Romania ar putea dezvolta prima centrala bazata pe reactoare modulare mici |
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 03 Nov 2021 11:15 |
Cu ocazia intalnirii liderilor, oficialilor guvernamentali, asociatiilor non-guvernamentale si oamenilor de stiinta la Conferinta Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice (COP26) de la Glasgow, NuScale Power, prima si singura companie care a primit aprobarea de la Comisia de Reglementare din SUA, si Nucleaelectrica, producatorul roman de energie nucleara, au convenit sa colaboreze pentru a avansa tehnologii de producere a energiei curate in Europa. In urma parteneriatului, Romania are potentialul de a dezvolta prima centrala bazata pe reactoare modulare mici din Europa. Aceasta cooperare se bazeaza pe acordul interguvernamental semnat intre Departamentul Energiei al SUA si Ministerul Energiei din Romania.
Pentru a marca acest anunt, companiile vor organiza un eveniment de presa care va fi transmis live, atat pe canalele de socializare NuScale, cat si pe cele ale Nuclearelectrica, joi, 4 noiembrie, 2021, incepand cu ora 12.45 GMT (14.45 - Bucuresti, Romania).
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, presedintele si directorul general al NuScale Power, John Hopkins, directorul executiv al Nuclearelectrica, Cosmin Ghita, Justin Friedman, reprezentantul Departamentului de Stat al SUA, vor face declaratii in timpul evenimentului. Alti oficiali guvernamentali din Statele Unite si Romania vor fi, de asemenea, prezenti.
Parteneriatul dintre Nuclearelectrica si NuScale vine intr-un moment important, cu ocazia discutarii de catre factorii decizionali importanti din intreaga lume a urgentei accelerarii tranzitiei catre energia curate. Tehnologia SMR NuScale poate sprijini obiectivele internationale de a minimaliza impactul negativ al schimbarilor climatice si a consolida prosperitatea globala.
In 2019, NuScale si Nuclearelectrica au semnat Memorandumul de Intelegere (MOU pentru evaluarea dezvoltarii, autorizarii si construirii unui SMR NuScale in Romania.
In august 2020, NuScale a intrat in istorie drept primul si singurul SMR care a primit aprobarea de la Comisia de Reglementare Nucleara din SUA - o etapa cruciala in construirea si implementarea acestei tehnologii SMR. Compania mentine un ritm accelerat al programului sau de dezvoltare si comercializare a tehnologiei sale SMR.
|