IASI: Extindere retea de gaze cu 80 de kilometri de conducte prin PNDL 3 |
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 07 Feb 2019 16:23 |
In judetul Iasi vor fi infiintate doua magistrale pentru distributia gazelor naturale. Doi directori din cadrul Societatii Nationale de Transport Gaze Naturale ”Transgaz”, Ion Tataru- Departamentul de Dezvoltare si Mihai Leontin Leahu- Departamentul Proiectare si Cercetare vor avea, maine, o intalnire cu presedintele Consiliului Judetean, Maricel Popa, in vederea stabilirii ultimelor detalii privitoare la dezvoltarea infrastructurii de transport a gazelor naturale din judet si constructia a doua magistrale care sa deserveasca 19 unitati administrativ teritoriale.
Primul pas a fost realizat, primariile aflate pe traseele magistralelor infiintand deja asociatii de dezvoltare intercomunitara (ADI), pentru a putea astfel sa intocmeasca studii de fezabilitate, sa le avizeze si sa concesioneze sistemele de distributie. Conform unei analize a Transgaz, in judetul Iasi este necesara construirea a doua magistrale de transport. Prima are in vedere ruta Mogosesti- Comarna- Cozmesti, iar cealalta va deservi traseul Dumesti-Andrieseni, lungimea totala a acestora fiind de 80 de km.
In acest sens, la nivelul judetului sunt in acest moment doua ADI: pentru zona de sud-est si pentru zona de nord-est. Din asociatia sud-est fac parte comunele Dobrovat, Schitu Duca, Comarna, Prisacani, Costuleni, Raducaneni, Gorban, Mosna, Cozmesti, Dolhesti si Ciortesti, in timp ce comunele Movileni, Tiganasi, Gropnita, Probota, Trifesti, Andrieseni, Plugari si Bivolari formeaza asociatia nord-est.
"Asa cum am anuntat anterior, un nou proiect major pentru judetul Iasi prinde contur. Ma voi intalni maine cu reprezentantii Transgaz pentru fixarea ultimelor detalii in ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii de transport a gazelor naturale din judet si constructia a doua magistrale care sa deserveasca 19 unitati administrativ teritoriale. Locuitorii judetului Iasi vor beneficia in curand de gaze naturale. Acest fapt va reprezenta un nou pas spre modernizarea si dezvoltarea comunitatii noastre. Acestea sunt lucurile care raman in urma unei perioade de administratie locala, si nu cancanurile sau galceava politica", a spus presedintele Consiliului Judetean, Maricel Popa.
De asemenea, a fost deblocata si magistrala de gaz Vaslui-Iasi, a doua magistrala de aprovizionare a Iasului, care va deveni in curand functionala.
Proiectul va fi finantat de Guvernul Romaniei prin Programul National de Dezvoltare Locala 3 si cu fonduri europene. Lucrarea va fi realizata de Transgaz, costul unui kilometru de conducta fiind intre 800 de mii si 1 milion de euro.
Romania intentioneaza sa devina un pol energetic in estul Europei, un punct nodal in retelele regionale de transport de energie, precum si un furnizor de energie in acest domeniu. Acesta este motivul pentru care, la nivel national, a fost initiat un amplu proiect de conectare a comunitatilor la reteaua de gaze naturale. Prin resursele pe care le detine si prin oportunitatile oferite de pozitionarea geografica, Romania isi poate asigura un grad ridicat de securitate energetica si integrare regionala. In acest sens, operatorul tehnic al Sistemului National de Transport gaze naturale din Romania (Transgaz) a elaborat Planul de Dezvoltare al Sistemului National de Transport gaze naturale pentru perioada 2016-2025, a carui valoare este estimata la aproximativ 1,6 miliarde de euro. Suma urmeaza sa fie acoperita in proportie de 35 la suta din surse proprii (aproximativ 560 milioane euro), iar 65 de procente (1 miliard de euro) vor fi din surse atrase din fonduri europene.
|