IASI: Proiecte de peste 100 milioane de euro implementate de primaria locala |
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 29 Dec 2017 10:02 |
Primaria Municipiului Iasi are in curs de implementare proiecte ce depasesc 100 milioane de euro. Potrivit datelor administratiei, cel mai important proiect cu finantare nerambursabila in curs de implementare il reprezinta reabilitarea sistemului de termoficare in municipiul Iasi, cu o valoare de circa 86,6 milioane de lei (18,6 milioane de euro).
Un alt proiect important, al carui contract de finantare in valoare de 4,6 milioane de euro a fost semnat in luna septembrie 2017, priveste reabilitarea si valorificarea potentialului turistic si cultural al ansamblului Manastirii Frumoasa, unde au fost deja demarate procedurile de licitatie publica, ofertele urmand a fi deschise pe 9 ianuarie 2018.
Reabilitarea, consolidarea si refunctionalizarea cladirii Baii Turcesti in vederea infiintarii unui Centru International de Arta Contemporana, proiect in valoare de 21,86 milioane de lei (4,7 milioane de euro), si eficientizarea energetica a Spitalului Clinic de Recuperare, proiect valorand 19 milioane de lei (4 milioane de euro), reprezinta alte doua proiecte esentiale pentru oras obtinute de municipalitate.
"In ceea ce priveste reabilitarea Baii Turcesti, am trecut toate etapele avizarii acestui proiect, iar proiectul eficientizarii energetice a Spitalului Clinic de Recuperare a trecut de toate etapele de conformitate si evaluare tehnica", a declarat primarul Mihai Chirica.
Proiecte importante pentru infrastructura si transportul public
In prezent, specialistii municipalitatii lucreaza la proiectele aferente Axei 4 a Programului Operational Regional (POR), proiecte incluse in Strategia Integrata de Dezvoltare Urbana, ce vizeaza inclusiv lucrarile ce privesc mobilitatea si revitalizarea urbana, regenerarea comunitatilor defavorizate si educatia. Suma totala pusa la dispozitia municipalitatii iesene pentru aceste proiecte este de 58,6 milioane de euro. Dintre acestea fac parte reorganizarea circulatiei pe Bd. Tudor Vladimirescu, reabilitarea infrastructurii de tramvai pe traseul Iasi - Dancu, sistemul de e-ticketing pentru imbunatatirea mobilitatii in Zona Metropolitana Iasi, sistemul alternativ de mobilitate urbana utilizand statii de inchiriere a bicicletelor - Iasi Velocity (62 de statii de biciclete) si altele. Proiectele de reabilitare a infrastructurii includ si achizitia de tramvaie noi.
Pe lista de rezerva se afla amenajarea unei parcari de tip park & ride la rondul Canta/ rondul Dacia, modernizarea statiilor de transport public ca puncte intermodale (rondurile Tehnopolis, Agronomie si Canta), extinderea si modernizarea depourilor Gara si Dacia, ultimele doua vizand si achizitia a 15 tramvaie.
Pentru revitalizare urbana, autoritatile din Iasi Iasi au in vedere revitalizarea a cinci spatii din zonele Dacia, Orientului, Bularga si Frumoasa, insumand o suprafata de aproape 15.700 mp, iar al doilea reabilitarea si modernizarea zonei de agrement C. A. Rosetti, cu o suprafata de 17.912 mp. Pe lista proiectelor aflate pe lista de rezerva se afla proiectul de amenajare a malului lacului CUG II, cu o suprafata de 17.912 mp, si un program de amenajare a spatiilor verzi de mici dimensiuni (scuaruri/ gradini) in zona centrala, cu o suprafata totala de 4.100 mp.
In domeniul regenerarii comunitatilor defavorizate, municipalitatea intentioneaza sa dezvolte un proiect integrat de regenerare urbana si sociala in zona Cicoarei. Este vorba despre Centru multifunctional "Cicoarei", cu o suprafata de 1.900 mp. Pe lista de rezerva se afla un alt proiect dedicat persoanelor care locuiesc in zona Cicoarei, mai precis un centru de educare sportiva pentru persoanele defavorizate.
In ceea ce priveste educatia, primaria va propune construirea cate unei gradinite in cartierele Dacia si Bucium, respectiv, modernizarea campusului de la Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi". Pe lista de rezerva se afla extinderea gradinitelor cu program prelungit nr. 13 si 14, precum si reabilitarea si modernizarea gradinitelor cu program prelungit nr. 12, 25 si 29, respectiv reabilitarea, modernizarea si dotarea atelierelor si laboratoarelor de la Liceul Tehnologic de Mecatronica si Automatizari.
Proiectele cu fonduri locale ale municipaliatii iesene
In ceea ce priveste proiectele proprii ale municipalitatii aflate in curs de derulare, lucrarile sunt avansate in ceea ce priveste amenajarea infrastructurii rutiere Splai Bahlui - Mal Drept, contractul avand o valoare de 30,7 milioane de lei (6,6 milioane de euro).
Un alt proiect, de 13,4 milioane de lei (2,9 milioane de euro), vizeaza lucrari de infrastructura pe Str. Atelierului, str. Cazarmilor, str. Iancu Bacalu, str. Sf. Petru Movila, str. Sf. Andrei, str. Tanasescu, str. Dealu Bucium, Fundac Bucium, Fundac Paun, Fundac Socola si str. Plopii fara Sot.
De asemenea, modernizarea str. Mihail Kogalniceanu, str. Dimitrie Ralet si str. Theodor Pallady face obiectul unui contract semnat deja, in valoare de 1,86 milioane de lei.
In privinta reabilitarii a 93 de spatii de joaca pentru copii, lucrarile au inceput deja, valoarea proiectului fiind de 11,74 milioane de lei, acesta urmand a fi finalizat in 2019.
Un alt proiect aflat in derulare il reprezinta amenajarea a 200.000 mp de alei si trotuare, lucrarile urmand sa coste 19,18 milioane de lei, cu termen de incheiere in 2020.
De asemenea, reabilitarea Palatului Braunstein, in valoare de 17,6 milioane de lei, se afla la stadiul de licitatie, ofertele fiind deschise pe 28 decembrie 2017.
|