IASI: Constructia unui nou spital de urgenta, estimata la 200 milioane de euro |
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 31 Oct 2016 16:21 |
Viitorul Spital Regional de Urgente din Iasi va fi construit pe un teren de aproximativ 12 hectare din cartierul Moara de Vant, valoarea investitiei fiind estimata de autoritatile locale la circa 200 milioane de euro. "Terenul va permite constructii care pot varia de la 30 de metri la 50 de metri inaltime. Acolo am prefigurat si o legatura rutiera care duce la Bd. C.A. Rosetti. Sunt aproximativ 23 de hectare, din care Ministerul Sanatatii doreste intre 10 si 12 hectare. Pe restul terenului vor fi dezvoltate proiecte conexe, precum un campus pentru personalul medical si pentru medicii rezidenti. Mai avem solicitari din partea Mitropoliei pentru un campus, dar si din partea celor de la Colegiul Wurmbrand. La randul nostru, am discutat cu cei de la Universitatea Al. I Cuza si de la Universitatea Tehnica Gh. Asachi privind infiintarea unui campus IT", a declarat Mihai Chirica intr-o conferinta de presa ce a avut loc la Iasi.
Conform datelor prezentate de autoritatile locale, unitatea medicala va fi realizata dupa un proiect suedez si va fi structurata pe trei module, cu 4-6 etaje. Potrivit lui Mihai Chirica, lucrarile de executie vor incepe dupa ce Guvernul va emite o hotarare in acest sens si vor dura circa 36 de luni de la data inceperii constructiei.
Cladirea va fi realizata din fonduri europene, printr-un proiect ce prevede edificarea unor noi spitale in Iasi, Cluj-Napoca si Craiova, valoarea totala a finantarilor fiind de 150 milioane de euro. "A fost o lupta continua sa convingem Comisia Europeana sa aloce acesti bani pentru trei noi spitale regionale, iar in iunie 2015 am semnat Programul Operational Regional (POR), unde s-au prevazut aceste spitale", a declarat comisarul european Corina Cretu la o conferinta despre impactul POR 2007-2013, ce a avut loc in luna martie 2016. Oficialul a mai spus atunci ca pentru Romania sunt alocate 500 de milioane de euro pentru perioada 2014-2020 pentru sanatate si educatie, iar pentru fiecare spital regional, se vor aloca 50 milioane de euro. "Domeniul sanatatii ma preocupa in mod special. Pentru urmatorii ani, 280 de investitii sunt prevazute pentru unitati sanitare si ambulatorii de specialitate in sate si orase, pentru 35 de unitati de urgenta in cadrul spitalelor judetene si pentru trei noi spitale regionale, la Iasi, Cluj-Napoca si Craiova", a precizat tot atunci Corina Cretu.
De la acea data, s-a stabilit amplasamentul pentru unitatea din Iasi, iar terenul pentru constructia spitalului de Cluj-Napoca a fost transmis in domeniul public al statului, in vederea darii in administrarea Ministerului Sanatatii pentru realizarea investitiei, conform unui memorandum adoptat intr-o sedinta de Guvern ce a avut loc la finele lunii octombrie a.c. Initial, la Cluj-Napoca a inceput constructia Spitalului Regional de Urgenta Cluj in comuna Floresti, dar santierul a fost abandonat dupa ce specialistii au constatat ca nu sunt indeplinite criteriile necesare pentru o astfel de unitate sanitara. Daca proiectul nu va fi modificat, la Cluj-Napoca va fi construit un spital pe o suprafata totala de 15 hectare, cu 80-100 de paturi, 37 de sectii medicale si un heliport. Amplasamentul pentru constructia spitalului din Craiova nu a fost anuntat pana la aceasta data.
Ministerul Sanatatii, in calitate de unic beneficiar al axei prioritare 8, obiectivul specific 8.2 "Imbunatatirea calitatii si eficientei ingrijirii spitalicesti de urgenta", beneficiaza de o alocare totala de 300 milioane de euro pentru acest program, prin POR. Totodata, in acest an, ministerul dispune de un buget total de 31,2 miliarde lei, reprezentand 4,2% din PIB, cu 3,1 miliarde lei mai mult decat in 2015.
|