Agenda Constructiilor
Vineri, 21 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Info-Santiere - SAVILLS: 13 hoteluri de 5 stele vor fi inaugurate in Romania pana in 2028
SAVILLS: 13 hoteluri de 5 stele vor fi inaugurate in Romania pana in 2028
Info-Santiere Publicat de AG&F 20 Mai 2024 10:32
Cea mai noua editie a raportului Global Luxury Retail al Savills ofera o analiza a situatiei actuale a pietei de retail de lux, de la extinderea retelelor consacrate, destinatiile-cheie pentru industria luxului si tendintele pietei, pana la interesul in crestere al jucatorilor din retailul de lux pentru achizitia de active imobiliare. 
Dupa o perioada de doi ani de expansiune continua, piata globala a retailului de lux a inregistrat o incetinire fireasca in 2023, cu mai putine deschideri de noi magazine in regiuni ca Europa si China. Cu toate acestea, piete precum America de Nord si zona Asia-Pacific, cu exceptia Chinei, au inregistrat o crestere de aproape 20% a deschiderilor de noi magazine de lux. Expansiunea a parut sa favorizeze destinatiile de vacanta si sa se indeparteze de principalele zone urbane, desi ambele piete s-au confruntat cu provocari legate de disponibilitatea celor mai potrivite spatii. 
Similar cu anii precedenti, marcile de moda si accesorii au dominat si in 2023 expansiunea la nivel global, reprezentand 63% din totalul noilor magazine deschise. In timp ce inaugurarile de noi magazine au incetinit in majoritatea categoriilor de retail de lux, marcile de bijuterii au contrazis tendinta, cu o crestere anuala de 30% a deschiderilor de noi magazine.
 
 
In ceea ce priveste potentialul de dezvoltare, cele mai promitatoare piete de lux raman cele mai mari si mai bogate orase ale lumii precum New York, Los Angeles, Londra, Paris, Seul si Tokyo. Cu toate acestea, exista o serie de locatii noi care se remarca in ceea ce priveste relativa crestere in dimensiuni in urmatorii 5 ani, veniturile ridicate ale locuitorilor acestora si oferta actuala in ceea ce priveste piata bunurilor de lux. Printre acestea se numara mai multe orase din China si Orientul Mijlociu, unde nivelul crescut de trai, potentialul neexploatat si o industrie turistica infloritoare creeaza o oportunitate semnificativa pentru piata de retail de lux. 
Spre deosebire de brandurile mass-market si chiar de cele premium, care de obicei inchiriaza spatiile de retail, marcile de lux au devenit un jucator important pe piata investitiilor imobiliare, cateva branduri de lux facand achizitii de proprietati de peste 6 miliarde de euro in 2023, o tendinta care va continua pe parcursul anului 2024. Aceasta tendinta este cauzata partial si de cresterea chiriilor pentru spatiile comerciale de lux, care variaza in Europa de la 125 euro/mp/luna in Lisabona la 1.250 euro/mp/luna in Milano, dar depasesc 1.500 euro/mp/luna pe pietele asiatice, precum Hong Kong. In Bucuresti, un oras cu un stoc redus de spatii de retail de tip high-street, localizate pe Calea Victoriei, chiria medie este de 55 euro/mp/luna. 
 
 
In Romania, piata de retail de lux se contureaza timid. Succesul acestui segment este strans legat, in general, de piata imobiliara de lux, prezenta unor proiecte rezidentiale sau hoteliere de marca sporind semnificativ probabilitatea ca marcile de retail de lux sa intre pe piata. Pana in 2028, in Romania urmeaza sa sa inaugureze 13 noi hoteluri de cinci stele, inclusiv marci prestigioase precum Mondrian, Hyatt si Kempinski. In sectorul rezidential, in Bucuresti nu s-au livrat inca proiecte de tip branded residence, dar au fost anuntate colaborari cu branduri de lux pe partea de finisaje si mobilier in cadrul unor proiecte aflate in desfasurare. 
In ceea ce priveste in mod specific sectorul de retail, grupul Herm├Ęs a anuntat recent intentia de a deschide primul sau magazin in Bucuresti, iar Tesla intentioneaza sa deschida un showroom dedicat in viitorul apropiat. Aceste noi intrari pe piata, impreuna cu o crestere economica sustinuta, creeaza un mediu promitator pentru extinderea marcilor de retail de lux in Romania.  
"Interesul din ce in ce mai palpabil al brandurilor de lux pentru piata romaneasca va marca in curand prezenta Romaniei pe harta globala pentru retailul high-end. Desi cuvantul "lux" nu este asociat in mod obisnuit cu Romania, atentia primita recent din partea unor jucatori internationali proeminenti din acest segment serveste drept un vot puternic de incredere in potentialul sau.", spune Codrin Matei, Partener Principal la Crosspoint Real Estate, asociat al Savills in Romania.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
ness project
Acvatot 2019
rigips
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
noark
CDS
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
Ubitech
strabag nivel 1
siniat
BogArt
concelex
quadratum
viarom
konsent
leviatan

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
ef-de-n
econet
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander