BDCE imprumuta Romania cu 216 milioane euro pentru reabilitarea patrimoniului |
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 19 Apr 2022 10:36 |
In sedinta Guvernului din 14 aprilie 2022, a fost aprobat Memorandumul cu tema „Aprobarea raportului negocierii Acordului-cadru de imprumut dintre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, in valoare de 216 mil. EUR, pentru sustinerea Proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit si a cladirilor cu destinatie culturala si a semnarii textului negociat al Acordului-cadru de imprumut de catre ministrul Finantelor”.
Prin urmare, Proiectul dedicat restaurarii si refacerii unora dintre cele mai importante cladiri cu destinatie culturala din Romania este cu un pas mai aproape de momentul operationalizarii, preconizata pentru anul in curs.
Aprobarea Memorandumului marcheaza agrearea formei finale a Acordului-cadru de imprumut dintre Romania si creditorul extern, in termenii si conditiile negociate de cele doua parti in ultimele luni si precede parafarea documentului bilateral. Dupa semnare, Acordul-cadru de imprumut va fi supus aprobarii conform legislatiei romane in vigoare.
Reamintim ca prin acest Proiect, Ministerul Culturii va realiza un numar de opt obiective de investitii de importanta semnificativa, structurate conform Acordului-cadru de imprumut in doua componente:
1. Reabilitarea de monumente istorice, care vizeaza cu precadere restaurarea in profunzime si refacerea urmatoarelor monumente istorice:
Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti;
Teatrul National si Opera Romana - Cluj-Napoca;
Vila „Florica” de la Stefanesti - jud. Arges, data in folosinta Muzeului National „Bratianu”;
Conacul „Varnav Liteanu” de la Liteni - jud. Suceava;
Vila „Ion I.C. Bratianu” din Bucuresti, sediu al Serviciului Colectii Speciale al Bibliotecii Nationale a Romaniei;
Muzeul National al Revolutiei Anticomuniste din Decembrie 1989, Timisoara.
2. Reabilitarea si construirea de cladiri culturale, care vizeaza:
Reabilitarea cladirii Teatrului National „Marin Sorescu” Craiova; si constructia unei noi sali de concerte in Iasi (care va gazdui Opera Nationala Romana din Iasi).
Costul total net al proiectului este de 270 mil. Euro, din care 216 mil. Euro (80%) vor fi asigurati din imprumutul aprobat, iar diferenta de cca. 54 mil. Euro, la care se adauga taxele si impozitele aferente proiectului, se asigura de la bugetul de stat.
|