ORADEA: Pregatire amplasament pentru constructie nou spital de 30 milioane euro |
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 23 Mar 2021 09:55 |
Anul trecut in noiembrie, primarul Florin Birta, presedintele Consiliului Judetean Bihor Ilie Bolojan si managerul Spitalului Judetean dr. Gheorghe Carp au anuntat intentia celor 3 institutii de a colabora in vederea construirii pe un teren de 2,5 hectare de pe strada Vladeasa a unui nou spital in Oradea.
Prin hotararea Consiliului Local nr. 877 din 12.11.2020, Municipiul Oradea a solicitat Judetului Bihor transmiterea unei suprafete de teren in vederea realizarii unui spital in zona strazii Vladeasa nr. 1, iar prin hotararea Consiliului Judetean Bihor, nr. 180 din 16.11.2020, Judetul Bihor a transmis in proprietatea publica a Municipiului Oradea suprafata de circa 3 hectare teren, impreuna cu cladirile de pe acest amplasament.
De asemenea, prin hotararea Consiliului Local nr. 1028 din 17.12.2020, s-a aprobat luarea unor masuri in vederea pregatirii acestui amplasament, iar in baza acestor acte administrative si a documentatiilor tehnice aferente a fost emisa autorizatia de demolare.
In aceste zile se lucreaza la pregatirea amplasamentului, prima etapa constand in demolarea edificatelor si evacuarea resturilor din fostele cladiri ce au apartinut candva armatei, respectiv unitatii de graniceri.
Spitalul va avea 280 de locuri, valoarea estimata a proiectului fiind de 30 de milioane de euro, administratia locala avand intentia de a realiza investitia din fonduri europene. Conform proiectelor, spitalul va fi de boli infectioase si pneumologie. El va cuprinde doua sectii de boli infectioase: 100 de paturi, dar si o rezerva de 50 de paturi in conservare pentru situatii epidemice. Totodata, va fi si o sectie de pneumologie cu 100 de paturi, cu 30 de tuberculoza, pentru ca noua constructie va cuprinde toate acele conditii necesare tratarii pacientilor cu boli transmisibile, cum este si tuberculoza sau alte boli infectioase. Spitalul va fi o cladire care va corespunde tuturor cerintelor secolului XXI, saloane de maximum 2 paturi, presiune negativa, in asa fel incat ca transmiterea aerogena a virusurilor sau bacteriilor sa nu aiba loc si toate cele necesare ca actul medical sa se desfasoare in cele mai bune conditii.
De asemenea, noul spital va avea si o sectie proprie de terapie intensiva, o sectie proprie de imagistica, precum si computer tomograf si aparat radiologic.
|