Agenda Constructiilor
Miercuri, 03 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Info-Santiere - MCIN: Imprumut de 180 milioane de euro pentru modernizare cladiri de patrimoniu
MCIN: Imprumut de 180 milioane de euro pentru modernizare cladiri de patrimoniu
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 19 Ian 2018 08:17
In acest an, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale (MCIN) va contracta un credit de circa 180 milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), pentru modernizarea unor cladiri reprezentative pentru patrimoniul national, precum Sala Palatului si Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti, dar si Teatrul National "Lucian Blaga" si Opera Romana din Cluj-Napoca.
Conform datelor MCIN, parafarea acestui nou acord de imprumut reprezinta o prioritate a institutiei pentru anul in curs, avand in vedere starea precara a celor trei monumente, precum si eforturile deja depuse pentru revenirea, in perioada imediat urmatoare, a Salii Palatului din administrarea Regiei Autonome - Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) in cea a MCIN, cu scopul transformarii acesteia intr-o sala de concerte moderna.
Potrivit datelor disponibile, Sala Palatului din Bucuresti ar urma sa fie renovata cu 30 milioane de euro. Guvernul pregateste deja transferul cladirii catre MCIN. Institutia urmeaza sa depuna, in perioada imediat urmatoare, un dosar de finantare la BDCE, documentul fiind, in mare parte, finalizat din punct de vedere tehnic.
Proiectul de restaurare a cladirii Muzeului National de Istorie a Romaniei - MNIR (foto proiect) este evaluat la circa 90 milioane de euro, in timp ce pentru modernizarea teatrului si a operei din Cluj-Napoca se vor aloca aproximativ 60 milioane de euro.
Conform estimarilor bancii, imprumutul ar putea fi aprobat in luna martie 2018, lucrarile de constructie a celor trei obiective de patrimoniu fiind estimate a incepe in perioada 2019-2020.
Participația României la realizarea investitiilor va fi de maximum 30%, împrumutul urmând a fi acordat, conform termenilor standard ai finanțatorului, pe o perioadă de 20 de ani. Perioada de executie a lucrarilor a fost estimată, in total, la sase ani.
***
Prima colaborare a Romaniei cu BDCE vizand domeniul refacerii infrastructurii culturale a reprezentat-o imprumutul in valoare de 2,5 milioane de euro, acordat in 2003, pentru restaurarea Ateneului Roman. De atunci, Guvernul a mai parafat doua acorduri-cadru de imprumut pentru proiectele demarate in 2007 de MCIN, prin Unitatea de Management a Proiectului, si care urmeaza a se incheia la 31 decembrie 2018. Valoarea totala imprumutata in cadrul celor trei acorduri este de 196,9 milioane de euro.
 
 
hiltiABONARE REVISTESISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
strabag nivel 1
CDS
quadratum
konsent
BogArt
Arduro
Acvatot 2019
concelex
viarom
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
theda mar
noark
MAKITA
Ubitech
ness project
siniat
rigips

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
econet
top 500
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
AICPS_30

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander