PDSNT: Investitii de 3,6 miliarde euro in retele de gaze, prevazute pentru 2022-2031 |
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 02 Nov 2022 12:01 |
Planul de Dezvoltare a Sistemului National de Transport al Gazelor Naturale (PDSNT) pentru perioada 2022-2031 a fost aprobat marti in sedinta Comitetului de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, iar valoarea totala estimata a lucrarilor de investitii cuprinse in acest plan este de aproximativ 3,6 miliarde de euro.
"Astazi, in cadrul sedintei Comitetului de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, am aprobat Planul de Dezvoltare a Sistemului National de Transport al Gazelor Naturale (PDSNT) pentru perioada 2022-2031, elaborat de operatorul de transport si de sistem al gazelor naturale SNTGN Transgaz S.A., in conformitate cu obligatiile sale legale in vigoare. Acest plan este unul ambitios si cuprinde o serie de lucrari majore de dezvoltare a interconexiunilor sistemului romanesc in cadrul sistemului european, cat si lucrari de extindere in vederea racordarii de noi utilizatori, lucrari de modernizare a sistemului national de transport (SNT), lucrari pentru asigurarea sigurantei si securitatii in functionarea SNT. Cele mai importante obiective din acest plan au in vedere dezvoltarea sistemului pentru preluarea gazelor naturale din Marea Neagra, extinderea sistemului de transport care sa permita racordarea sistemelor de distributie ale localitatilor realizate prin Programul National Anghel Saligny, precum si asigurarea capacitatii de transport catre Republica Moldova", sustine Dumitru Chirita, presedintele ANRE, intr-un comunicat transmis AGERPRES.
Conform documentului, valoarea totala estimata a lucrarilor de investitii pentru dezvoltarea SNT cuprinse in PDSNT 2022-2031 este de aproximativ 3,6 miliarde euro, iar finantarea va fi asigurata in cea mai mare parte din surse proprii si imprumuturi, dar si din fonduri europene atrase, nerambursabile.
In planul de dezvoltare a SNT sunt incluse si investitiile aferente inmagazinarii gazelor naturale pentru asigurarea de catre operatorii de inmagazinare a cresterii capacitatilor si a flexibilitatii depozitelor subterane, precizeaza ANRE.
"In decizia de aprobare, am solicitat SNTGN Transgaz S.A. sa realizeze in perioada urmatoare studii si proiecte pilot prin care sa stabileasca conditiile pentru tranzitia catre mixul gaze-hidrogen, in conformitate cu strategia europeana", se mai spune in comunicat.
|