Imprumut BEI de 250 milioane de euro pentru noul Spital Regional Iasi |
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 20 Apr 2021 13:58 |
Serviciile medicale spitalicesti si tratamentele medicale specializate pentru 3,2 milioane de oameni din nord-estul Romaniei vor fi transformate de noul sprijin financiar in valoare de 250 milioane de euro, acordat de Banca Europeana de Investitii pentru construirea unui nou spital regional in Iasi, potrivit unui comunicat al institutiei financiare.
Noul imprumut acordat pe o perioada de 27 de ani reprezinta cel mai mare sprijin oferit pana acum de BEI pentru sistemul de sanatate din Romania, precizeaza bratul financiar al Uniunii Europene. In urmatoarele luni, se asteapta aprobarea si a altor investitii BEI in spitalele romanesti.
"Spitalul Regional de Urgenta din Iasi nu va fi doar o cladire noua, ci odata ce va fi pe deplin operational, va permite sistemului de sanatate trecerea intr-o noua era a furnizarii de servicii medicale, depasind lacunele critice din sector si aducand o contributie pe termen lung asupra sanatatii populatiei. Investitiile in sistemul de sanatate sunt investitii in oameni, iar noua finantare din partea BEI, in valoare de 250 milioane de euro, semnata astazi, transforma in realitate planurile de construire a unui nou spital regional in Iasi, care va conduce la imbunatatirea asistentei medicale in nord-estul Romaniei si va dezvolta educatia medicala in Iasi. In calitate de ministru al finantelor, sustin cu tarie investitiile in sectorul sanitar, bugetul pentru sanatate avand caracter prioritar. Sprijinul financiar, tehnic si consultativ acordat de Banca Europeana de Investitii va accelera furnizarea de servicii medicale mai bune, bazate pe cele mai bune practici in domeniu, si va oferi certitudinea ca investitiile in sistemul de sanatate din Romania beneficiaza de know-how-ul si experienta vasta a BEI, care sustin investitiile in spitale in toata Europa", a declarat Alexandru Nazare, ministrul Finantelor din Romania si Guvernator al Bancii Europene de Investitii.
"Banca Europeana de Investitii are placerea de a semna cea mai mare finantare a sa de pana acum pentru investitii in spitalele din Romania. Imprumutul BEI pe termen lung, in valoare de 250 milioane de euro, la care se adauga sprijinul consultativ si tehnic semnificativ, va sustine constructia noului Spital Regional Iasi si va asigura servicii de sanatate imbunatatite, moderne si eficiente pentru milioane de oameni din nord-estul Romaniei. Noul obiectiv va facilita accesul pacientilor la tratamente de specialitate si va aduce beneficii si educatiei medicale pentru generatiile viitoare de doctori", a declarat Christian Kettel Thomsen, vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii, responsabil de operatiunile de creditare in Romania.
Noul spital, o constructie cu 850 de paturi, va inlocui actualul Spital Judetean de Urgente Sfantul Spiridon, vechi de 260 de ani, si va imbunatati activitatea de predare si cercetare de la Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore Popa din Iasi. Noul spital cu sapte etaje va oferi atat servicii spitalicesti, cat si asistenta medicala ambulatorie, estimandu-se a fi operational in 2027.
Banca Europeana de Investitii precizeaza ca evalueaza in prezent o posibila finantare pentru alte doua spitale regionale din Romania, in Cluj si Craiova. Toate cele trei proiecte au beneficiat de un amplu proces de asistenta consultativa si tehnica oferit de experti din cadrul BEI si de consultanti externi in contextul programelor cu finantare UE, inclusiv Platforma europeana de consiliere in materie de investitii, JASPERS si PASSA. Sprijinul consultativ a inclus elaborarea de studii de fezabilitate, sfaturi privind implementarea proiectelor si utilizarea optima a fondurilor UE.
Anul trecut, Grupul BEI a acordat finantari noi in valoare de peste 809 milioane de euro pentru a sprijini investitiile in invatamantul superior, distributia apei, eficienta energetica si investitii din sectorul privat din toata Romania.
Banca Europeana de Investitii, cu sediul in Luxemburg, a fost constituita prin Tratatul de la Roma din 1958. Actionarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activitatilor de creditare ale BEI este pus pe finantarea de proiecte ce promoveaza o dezvoltare regionala echilibrata si coeziunea economica si sociala intr-o Uniune Europeana extinsa.
|