Agenda Constructiilor
Duminica, 22 Decembrie 2024
Home - Stiri - Info-Santiere - Bog’Art, UTI si Drumuri Bihor finalizeaza noul terminal al aeroportului din Satu Mare
Bog’Art, UTI si Drumuri Bihor finalizeaza noul terminal al aeroportului din Satu Mare
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 06 Iun 2024 16:57
Lucrarile de construire a noului terminal al Aeroportului International Satu Mare sunt realizate in proportie de 95%, constructorii lucrand la ultimele finisaje inaintea deschiderii, ce va avea loc in acest an. "Constructia e 95%, dar sa nu patim ca si cu alte proiecte, sa dureze mai mult avizarea decat constructia. Acum un an eram la cota -20, acum suntem la nivelul doi", a declarat Pataki Csaba, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Satu Mare, in contextul unei vizite recente pe santier.
Antreprenor general al proiectului este asocierea Bog'Art - UTI Construction and Facility Management - Drumuri Bihor. Instalatiile electrice curenti tari si slabi sunt realizate de compania Electrocenter Due. Contractul de executie, in valoare de 311,85 milioane de lei, a fost atribuit in luna februarie 2023.
Conceptul arhitectural a fost realizata de arh. Dorin Stefan, care a mai proiectat si Aeroportul Brasov. Studiul de fezabilitate a fost elaborat de compania Electroproiect.
Lucrarile realizate includ constructia unui nou terminal pentru plecari -Schengen si non-Schengen, modernizarea terminalului existent si a sistemului de balizaj luminos al pistei de decolare-aterizare, extinderea platformei de parcare a aeronavelor, instalarea sistemelor de supraveghere video, analiza video bazata pe inteligenta artificiala, recunoastere faciala, control al accesului, detectie a incendiilor, adresare publica si alarmare vocala, informare a calatorilor, control al accesului pasagerilor, control automat la trecerea frontierei, precum si a infrastructurii de comunicatii voce-date, instalarea de echipamente de control de securitate, constructia unui sistem automatizat de benzi pentru bagaje, instalarea unui sistem de supraveghere video si detectie perimetrala, precum si a unui sistem de supraveghere a zonei interioare a aeroportului si a pistei, precum si constructia unei remize PSI.
In vederea reducerii consumului energetic si a amprentei de carbon, in Aeroportul International Satu Mare au fost instalate cele mai performante sisteme de pompe de caldura de tip apa/ apa cu foraje geotermale, precum si panouri solare pentru prepararea apei calde.
 
 
Sisteme de securitate pe 4 niveluri si capacitate de procesare de 400 de bagaje pe ora
Pe Aeroportul din Satu Mare se regasesc echipamente moderne de scanare a bagajelor de cala, fiind capabile sa detecteze automat explozibili lichizi si solizi. Acestea sunt integrate intr-un sistem de benzi bagaje configurat pe 4 niveluri de securitate si care asigura o capacitate de procesare de aproximativ 400 de bagaje pe ora. Automatizarea sistemului HBS a fost dezvoltata de o echipa de specialisti din cadrul UTI CFM.
Noile terminale ale Aeroportului International Satu Mare au fost proiectate sa acomodeze aproximativ 750.000 de pasageri pe an. In vederea cresterii capacitatii si vitezei de procesare a pasagerilor, au fost suplimentate ghiseele de check-in, de la 4, cate erau inainte de debutul proiectului, la 9 in prezent.

 
Sisteme automate de control la trecerea frontierei
Potrivit datelor UTI CFM, aeroportul din Satu Mare va avea instalate sisteme ABC (Automated Border Control), ceea ce face ca aceasta aerogara sa devina una dintre cele mai moderne din Romania din acest punct de vedere. Astfel de sisteme se regasesc in prezent doar pe Aeroporturile Henri Coanda (Otopeni) si din Sibiu.
Sistemul ABC asigura controlul automat la trecerea frontierei, fara a fi nevoie de control manual, prin simpla prezentare de catre pasager a pasaportului si recunoasterea fizionomiei persoanei. De asemenea, acesta are si rolul de a detecta persoanele aflate pe liste de urmarire ale institutiilor statului ce au responsabilitati pentru aplicarea legii.
De asemenea, pentru cresterea nivelului de protectie si siguranta in incinta aeroportului, UTI CFM a instalat un sistem de securitate perimetrala cu camere video de inalta rezolutie, integrate cu un sistem performant de detectie a intruziunilor bazat pe fibra optica. In cazul unui incident, camerele de supraveghere video se pozitioneaza automat pe zona intruziunii.
Sistemul cuprinde o camera video termica ultraperformanta, ce actioneaza asemenea unui radar, cu o vizibilitate de 360°. Aceasta scaneaza pista pentru a detecta orice persoana, animal sau vehicul care se afla in zona. Ulterior, ea alarmeaza personalul aeroportuar, contribuind la siguranta zborurilor.
Zonele din terminale in care nu este permisa intrarea pasagerilor sunt protejate de sisteme moderne de control al accesului, dotate cu echipamente KGuard. Acestea sunt dezvoltate si produse de Softrust Vision Analytics, companie membra a Grupului TIU.
  
 
Balizaj cu tehnologie de tip LED pentru siguranta in conditii de vizibilitate redusa
Sistemul de balizaj al Aeroportului International Satu Mare a fost modernizat, fiind instalate lampi cu tehnologie LED menite sa reduca consumul de energie si sa permita conformarea la cerintele Regulamentului UE 139/2014. De asemenea, tehnologia de tip LED folosita pentru balizaj permite aterizarea si decolarea aeronavelor in conditii de siguranta sporita, inclusiv in situatii de vizibilitate redusa.
In prezent, lucrarile la sistemul de balizaj au fost finalizate, sistemul a fost pus in functiune si se afla in etapa de certificare de catre Autoritatea Aeronautica Civila din Romania.
Remiza PSI, impreuna cu drumul de acces pe pista, sunt menite sa faciliteze interventia masinilor si utilajelor de salvare si stingere a incendiilor si sa asigure un acces facil spre aeronavele aflate pe pista.
Lucrarile la terminal au fost finalizate, urmand ca sistemele sa fie puse in functiune si certificate de catre autoritatile competente.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesALLBIMSISECAMABONARE REVISTERAWLPLUGhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
concelex
konsent
DRS
rigips
strabag nivel 1
SIGM
ELECTROGRUP
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
Acvatot 2019
noark
EDIT-Structural
VEGO
theda mar
SSAB
GEWISS
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
AED
Arduro
BogArt
CDS
EURO BUILD
Ubitech

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<