FIEKR vrea sa investeasca 1 miliard USD in Romania, inclusiv in productia de bitum |
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 31 Mai 2021 06:20 |
Fondului de Investitii in Energie Roman - Kazah (FIEKR) are in plan investitii in valoare totala de un miliard de dolari in Romania, acestea urmand a include o unitate de productie a bitumului, dar si in proiecte de energie regenerabila. Anuntul a fost facut de ministrul Energiei, Virgil Popescu, in urma participarii la evenimentul care marcheaza startul lucrarilor la constructia centralei de cogenerare de pe platforma Petromidia, investitie de circa 148 milioane USD a FIEKR, unde statul roman este actionar prin Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE).
"Vor mai urma si alte investitii care vor fi facute de Fondul de Investitii, valoarea totala urmand sa fie de un miliard de dolari. Am incredere ca, asa cum si-au exprimat intentia, vor investi in productia de bitum, ca avem nevoie, dar si in proiecte de energie regenerabile avand in vedere imediata apropiere a Marii Negre", a scris Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.
Ministrul Energiei a fost prezent joia trecuta, alaturi de reprezentantii FIEKR, la deschiderea oficiala a lucrarilor de constructie a centralei de cogenerare de pe platforma Petromidia. Noua unitate de producere combinata de energie electrica si termica va folosi drept combustibil principal gazele naturale, 25% din resursele necesare fiind asigurate din procesele tehnologice ale rafinariei, iar restul de 75% fiind asigurat din reteaua nationala. Centrala va avea doua turbine Siemens SGT-750 de inalta performanta si doua cazane recuperatoare de caldura, prin care unitatea va produce aproximativ 80 MW de energie electrica. Din acestia, intre 60 si 70 MW vor acoperi integral consumul de energie electrica a platformei Petromidia. Centrala va mai genera abur tehnologic de pana la 180 de tone/ora, dar si necesarul de apa calda pentru sistemul de incalzire a orasului Navodari, de pana la 20 MWt/ora.
Potrivit FIEKR, noua unitate va genera anual impozite catre bugetul de stat in valoare de aproximativ 11 milioane de dolari.
"Este un pas important in consolidarea si dezvoltarea sectorului energetic din Romania, incepem constructia unei noi capacitati de productie la cele mai inalte standarde tehnologice, de eficienta energetica si de protectie a mediului. Aceasta sustine reducerea importurilor si cresterea exporturilor de energie in regiune, dar ajuta si la consolidarea productiei si distributiei de energie electrica in regiunea Dobrogea. In acelasi timp, va putea folosi si transforma gazul natural extras din Marea Neagra in produse finite, cu valoare ridicata si exportabile (surplus energie, productie carburanti si alte produse petroliere)", a precizat Virgil Popescu.
Termenul estimat pentru punerea in functiune a centralei de cogenerare este finalul lunii iulie 2023.
|