Agenda Constructiilor
Marti, 23 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Info-Santiere - TRANSGAZ asteapta autorizatia de construire pentru noua conducta de 60 milioane
TRANSGAZ asteapta autorizatia de construire pentru noua conducta de 60 milioane
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 14 Sep 2020 05:00
In prezenta Primului Ministru al Romaniei, domnul Ludovic Orban, a Ministrului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, domnul Virgil Daniel Popescu, a Ministrului Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, domnul Lucian Bode, a Ministrului Afacerilor Interne, domnul Marcel Vela, precum si a reprezentantilor autoritatilor publice din judet, Directorul General al SNTGN Transgaz SA, domnul Ion Sterian, alaturi de reprezentanti ai conducerii executive a companiei, a lansat Proiectul de investitie aferent conductei de transport gaze naturale Prunisor-Orsova-Baile Herculane - Jupa.
Prin Hotararea Guvernului nr. 616 din 31.07.2020, Proiectul „Conducta de transport gaze naturale pe directia Prunisor - Orsova - Baile Herculane - Jupa” a fost declarat proiect de importanta nationala in domeniul gazelor naturale. Valoarea lucrarilor de executie a acestui tronson de conducta este de 248.508.000 lei, fara TVA conform Studiului de Prefezabilitate. Dupa obtinerea Autorizatiei de Construire, SNTGN Transgaz va demara procedura de achizitie publica pentru lucrarile de executie.
Prezent la eveniment, Primul Ministru al Romaniei, domnul Ludovic Orban a declarat: “Astazi este Ziua Gazistilor, a celor care lucreaza in gazul natural, si vreau sa incep prin a le transmite <> tuturor profesionistilor, lucratorilor in domeniul gazelor, care merita acest <> din partea mea, ca si premier. Romania are gaz. Si doar 35% din populatiei Romaniei este conectata la reteaua de gaz. Romania are gaz si aproape nu mai avem petrochimie, or se stie ca gazul il exploatezi cel mai eficient in petrochimie. Noi trebuie sa utilizam aceasta resursa in mod inteligent. In primul rand, sa conectam la reteaua de gaz natural cat mai multe gospodarii.
Programul nostru, care este lansat de acum doi ani de zile , “Gazul romanesc in casele romanilor”, este un program pe care-l sustinem. Investitia in aceasta magistrala Prunisor-Jupa, care este realizata de Transgaz, de domnul Director General Sterian si de echipele care vor lucra, este o investitie care in mod clar va avea efecte benefice. Uitati -va, sunt aproape 40 de localitati, cu aproximativ 100.000 de oameni care traiesc aici, care vor putea sa se incalzeasca cu gaz, care vor putea sa-si prepare mancare cu gaz, care nu vor mai depinde de lemne sau de alte improvizatii in materie de combustibil si, atentie, vor creste atractivitatea zonei si pentru investitii. Un investitor in anumite domenii de activitate, daca nu are infrastructura de apa, canal, gaz, conectivitate buna, greu ia decizia sa investeasca intr -o zona. Ori, dezvoltarea retelei de gaz, in paralel cu dezvoltarea infrastructurii de transport si in paralel cu dezvoltarea Dunarii, va creste atractivitatea in mod spectaculos pentru tot arealul acesta”.
Cu acest prilej, domnul Virgil-Daniel Popescu, Ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, a declarat: "Orsova este un municipiu extraordinar de frumos, dar nepus deloc in valoare. Mi-as dori ca Orsova sa fie asa cum ar trebui sa fie. Mi-as dori ca Orsova sa fie un oras turistic dezvoltat. Mi-as dori ca Orsova sa atraga ca un magnet turistii romani si straini. Mi -as dori ca Orsova sa aiba locuri de munca. Mi-as dori ca orsovenii sa beneficieze de tot ce este absolut necesar pentru a putea duce un trai bun. Cum poti sa faci asta, in conditiile in care, de peste 10 ani, din 2003 sau 2004, nu mai exista incalzire centralizata, nu mai exista in Orsova un sistem normal de incalzire. Oamenii isi cara lemnele la etaj, se incalzesc cu lemne, au cosurile scoase pe fereastra, parca am fi intr-un film, intr-un oras din acela uitat. Ori, astea trebuie sa inceteze. Suntem totusi in anul 2020. Suntem totusi o tara civilizata, in Uniunea Europeana si cred ca aici trebuie sa facem lucrurile cum trebuie. Trebuie sa facem pasi pentru a putea trai mult mai bine. De aceea, cand am avut ideea si discutia cu domnul Director General Sterian de la Transgaz de a pune in valoare vechiul coridor Nabucco al gazoductului Nabucco de transport gaze naturale, ne-am gandit ca este solutia optima si acum este momentul ca Orsova sa beneficieze de gaz natural. Pentru a putea dezvolta reteaua de distributie de gaze naturale in Orsova este nevoie sa avem conducta de transport, iar aceasta noua conducta pe care noi, prin Hotarare de Guvern, am ridicat-o la importanta nationala strategica, va aduce gazul orsovenilor si Clisurii Dunarii. Pentru ca, din punct de vedere turistic, Mehedintiul, Clisura Dunarii, Drobeta Turnu Severin, Simian, cu insula Simian, cu Cetatea Ada Kaleh reprezinta o destinatie care trebuie vazuta, care trebuie vazuta de romani si de europeni. Noi trebuie sa devenim o d estinatie regionala europeana si pentru asta avem nevoie de infrastructura. Iar turism fara infrastructura rutiera de transport, fara infrastructura de gaze, de energie, de apa de canal, de comunicatii, nu se poate face.
Nu se poate face in anul 2020 acest lucru. Si asta trebuie sa facem, asta vom face in cei 4 ani de guvernare din 2021 pana in 2024. Am inceput si, in 10 luni de zile, am facut ce nu s-a facut, am recuperat ce nu s-a facut in 4 ani de zile, iar astazi, aici, vreau sa punem bazele dezvoltarii turistice si a retelei de transport de drumuri si gaze naturale a Mehedintiului. Astazi, aici, vreau sa lansam acest proiect! Nu intamplator este Jupa pe traseul acestui proiect, Jupa este punctul nodal cu conducta BRUA! (...) Aceasta conducta nu este numai pentru Orsova. Ea pleaca din Prunisor si alimenteaza pe zona de nord a judetului Mehedinti: Husnicioara, Sisesti, Ilovita, Ilovat, statiunea balneo-climaterica Bala, Sovarna, Ciresu, practic toata zona de nord poate sa fie legata de la aceasta conducta prin retea de distributie. Practic, rezolvam problema dezvoltarii retelei de distributie cu gaze naturale a nordului judetului Mehedinti si, evident, a Clisurii Dunarii, pentru ca de aici, de la Orsova, se poate merge cu retea de distributie pe Clisura Dunarii, nu mai este nevoie de retea de transport. Practic, realizam un deziderat al nostru, al guvernului nostru liberal, de a dezvolta reteaua de distributie de gaze naturale in Romania si, implicit, in judetul Mehedinti".
La randul sau, Directorul General al Transgaz, domnul Ion Sterian a declarat: “Judetul Mehedinti este ultimul judet din tara, pana acum, care are cea mai scurta lungime de conducte de inalta presiune de transport gaze: 54 de kilometri. De ce a fost asa pana acum, nu stiu! (...) Exista un potential fantastic aici, in judetul Mehedinti si in Caras -Severin, atat din punct de vedere al dezvoltarii activitatii economice in domeniul turismului, in domeniul prelucrarii resurselor minerale, in domeniul balnear, cat si pentru cresterea calitatii vietii populatiei, care se incalzeste in prezent cu lemn. (...) Studiul de pre-fezabilitate s-a intocmit. Lucram la studiul de fezabilitate, dar, dupa discutiile de astazi, din prima parte a zilei de la Baile Herculane, vom revizui volumele pe care le vom transporta, avand in vedere cerintele ridicate de gaze de aici.
Avantajul maximum este ca aceasta conducta de 180 de kilometri, cu o valoare a investitiei rezultata din studiul de pre-fezabilitate de peste 250 de milioane de lei, va inchide un inel si va avea dubla sursa de alimentare: indiferent ce se intampla cu o sursa, vine sursa a doua. In zona localitatilor Obreja, Jupa, Constantin Davidoiu, Caransebes, Hunedoara, conducta va fi cuplata la BRUA. Asa cum am declarat de fiecare data, BRUA nu este o autostrada fara descarcari care sa duca gazele in Ungaria si Austria. BRUA este pentru cresterea sigurantei nationale de aprovizionare cu gaze naturale, care, la ora actuala, este sursa cea mai putin poluanta din cadrul combustibililor fosili. A doua sursa de alimentare este din conducta Filiasi-Strehaia si cei 54 de kilometri care vin pana la Turnu Severin. Avand acest avantaj ca avem doua surse, preconizam ca la sfarsitul anului 2022 primele localitati vor fi conectate. Este o realitate, Transgaz are bani bugetati pentru dezvoltarea retelelor de transport gaze, pentru extinderea lor, pentru racordarea localitatilor, UAT-urilor, la gaze si nu inseamna numai racordarea populatiei, ci si dezvoltarea durabila si a mediului de afaceri.
Multumesc domnului Prim-Ministru, Ludovic Orban, Guvernului Romaniei, tuturor autoritatilor si factorilor decizionali care, de-a lungul timpului, au sprijinit constant proiectele de investitii ale Transgaz! Impreuna am reusit performante notabile: am finalizat gazoductul Ungheni-Chisinau, am finalizat ultima statie de comprimare din cadrul BRUA, statia de la Bibesti , am finalizat tronsonul Craiova-Segarcea, aferent proiectului Craiova-Segarcea-Calafat, am demarat proiecte importante de investitii in zona de Nord-Est si acum lansam proiecte importante de investitii in Sud-Vestul tarii. In curand vom finaliza si firul linear al gazoductului BRUA.
Anul 2020 va ramane in istorie, pentru Romania, nu drept anul pandemiei COVID-19, ci drept anul in care vor fi fost incepute si realizate cele mai multe si valoroase investitii in infrastructura gaziera din ultimii 30 de ani. Transgaz si-a urmarit cu tenacitate misiunea si a reusit o serie de performante profesionale, deosebit de importante pentru securitatea energetica si pentru dezvoltarea mediului economic al Romaniei. 2020 este anul investitiilor in infrastructura de gaze naturale. Pentru aceasta le multumesc tuturor angajatilor si colaboratorilor Transgaz.
Cu prilejul zilei de 11 septembrie, Ziua Gazistului, vreau sa le transmit un calduros La multi Ani, tuturor celor ce activeaza in acest domeniu, sanatate si putere de munca! Am realizat multe si inca mai avem multe de facut. Pentru toate obiectivele noastre avem resursele necesare, capacitatea, know-how-ul si determinarea sa pornim noi proiecte si sa le ducem la bun sfarsit transformandu-le in investitii atat de necesare dezvoltarii economice a tarii noastre”.
Informatii despre proiect
Caracteristici tehnice ale proiectului presupun construirea unei conducte de transport gaze naturale pe directia Prunisor - Orsova - Baile Herculane - Jupa, are o lungime de 180 km. Diametrul conductei: DN 400, iar capacitatea de transport este de 394 milioane metri cubi/an. Prin realizarea acestei conducte se poate asigura alimentarea cu gaze naturale a localitatilor din zona de interes a obiectivului contribuind si la dezvoltarea economica durabila a zonei.
Realizarea proiectului aduce urmatoarele beneficii:
- creeaza premisele interconectarii zonei de Vest a tarii (Caransebes) cu zona de Sud - Vest a tarii (Drobeta Turnu Severin), asigurandu-se astfel alimentarea cu gaze pentru zonele aferente din 2 directii si echilibrarea sistemului national de transport gaze naturale;
- asigurarea alimentarii cu gaze naturale a zonei de consum Drobeta Turnu Severin, din Jupa (parte a coridorului BRUA), la presiuni mai mari, oferind posibilitatea de implementare a proiectului de dezvoltare a unei centrale electrice la Halanga;
- posibilitatea alimentarii cu gaze naturale a zonei prin care este amplasata conducta;
- diversificarea surselor de energie pentru judetul Mehedinti si Caras Severin;
- reducerea emisiilor si sustinerea producerii de energie din surse regenerabile, prin trecerea de la sistemul de incalzire cu combustibili solizi (lemne, pacura, etc) la sistemul de incalzire pe baza de gaze naturale;
- premisele reducerii defrisarilor in zonele ariilor naturale protejate, si nu numai.
- dezvoltarea statiunilor balneoclimaterice cu o paleta foarte larga de factori naturali: ape minerale carbogazoase, feruginoase, bicarbonatate, calcice, magneziene, atermale;
- cresterea investitiilor private in domeniul turismului realizate in noi capacitati de cazare si in modernizarea celor existente, generand cresterea capacitatii de cazare si a numarului de turisti;
- cresterea investitiilor in industrie.
SNTGN Transgaz SA este operatorul tehnic al Sistemului National de Transport (SNT) si raspunde de functionarea acestuia in conditii de calitate, siguranta, eficienta economica si protectie a mediului inconjurator. In indeplinirea misiunii asumate, compania desfasoara activitatea de transport gaze naturale in conformitate cu prevederile legislatiei si reglementarilor europene si nationale in vigoare privind transportul gazelor naturale prin conducte.
 
RAWLPLUGALLBIMSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
theda mar
leviatan
MAKITA
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
rigips
noark
viarom
CDS
EDIT-Structural
Ubitech
concelex
ness project
strabag nivel 1
siniat

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander