ELECTROMONTAJ deruleaza lucrarile de retehnologizare de la hidrocentrala Vidraru |
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 26 Nov 2024 13:56 |
Electromontaj, in parteneriat cu Končar Engineering Ltd., a inceput lucrarile de modernizare a Amenajarii Hidroenergetice (AHE) Vidraru, una din cele mai mari hidrocentrale din tara, cu o putere instalata de 220 MW. Din asociere face parte si compania Butan Grup, ca subcontractor. Valoarea contractului este de 188,38 milioane de euro (fara TVA), lucrarile urmand a fi realizate in 84 de luni, conform graficului de executie.
"Am inceput lucrarile de modernizare AHE Vidraru. Colegii nostri sunt in faza de evaluare si planificare a lucrarilor. Hidrocentrala Vidraru, cu o putere instalata actuala de 220 MW si o productie medie anuala de 400 GWh, este cruciala pentru sistemul energetic national. Prin acest proiect, vom creste puterea instalata la 244 MW, imbunatatind semnificativ eficienta si siguranta acestei infrastructuri vitale", au transmis reprezentantii Electromontaj.
Lucrarile contractate de asocierea Electromontaj - Končar Engineering Ltd. includ:
• Proiectarea, fabricarea si executia lucrarilor de montaj pentru intreg ansamblul de echipamente mecanice si electrice aferente intregii amenajari hidrotehnice, printre cele mai importante echipamente fiind, 2 Vane plane, 2 Vane fluture cu diametre de 4.200 mm, 4 vane sferice cu diametre de 1.800 mm, 4 Hidroagregate echipate cu turbine Francis de 61.000 kW.
• Lucrarile de reabilitare a partilor metalice inglobate aferente aductiunii de apa, a putului fortat si a conductei aeriene avand diametre variabile intre 4.000 si 5.000 mm.
• Realizarea unui sistem automat de comanda - control al functionarii echipamentelor si instalatiilor de la toate obiectele amenajarii care sa permita, pe langa comenzile locale, conducerea intregului proces de producere a energiei electrice si a serviciilor de sistem de la distanta.
• Activitati de project management constand in coordonarea proiectarii, executiei lucrarilor, serviciilor, activitatilor de achizitie/ fabricare/ procurare, livrare, testare, verificare, punere in functiune in vederea realizarii unui Proiect de retehnologizare complet.
Hidrocentrala Vidraru, pusa in functiune pe 9 decembrie 1966, utilizeaza potentialul hidroenergetic al Argesului pe un sector de 28 km lungime, intre Cumpana si Oiesti, valorificand o cadere totala de apa de 324 metri. Lacul de acumulare are un volum total de 465 milioane mc, din care 320 milioane mc reprezinta volumul util.
Barajul Vidraru, construit de Hidroconstructia, companie care s-a alaturat grupului Electromontaj in anul 2022, a fost, la momentul inaugurarii, al cincilea in Europa si al noualea in lume intre constructiile similare. Amenajarea asigura o productie anuala de energie electrica de circa 400 GWh, intr-un an hidrologic mediu.
|