Agenda Constructiilor
Duminica, 05 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Info-Santiere - SENATUL a decis ca terenul de 46 ha de la Romexpo trece in proprietatea CCIR
SENATUL a decis ca terenul de 46 ha de la Romexpo trece in proprietatea CCIR
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 11 Nov 2021 17:28
Senatul a adoptat miercuri, intr-o sesiune de plen convocata ad hoc, proiectul de lege pentru modificarea Legii camerelor de comert nr. 335/2007. O consecinta directa a acestei decizii este faptul ca terenul de 46 de hectare de la Romexpo poate fi trecut din proprietatea statului catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), care face un pas inainte in dezvoltarea marelui proiect de aproape 3 miliarde euro pe care il pregateste in zona. Au fost inregistrate 81 de voturi "pentru", 38 "contra" si doua abtineri. Proiectul a fost votat de senatorii PSD, PNL si UDMR, in timp ce in opozitie s-au aflat parlamentarii USR si AUR.
Documentul urmeaza sa fie transmis pentru dezbatere si vot final catre Camera Deputatilor.
 
"Megaafacerea Romexpo este primul tun PSD-PNL-UDMR chiar inainte de a definitiva noul guvern. Iata cum alianta toxica pesedist-penelista incepe ofensiva asupra banilor publici imediat dupa ce «au scapat» de USR, care ii sacaia zilnic cu transparenta pe care o cerea. De luni bune, parlamentarii USR au atras atentia asupra megatunului Romexpo, prin care 46 de hectare de teren ar urma sa fie trecute din proprietatea statului in proprietatea privata a CCIR, urmand ca pe acestea sa se desfasoare un «program de reabilitare urbana», in fapt, un proiect imobiliar gigantic. Chiar si din opozitie, vom face tot ce tine de noi pentru a stopa jaful din bani publici", a declarat presedintele USR, Dacian Ciolos.
"Aceste terenuri, care valoreaza aproximativ o jumatate de miliard de euro, nu pot fi date gratis. Pentru ca nu-i corect. Vorbim de terenuri in Bucuresti, nu in vreo comuna defavorizata. Inteleg sa stimulam dezvoltarea economica in zone defavorizate si sa dam terenuri gratis investitorilor, dar nu poti spune asta in mijlocul Bucurestiului", a precizat senatorul USR Cosmin Poteras.
 
Reprezentantii Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), in proprietatea caruia ar urma sa intre terenul de la Romexpo, acuza USR de dezinformare in acest caz.
"Potrivit celei mai recente postari de pe o retea de socializare, USR dezinformeaza din nou opinia publica afirmand ca «terenul de la Romexpo nu poate fi cedat gratuit de stat si ca este nevoie sa ne (sic!) valorificam activele statului in mod transparent si printr-o licitatie deschisa adresata pietei si cu respectarea competitiei». Mai spune, un lider al USR, ca: «proiectul Romexpo este tinut la sertar si ca (USR - n.n.) il urmareste de un an de zile». Stim ca proiectul de lege este urmarit de USR pentru ca, asa cum ne-am mai intrebat, se pare ca reprezentantii acestuia sustin interesele altcuiva decat cele ale Romaniei si ale antreprenorilor romani, atat timp cat se pozitioneaza de aceeasi parte cu interesele unei anumite companii private straine care a sesizat Comisia Europeana (CE), solicitand acesteia masuri pentru stoparea legii. Solicitam, din nou, public USR sa arate raspunsul primit de la CE in aceasta speta si anume ce a rezultat din videoconferinta solicitata expres de catre Presedintele Senatului, reprezentant al aceleiasi formatiuni politice. Faptul ca legea este tinuta la sertar exclusiv de catre USR se poate observa cu usurinta printr-o simpla accesare a paginii de internet a proiectului, nefiind necesar a fi demonstrat", au transmis reprezentantii CCIR.
 
Institutia reaminteste ca Curtea Constitutionala a stabilit definitiv si general obligatoriu ca terenul poate fi transmis cu titlu gratuit "(…) Parlamentul isi poate asuma decizia transmiterii gratuite a terenurilor din sfera proprietatii private a statului in scopul unor investitii privind dezvoltarea economica (…), in temeiul legitimarii sale democratice" si ca "in cadrul indeplinirii obligatiilor statului (…) referitoare la luarea masurilor de dezvoltare economica (…) legiuitorul are o libertate de legiferare pentru a stabili masurile de sprijinire, in diferite perioade, a anumitor ramuri ale economiei, a unor domenii de activitate, a anumitor categorii de intreprinzatori si investitii. Optiunea legiuitorului (…) este determinata de directiile politicii economice a statului, de nevoile de dezvoltare si de stimulare a diferitelor ramuri de activitate, de resursele materiale disponibile si de alti factori, fara ca masurile de sprijin selective sa aiba caracter discriminatoriu (…)".
***
Pe terenul Romexpo, care a generat propunerea de modificare si completare a Legii nr. 335/2007, CCIR si compania Iulius au in vedere o investitie de 2,87 miliarde euro in transformarea centrului expozitional intr-un complex imobiliar mixt, ce va include constructia a 20 de cladiri, cu regimuri diferite de inaltime, cu pana la 41 de etaje. Acesta ar urma sa includa cel mai mare business district din Romania, unde vor lucra peste 30.000 de persoane, 12.000 de locuri pentru parcare, facilitati pentru antreprenorii locali, muzee si o sala multifunctionala de evenimente, un nou parc si conexiuni urbane verzi, solutii de fluidizare a traficului, precum si zone de retail si petrecere a timpului. Conform documentatiilor, constructiile vor avea o suprafata totala de 1,3 milioane mp.
 
hiltiRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
MAKITA
concelex
leviatan
Acvatot 2019
ness project
quadratum
siniat
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
CDS
noark
Ubitech
viarom
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
rigips

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
ef-de-n
econet
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander