ANDIS: 18 firme sau asocieri au participat la consultarea privind construirea SRU Iasi |
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 13 Dec 2023 17:08 |
Un numar total de 18 companii si asocieri de firme au participat la consultarea pietei referitor la achizitia publica a lucrarilor incluse in pachetul principal de constructie a Spitalului Regional de Urgenta (SRU) Iasi, contract cu o valoare estimata la peste 1,5 miliarde lei. Potrivit Agentiei Nationale pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Sanatate (ANDIS), 7 entitati s-au aratat interesate de executia lucrarilor de constructii si 11 pentru dotarea viitoarei unitati medicale.
"Am facut o consultare in piata pentru pachetul principal de lucrari in cazul SRU Iasi, la care am ramas surprinsi ca s-au inscris 18 operatori si asociatii de companii interesate sa afle despre acest proiect. Am discutat cu fiecare in parte, am stabilit anumite recomandari pe care dansii le-au facut si urmeaza ca, in perioada imediat urmatoare, sa lansam in sistemul de licitatii publice contractul principal de lucrari pentru spitalul regional din Iasi. La inceputul anului 2024 vor urma si licitatiile principale pentru SRU Cluj si SRU Craiova", a declarat Adrian George Popa, presedintele ANDIS, in cadrul unei conferinte pe tema constructiilor de spitale.
Cele 7 companii si asocieri din domeniul constructiilor interesate de executia SRU Iasi sunt:
Majoritatea constructorilor sugereaza utilizarea BIM in proiectare si executie
Majoritatea sugestiilor primite de ANDIS referitor la proiectarea si executia SRU Iasi indica utilizarea BIM inca de la faza de concept, pentru a evita orice neconformitati.
"Implementarea BIM cade in sarcina beneficiarului. Fluxul si matricea responsabilitatilor referitor la BIM trebuie sa fie cat mai detaliata si clara (beneficiarul trebuie sa defineasca fluxurile de lucru BIM, publicand, in cadrul documentatiei de atribuire, metodologii clare de lucru in acest sens. BIM trebuie folosit de la faza de concept, se introduc toate avizele si certificatele (urbanism, documente de calitate, PV etc.). Acestea pot fi incarcate si ulterior, de catre proiectant sau supervizor, pentru a constitui cartea constructiei", au sugerat reprezentantii companiei CNN Group Sucursala Bucuresti.
Reprezentantii Vamed au precizat ca utilizarea BIM trebuie sa se faca de la etapa de concept, deoarece folosirea acestuia doar in fazele de proiectare si executie va avea ca efect cresterea costurilor si alocarea unei perioade de timp suplimentare pentru introducerea datelor. In plus, potrivit specialistilor, utilizarea BIM este necesara si ca instrument managerial pe toata perioada de exploatare/ operare a spitalului. Astfel, reprezentantii Vamed au indicat doua posibilitati distincte, aflate la dispozitia beneficiarului:
A. Utilizarea modelului 3D - BIM numai in cadrul "Pachetului 2" de lucrari "Constructie si Echipamente Medicale" - in acest caz toate informatiile trebuie sa fie livrate de catre proiectant; planningul si informatiile legate de executia lucrarilor "as build" vor fi transmise de catre operatorul economic, respectiv integratorul echipamentelor medicale, iar proiectantul le va integra si va completa modelul 3D - BIM;
B. Utilizarea modelului 3D-BIM atat pe perioada implementarii "Pachetului 2" lucrari "Constructie si Echipamente Medicale", cat si pe intreaga durata a exploatarii/ operarii spitalului - in acest caz, partile implicate vor proceda la evaluarea continutului modelului 3D-BIM existent in momentul atribuirii contractului (durata estimata la 4 saptamani), stabilind cu exactitate responsabilitatile pe care le va asigura in continuare proiectantul, respectiv operatorului economic desemnat de catre client.
In opinia reprezentantilor asocierii Bog'Art - Constructii Erbasu SA - Concelex - Con-A Operations, BIM ar trebui sa fie o cerinta a autoritatii contractante, dar sa nu fie solicitati experti BIM. Acestia nu recomanda solicitarea cerficarii in BIM a persoanelor, ci sa fie doar o cerinta minima privind utilizarea acestuia pe parcusul executiei lucrarilor.
Reprezentantii Synergy Construct participanti la consultari au avertizat ca pentru utilizarea BIM trebuie alocat buget separat, pentru ca necesita un cost lunar pentru plata specialistilor. Acestia propun introducerea modelului 3D ca document pentru licitatie si instalarea BIM in cloud pentru ca fiecare utilizator sa aiba acces mai facil si sa le poata descarca. De asemenea, ei solicita stabilirea si precizarea nivelului de detaliu al modelului BIM, precum si a responsabilitatilor partilor implicate in utilizarea BIM.
In opinia specialistilor de la Strabag, proiectul in BIM trebuie sa fie cat mai detaliat (min. 400) si implementat in toate fazele proiectului. Potrivit proiectantilor, nivelul de detaliu al modelului BIM in faza de proiectare este 350, iar proiectul BIM trebuie updatat de la 350 la 400 in perioada de executie, in vederea utilizarii post-constructie.
Reprezentantii asocierii BMP Tehnologia - Dimex 2000 - Unimixserv nu recomanda, insa, utilizarea BIM, din cauza lipsei de specialisti din Romania, ce ar putea cauza intarzieri mari de timp in executie, daca modelul nu este bine definit.
Constructorul lucrarilor din Pachetul 1 a fost desemnat
Compania Ness Proiect Europe a fost desemnat antreprenor general al primelor lucrari de constructie ce vor fi executate pentru edificarea SRU Iasi. Din echipa de proiect vor mai face parte, in calitate de subcontractanti, companiile Stef Invest, Electroaxa, Arheosib Consulting, Agnel Industry si Stefan Security. Valoarea licitata este de 26,3 milioane de lei (fara TVA). In termen de patru luni, constructorii vor lucra la organizarea de santier, excavarea grosiera a pamantului, devierea retelelor de utilitati si amenajarea cailor temporare de acces, asigurand astfel baza solida pentru construirea spitalului.
SRU Iasi va avea o suprafata construita totala de 202.689 mp, distribuita pe 9 niveluri (2S+P+5E+E6-tehnic), pe o suprafata de teren de 120.000 mp si 85 de paturi. Costul actualizat pentru dezvoltarea SRU Iasi se ridica la aproape 670 de milioane de euro, din fonduri europene, un imprumut de la Banca Europeana de Investitii si de la bugetul de stat. Costurile constructiei sunt estimate de proiectanti la 400 de milioane de euro, diferenta urmand sa asigure dotarile (mobilier, aparatura medicala etc.).
Proiectarea a fost realizata de asocierea formata din companiile Studio Altieri SpA (lider), Proiect Consulting Iasi, Italconstruct SpA, Steam SR, K-Box Construction Design si Rheinbrucke SRL.
|