia: Presedinte, Uniunea Arhitectilor din Romania (UAR);
Experienta profesionala: 50 de ani de arhitectura.
 
Uniunea Arhitectilor din Romania (UAR) lanseaza, la finalul lunii mai 2023, Bienala Nationala de Arhitectura, aflata la a 15-a editie, evenimentul urmand a se desfasura pe parcursul lunii octombrie in mai multe orase din tara. De asemenea, organizatia, ce reuneste peste 2.600 de arhitecti, va organiza o serie ampla de evenimente pe tema prezentei internationale a arhitecturii romanesti si a arhitectilor de marca din arhitectura nationala. In luna mai, se va inaugura si Pavilionul Romaniei de la Bienala de Arhitectura de la Venetia cu proiectul ACUM-AICI-ACOLO, care omagiaza spiritul inovativ national valorificand arhive si exponate/prototipuri ale Muzeului National Tehnic "Prof. Ing. Dimitrie Leonida", din Bucuresti. Nu in ultimul rand, dupa lansarea, la inceputul acestui an, a brosurii despre istoria UAR "130+2, De la Societatea Arhitectilor Romani la Uniunea Arhitectilor din Romania", Uniunea pregateste o lucrare despre Armenii din Arhitectura Romaneasca, in cadrul amplului program de valorificare a arhivelor UAR, dar si a evidentierii bogatiei multiculturale a arhitecturii romanesti. Acestea sunt numai o parte a proiectelor UAR care vor prinde viata in 2023. Organizatia are ca scop promovarea excelentei in arhitectura, a arhitectilor, arhitecturii si urbanismului ca domenii ale culturii, protejarea patrimoniului construit si a peisajului.
 
- Cum vedeti directia de evolutie a arhitecturii contemporane?
- Ma obsedeaza raspunderea pe care o avem fata de tinerii arhitecti, valorile pe care le transmitem, exemplul pe care-l dam, spectacolul pe care il oferim. Astazi, eu vreau sa vad ca doi arhitecti romani, Maximilian si Daniel Zielinski, au ajuns in pozitii cheie in cea mai puternica firma de arhitectura din lume, adica la FOSTER & Partners care construieste pentru prezent dar, mai ales, pentru viitor. Am vazut conferinta pe care au tinut-o la Ateneul Roman - adica am vazut arhitectura pe scena Ateneului - care s-a numit "Lumea in care traim" si s-a concentrat pe 5 dintre componentele majore ale strategiei proiectarii de astazi - Viitorul, Clima, Spatiul Public, cei 3R (Renovare, Restaurare, Reabilitare), Cuantificarea bunastarii. Sala a fost plina de tineri care au vazut realizari si preocupari dintr-o lume fascinanta, din care ar fi normal sa facem parte. Doi arhitecti cat o normalitate! Sper ca au inteles ca se poate, ca pot spera, ca pot ajunge sus de tot. Cu siguranta, conferinta a dat oxigen si i-a motivat si mobilizat. Ma incapatanez sa caut orice semn pozitiv din lumea care ne inconjoara, pentru ca nu sunt multe, pentru ca numai daca speram putem actiona si ii putem mobiliza pe cei din jur. De aceea, as vrea sa vorbim despre ce se intampla bine in activitatea noastra.
- Ce tendinte generale remarcati in arhitectura si design, la inceputul anului 2023?
- Dintre tendintele care individualizeaza arhitectura noastra contemporana, pentru care dorim sa facem mai mult pentru cunoasterea si recunoasterea internationala, pentru ca le consideram de valoare deosebita, este revitalizarea arhitecturii rurale, reflectata in studiile si lucrarile unor arhitecti remarcabili precum Kollo Miklos, dar nu numai el. Pana cand nu vom iubi satul romanesc asa cum o face arhitectul Kollo in "Pentru mine, Ciumani este buricul pamantului", nu putem vorbi despre revitalizarea satului romanesc.
O initiativa extraordinara este Ambulanta pentru monumente, initiata de Asociatia Monumentum, o actiune de pionierat care inspira intreaga Europa. In lipsa unei strategii nationale eficiente, aceasta initiativa privata a salvat constructii valoroase pentru cultura nationala, monumente din mediul rural si cladiri emblematice.
Scolile de vara sunt o alta tendinta importanta care s-a dezvoltat si a inflorit in tara noastra in ultimii ani si care completeaza, benefic, studiile universitare prin experiente de viata inedite care s-au adresat, intr-o prima etapa, arhitectilor si artistilor, tuturor celor care au voit sa simta cum se traia odinioara, pe cand lumina electrica nu transformase inca noaptea in zi si ziua in noapte, sa invete cum se construia odinioara, crezand ca tehnici de constructie validate de secole si milenii de istorie nu trebuie inlocuite de azi pe maine cu beton, BCA, azbest, polistiren, termopan, tabla cu aspect de tigla si plastic cu aspect de lemn. Proiectul este unul al regasirii tehnicilor de constructie si ritmurilor de viata traditionale. Multiplicarea, cresterea numarului si diversificarea profilului scolilor de vara fac din acestea un fenomen european de valoare.
- Ne puteti da un exemplu de lucrare contemporana pe care o considerati remarcabila?
- Dintre constructiile realizate, o lucrare contemporana, pe care o consider exceptionala, este Centrul Brancusi de la Craiova, proiect initiat si realizat de respectatul arhitect Dorin Stefan, singura marturie palpabila a respectului si mandriei nationale pe care afirmam ca o datoram lui Constantin Brancusi. Una dintre sectiunile Bienalei de arhitectura va fi gazduita de aceasta constructie care va deveni, cu siguranta, emblema Craiovei.
- Sa revenim la Bienala Nationala de Arhitectura, editia 2023. Cum va fi organizat evenimentul?
- Anul 2023 este an de Bienala Nationala de Arhitectura, cel mai amplu si mai interesant program pe care il deruleaza UAR, de aproape 30 de ani, din anul 1994. Este singura competitie profesionala care se desfasoara la nivel national, este un barometru al profesiunii, este momentul adevarului si al dialogului. Incercam, cu fiecare editie, sa reflectam cat mai riguros domeniile in care sunt implicati arhitectii, dar si sa comunicam mai bine cu publicul. De aceea, in afara Concursului de arhitectura, organizam cat mai multe evenimente si manifestari care sa intereseze si sa implice participarea publicului. Si in acest an, Bienala va avea 14 sectiuni tematice care cuprind atat programele clasice de locuinte si constructii publice, design de interior, cat si domenii mai recente, precum manifestarile efemere - targuri, expozitii, evenimente urbane, proiectele de diploma ale celor mai tineri arhitecti, scolile de vara. Continuam obiceiuri, dar aducem si inovatii si surprize la care lucram in aceste zile. Dorim sa avem o tara invitata incepand cu acest an, o tara cu practici si strategii care ne pot inspira, dar despre aceasta initiativa vom mai vorbi.
Cele 3 mesaje majore ale Bienalei, din acest an, vor fi: IMPREUNA, Arhitectura sustenabila si cei 3R - Renovare, Restaurare, Reabilitare.
- Uniunea Arhitectilor din Romania si/sau Ordinul Arhitectilor din Romania?
- Nu exista dubii! Cele doua organizatii trebuie sa mearga impreuna, ajutandu-se si completandu-se, daca dorim ca arhitectii sa fie luati in serios si sa aiba un cuvant de spus in societatea romaneasca.
Este bine sa atingem acest subiect sensibil. Dilema provine din incultura si necunoastere. In 2023, UAR, continuatoarea Societatii Arhitectilor Romani, a sarbatorit 130+2 ani de la infiintare. Ne-am reunit sa cinstim istoria si pe arhitectii acestei organizatii si sa lansam Brosura care-i consemneaza, sintetic, istoria.
Ar mai trebui stiut ca cele 3 obiective ale SAR au fost - infiintarea Societatii Arhitectilor Romani, infiintarea revistei «Arhitectura», care sa serveasca drept legatura intre dansii si public si infiintarea Scoalei nationale de arhitectura, pe care a creat-o si subventionat-o, din fonduri personale, in primii 5 ani de activitate, pana a fost preluata de stat. Tot SAR s-a luptat ca, in anul 1932, sa fie votata Legea pentru infiintarea si organizarea Corpului Arhitectilor din Romania - CAR, stramosul Ordinului Arhitectilor din Romania, la peste patru decenii de la constituirea SAR, implinind un alt obiectiv major. Cele doua organizatii ale arhitectilor au avut, constant, aceleasi obiective, pe care urmareau sa le realizeze prin eforturi comune: SAR reprezenta la modul general arhitectii si CAR gestiona dreptul lor de practica. Nu poate exista concurenta intre UAR si OAR. Colaboram sau nu existam.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Mai 2023)

Produse & tehnologii

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMhiltiABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
SSAB
GEWISS
leviatan
Acvatot 2019
DRS
ERBASU CONSTRUCT
SIGM
rigips
EDIT-Structural
strabag nivel 1
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
Arduro
konsent
VEGO
ELECTROGRUP
AED
theda mar
CDS
MAKITA
BogArt
EURO BUILD
noark

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<