Agenda Constructiilor
Joi, 21 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Izolatii & Finisaje - SAINT-GOBAIN: Afaceri in crestere datorita orientarii catre sustenabilitate
SAINT-GOBAIN: Afaceri in crestere datorita orientarii catre sustenabilitate
Izolatii & Finisaje Publicat de Elena Icleanu 18 Nov 2024 06:15
Afacerile grupului Saint-Gobain in Romania se inscriu pe un trend crescator in 2024, datorita portofoliului variat de solutii pentru cladiri dezvoltat in perspectiva schimbarilor legislative si a tendintelor pietei catre sustenabilitate si eficienta energetica. Strategia companiei ramane bazata pe livrarea de solutii performante, pe inovatii in materie de sisteme cu elemente cu un continut redus de carbon, dar si pe extinderea prezentei pe piata, aliniata angajamentului grupului international Saint-Gobain de a atinge zero emisii nete de carbon pana in 2050. "Cresterea capacitatilor de productie, decarbonizarea si automatizarea proceselor tehnologice vor ramane o prioritate pentru grup", spune Ovidiu Pascutiu, CEO Saint-Gobain Romania.
Grupul furnizeaza, la nivel national, produse si solutii din gamele Abrasives, Glass, Saint-Gobain Prime Glass Working, Sekurit, ISOVER, PAM, Rigips, Weber, Duraziv si Chryso, avand aproximativ 2.000 de angajati in 14 situri industriale situate in Branesti, Calarasi, Ploiesti, Satu-Mare, Turda, Suceava, Valenii de Munte, Popesti-Leordeni si Aricestii Rahtivani.
Interviu cu Ovidiu Pascutiu, CEO Saint-Gobain Romania.

- Cum a evoluat piata romaneasca de produse pentru cladiri eficiente energetic/ NZEB in ultimii doi ani si cum credeti ca se va dezvolta acest sector in perioada 2025-2030?
- La nivel european, investitiile in eficientizare energetica si, implicit, cererea pentru produse specifice au luat amploare odata cu lansarea in 2020 a proiectului "Renovation Wave", noua strategie europeana cu privire la cresterea performantei energetice a cladirilor publice si private din Uniune, care isi propunea cresterea ratei lor de renovare, dar si a calitatii acesteia. In materie de cerere, piata romaneasca de produse pentru cladiri eficiente energetic (Near Zero Energy Buildings) a functionat cu latenta. Chiar daca in momentul de fata inca mai suntem in situatia in care 8 din 10 cladiri din Romania au nevoie de renovare energetica, putem totusi spune ca piata a cunoscut o evolutie pozitiva in ultimii doi ani. La acest efect a contribuit atat presiunea generata intern de termenele de implementare ale noilor reglementari europene, cat si investitiile cofinantate de UE si programele nationale de modernizare tehnologica in domeniul imbunatatirii performantei energetice a cladirilor
In ceea priveste cladirile noi, inceputul este inca timid, fiind nevoie de eforturi sporite din partea tuturor factorilor de decizie pentru a disemina si pune in aplicare reglementarile in vigoare.
In perioada 2025-2030, anticipam o continuare a acestor tendinte, cu accent pe renovarea cladirilor publice si pe implementarea unor standarde mai stricte pentru performanta energetica a tuturor cladirilor. In aceasta directie, primii pasi sunt deja creionati in Strategia Energetica a Romaniei pentru 2025-2035.

- Ce produse dedicate cladirilor NZEB si eficiente energetic aveti in portofoliu si care au fost cele mai solicitate de piata in 2024?
- Gandim la fel precum clientii nostri - incercam sa avem o abordare sistemica; in consecinta, strategia noastra de dezvoltare e centrata pe solutii, mai mult decat pe simple produse. 
Trebuie spus ca in cazul locuintelor unifamiliale neizolate, 45% dintre pierderile de caldura provin de la acoperis. Probabil ca tocmai de aceea printre cele mai cautate solutii se numara sistemul Mansarda Perfecta Plus, ce combina vata minerala de sticla Isover Forte cu sistemul Isover Vario® si cu sistemul de placare Rigips®. Si e usor de inteles si de ce: este un sistem cu un nivel ridicat de izolare termica si acustica, usor si simplu de montat, cu o durata de viata de peste 50 de ani.
Un alt best-seller este sistemul termoizolant pentru peretii exteriori ai cladirilor "Thermo Isover", care ofera nu doar proprietati termoizolante, ci si protectie la incendiu, si un nivel ridicat de permeabilitate, asigurand uscarea rapida mortarului, deci un risc mai redus de aparitie a fisurilor si crapaturilor, dar si o buna izolare fonica.
Merita cu siguranta mentionate vitrajele pentru cladirile rezidentiale cu sticla Planistar® Sun Plus, care a fost conceputa pentru a oferi un maxim de transparenta, un factor solar foarte scazut si un coeficient de izolare termica excelent, sau cu Planitherm® 4S Evolution, care ii ajuta pe clientii nostri sa se bucure de temperatura perfecta si lumina ideala indiferent de anotimp.

- Ce caracteristici au noile produse din portofoliul companiei, in contextul necesitatii de rezilienta si adaptare la schimbarile climatice?
- Performanta este primul lucru care ar trebui mentionat in cazul produselor descrise mai sus, al doilea lucru fiind usurinta in utilizare si montaj. Nu in ultimul rand, ar trebui mentionat, in cazul multora dintre ele, si faptul ca au un continut ridicat de material reciclat - de exemplu, reintroducem in fluxul de productie atat cioburile de sticla la fabrica Saint-Gobain Glass din Calarasi si la fabrica de vata minerala de sticla Isover din Ploiesti, cat si deseurile de vata bazaltica pe linia de vata bazaltica din cadrul fabricii Isover. 

- Cum evolueaza afacerile Saint-Gobain in Romania, in 2024?
- Suntem la un nivel de afaceri bun dupa primele 3 trimestre din 2024 si estimarile noastre pentru intregul an indica o tendinta pozitiva, anticipand un rezultat financiar solid si satisfacator. E un lucru care se datoreaza unui portofoliu larg de solutii pentru cladiri dezvoltat in perspectiva schimbarilor legislative si a tendintelor din piata amintite mai sus. Suntem bine pozitionati pentru a raspunde nevoilor clientilor de pe piata romaneasca mai rapid, mai bine si mai eficient din punct de vedere al costurilor.

- Care sunt problemele majore existente pe piata, in acest moment, in domeniul constructiilor de cladiri NZEB/ eficiente energetic?
- In primul rand, lipsa specialistilor in domeniu e unul dintre factorii care limiteaza dezvoltarea acestei piete. Pe de alta parte, piata a devenit in ultimii ani extrem de sensibila la pret, o buna parte a clientilor si dezvoltatorilor fiind mai preocupati in momentul de fata de costuri decat de calitate si performanta pe termen lung. Aceste neajunsuri sunt potentate de o slaba informare in cazul publicului larg, pentru care eficientizarea energetica e in mod cert un subiect nou, probabil destul de tehnic si, in consecinta, dificil de inteles si asumat.
Educarea publicului este cruciala pentru a intelege importanta si beneficiile pe termen lung ale cladirilor eficiente energetic. Si tocmai de aceea evenimentele din industrie, mai ales cele specializate, precum NZEB, sunt foarte importante. Doar prin cresterea nivelului de cunostinte si informare in randul publicului larg putem asigura o adoptare mai larga a solutiilor sustenabile. Educatia si constientizarea sunt cheile pentru a depasi aceste bariere si pentru a transforma piata intr-una orientata catre calitate si sustenabilitate.

- Ce prevede strategia de dezvoltare a companiei pentru intervalul 2025-2030?
- In linii mari, strategia noastra de dezvoltare pentru perioada 2025-2030 pune accentul pe dezvoltarea pe mai departe a unui portofoliu larg de solutii performante, pe inovatie in materie de sisteme cu elemente cu un continut redus de carbon, cat si pe extinderea prezentei noastre pe piata. Cresterea capacitatilor de productie, decarbonizarea si automatizarea proceselor tehnologice vor ramane o prioritate. 

- Ce provocari si oportunitati intrevedeti in domeniul constructiilor eficiente energetic pe termen scurt si mediu?
- Din acest moment, contextul legislativ forteaza o schimbare majora in piata - ne asteptam ca interesul pentru NZEB sa creasca, mai ales acum ca revizuirea directivei europene EPBD a fost adoptata si va trebui inclusa in legislatia Romaniei pana pe 29 mai 2026. 
Romania va avea o foaie de parcurs pentru reducerea consumului de energie in segmentul rezidential, un plan national de renovare a cladirilor in sensul eficientizarii energetice, dar si MEPS (Minimum Energy Performance Standard) pentru cladirile non-rezidentiale. Certificatele de performanta energetica vor fi revizuite si se va adopta standardul ZEB din 2026 pentru cladirile noi. 
In comparatie cu prevederile NZEB, pentru respectarea standardului ZEB consumul de energie trebuie redus cu inca 10%, va fi eliminata incalzirea pe baza de combustibili fosili si va fi obligatoriu calculul Potentialului de Incalzire Globala pentru cladiri, incepand chiar din 2028 pentru cele de peste 1.000 mp.
Aceasta reorientare legislativa va determina o crestere semnificativa a nevoilor de reabilitare energetica a cladirilor, si deci a vanzarilor de solutii care raspund acestor nevoi, dar va creste in egala masura si nivelul de concurenta din piata, punand presiune pe marjele de profit si eliminand in consecinta tehnologiile mai putin eficiente. 
Vor creste si costurile asociate - in primul rand investitiile in dezvoltare si cercetare, datorita presiunii tot mai mari asupra producatorilor de materiale de constructii in sensul dezvoltarii de solutii inovatoare si sustenabile. Companiile din domeniu vor trebui sa investeasca substantial in formarea si educarea specialistilor, pentru a putea raspunde noilor cerinte legislative si pentru a fi in continuare competitive, dar si in bugetele lor de marketing.
De asemenea, este de asteptat ca aceste schimbari sa determine si o crestere a costurilor initiale pentru dezvoltatori si investitori, ceea ce ar putea intarzia unele proiecte pe termen scurt. Cu toate acestea, pe termen lung, beneficiile economice si de mediu ale cladirilor eficiente energetic vor prevala, generand economii semnificative si contribuind la obiectivele globale de reducere a emisiilor de carbon si de combatere a schimbarilor climatice.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesALLBIMRAWLPLUGhiltiSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
ELECTROGRUP
CONCEPT STRUCTURE
concelex
Arduro
Ubitech
noark
leviatan
viarom
quadratum
theda mar
strabag nivel 1
VEGO
ERBASU CONSTRUCT
SIGM
SSAB
CDS
MAKITA
Acvatot 2019
konsent
ness project
BogArt
EDIT-Structural
DRS

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<