MC: Lucrarile de consolidare a celui mai mare muzeu din Romania incep in 2017 |
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 29 Ian 2016 13:47 |
Lucrarile de consolidare si modernizare a Muzeului National de Istorie a Romaniei (MNIR) ar putea fi initiate in anul 2017, potrivit graficului de implementare a proiectului publicat de Ministerul Culturii (MC). Concursul international de solutii va fi organizat in perioada februarie-iulie 2016, urmand ca in ultimele luni ale acestui an da fie initiate si operatiunile de proiectare. Lucrarile de constructie ar urma sa fie realizate in intervalul 2017-2019, receptia finala a proiectului fiind stabilita in perioada 2020-2021.
Concursul international de solutii de arhitectura va fi organizat sub egida Uniunii Internationale a Arhitectilor (UIA).
Totodata, pana la jumatatea acestui an, Ministerul Culturii si-a propus sa obtina si finantarea necesara implementarii proiectului, urmand a semna un acord-cadru de imprumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) pentru finantarea investitiei.
Cladirea MNIR este situata pe Calea Victoriei nr. 12, muzeul fiind deschis in anul 1970 intr-un edificiu istoric de valoare - Palatul Postelor. Muzeul are in colectiile sale un numar foarte mare de bunuri culturale (circa 750.000 de piese), reunind cele mai importante descoperiri arheologice si documente istorice ale Romaniei. Patrimoniul muzeului atesta prezenta umana pe actualul teritoriu al tarii noastre intr-o perioada de circa 600.000 de ani, din preistorie pana in contemporaneitate. In ultimii cinci ani, numarul vizitatorilor muzeului a crescut de la circa 60.000 la peste 100.000 de persoane, in conditiile in care institutia nu mai are deschise decat doua spatii pentru expozitii permanente - Tezaurul Istoric si Lapidarium - Copia Columnei lui Traian. Acestora li se adauga 60.000 vizitatori virtuali.
"Viitorul ansamblu muzeal va fi structurat pe urmatoarele sectiuni functionale: depozitare patrimoniu, conservare-restaurare patrimoniu, cercetare patrimoniu, expunere patrimoniu, reprezentare, comunicare, completate de sectiunile auxiliare: administrare, intretinere, protectie si paza etc. Curtea interioara acoperita va grupa, in jurul spatiului de expunere a Copiei Columnei lui Traian, spatii pentru activitati de tip public: librarie, biblioteca publica, spatii de odihna, cafenea etc. De asemenea, atrium-ul va contine trasee de circulatie verticala catre sectiuni din cadrul expozitiei permanente desfasurate in aripile constructiei la cele doua etaje, fara ca alte circuite functionale - publice sau interne - sa fie intersectate. De asemenea, vor fi realizate legaturi cat mai directe ale curtii interioare cu spatiul public inconjurator, ceea ce ar putea contribui la activarea caracterul istoric al cladirii, dar si la o mai buna integrare a activitatilor muzeului in cele ale Centrului Istoric in general. Totodata este vizata realizarea unui subsol cu mai multe niveluri sub cel al atriumului din curtea interioara, spatii ce vor oferi o suplimentare de circa 2.700 mp/ nivel", se arata intr-un comunicat al Ministerului Culturii.
***
In prima faza, inaugurata in anii 2019-2020, noul Muzeu National de Istorie a Romaniei va prezenta publicului urmatoarele expozitii permanente: Preistorie, Geto-dacii si Dacia romana, Evul Mediu, Epoca moderna si contemporana, Tezaurul Istoric, Cabinetul Numismatic, Lapidarium, Muzeul National Filatelic, Istoricul zonei, cladirii si Muzeului National de Istorie a Romaniei. Ulterior, in anii 2021-2022 se vor mai deschide doua expozitii permanente: Romanii din afara granitelor si Istoria copilariei (titlu provizoriu).
|