Agenda Constructiilor
Luni, 20 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - APAVITAL implementeaza noi proiecte si isi extinde continuu aria de operare
APAVITAL implementeaza noi proiecte si isi extinde continuu aria de operare
Infrastructura Publicat de Elena Icleanu 13 Mar 2020 06:45
Operatorul regional al retelelor de apa si canalizare din judetul Iasi, ApaVital, deruleaza o serie de proiecte de investitii cu finantare interna si internationala, prin care vizeaza extinderea si modernizarea sistemelor utilitare din aria pe care o administreaza.
Cel mai mare proiect gestionat de companie - Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Iasi in perioada 2014 - 2020, are o valoare totala estimata la 440 de milioane de euro, conform studiului de fezabilitate. Finantarea este sustinuta prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, iar investitiile prevad, in principal, alimentarea cu apa a aglomerarilor care fac parte din proiect, realizarea de aductiuni, constructia de rezervoare, dar si de retele de canalizare si statii de epurare.
Proiectul va fi implementat prin 13 contracte de executie avand ca obiect lucrari de captare - aductiuni noi si reabilitari, constructia/ modernizarea de statii de tratare a apei, lucrari la retelele de distributie: statii de pompare, rezervoare, retele de distributie (inclusiv bransamente), lucrari in retelele de canalizare: retele de colectare (inclusiv racorduri), statii de pompare a apelor uzate (SPAU), constructia/ reabilitarea de statii de epurare a apelor uzate (SEAU), precum si alte dotari aferente investitiilor.
"In prezent se afla in derulare prima etapa a contractului de asistenta tehnica, care include intocmirea aplicatiei de finantare, a documentatiilor de atribuire si a proiectelor tehnice. Etapa a doua va include managementul proiectului si supervizarea contractelor de lucrari si va incepe dupa aprobarea aplicatiei de finantare", a precizat dr. ing. Mihail Dorus, Director General al ApaVital SA.
Asistenta tehnica este asigurata de catre firma de consultanta Eptisa Romania, valoarea contractului fiind de 22,4 milioane de lei (fara TVA). Pana in acest moment, au fost finalizate documentatiile de atribuire ale contractelor, proiectele tehnice si detaliile de executie. "In vederea demararii procedurilor de licitatie, respectiv a inceperii contractelor de lucrari, trebuie sa existe finantarea asigurata, concretizata printr-un contract de finantare. In acest sens, am depus aplicatia de finantare revizuita la Autoritatea de Management POIM in martie 2018, octombrie 2018 si iunie 2019, aprobarea acesteia fiind exclusiv in atributiile Ministerului Fondurilor Europene", a explicat dr. ing. Mihail Dorus.
 
Proiecte de aproape 70 de milioane de lei din fonduri proprii
Pe langa proiectul cu finantare europeana, ApaVital SA implementeaza, in perioada 2020-2023, proiecte cu o valoare cumulata de 67,61 milioane de lei, din care proiecte de 17,86 milioane de lei reprezinta investitii in continuare, iar diferenta, de 49,75 milioane de lei, lucrari noi.
Dintre acestea, cele mai mari vizeaza extinderea retelelor de alimentare cu apa si canalizare, contorizari si alte lucrari aferente in mai multe zone ale municipiilor Iasi si Pascani, in orasul Harlau si in sate din comunele Prisacani, Holboca, Timisesti, Scobinti, Tibanesti, Baltati, Vladeni, Ipatele, Al. I., Cuza, Tomesti, Tiganasi, Stolniceni-Prajescu, Barnova, Movileni, Gropnita, Raducaneni etc., precum si in localitatile Costesti-Giurgesti si Mogosesti-Siret.
In plus, ApaVital va mai derula o investitie de peste un milion de lei in reabilitarea termica a sediului companiei (Corp D) din strada M. Costachescu nr. 6 din Iasi.
 
Afaceri in crestere si obiectiv de eficientizare
ApaVital SA a incheiat 2019 cu o cifra de afaceri de 166 milioane de lei, pentru anii urmatori fiind previzionata o evolutie anuala a rulajului, pana la 195,4 milioane de lei in 2020 si 221,2 milioane de lei in 2021.
Printre obiectivele stabilite de managementul companiei pentru anii urmatori se afla cresterea eficacitatii sistemului de management integrat al calitatii pentru serviciile oferite de ApaVital SA, reducerea consumului de energie in procesul de producere, transport si distributie al apei potabile si de colectare si tratare ale apelor uzate, reducerea pierderilor de apa din retele, extinderea serviciilor furnizate de societate in 10 noi UAT-uri, in care se vor infiinta sisteme noi de alimentare cu apa (Valea Seaca, Oteleni, Sinesti, Popesti, Scanteia, Dobrovat, Schitu Duca, Costuleni, Ciortesti, Cozmesti).
O alta directie de dezvoltare o constituie extinderea ariei de operare in judetul Neamt, unde in prezent ApaVital SA opereaza in patru comune: Doljesti, Sagna, Gheraesti si Timisesti. "In prezent, sunt demarate discutii cu Primaria municipiului Roman, care va renunta la serviciile operatorului Apa Serv Neamt si si-a exprimat intentia de a adera la ARSACIS si de a delega serviciul de furnizare a apei catre compania noastra. Obiectivele ApaVital SA in cazul preluarii in operare a orasului Roman vor consta, in principal, in asigurarea furnizarii continue si in mod eficient a unor servicii de calitate tuturor clientilor, la nivelul de calitate corespunzator standardelor europene si la preturi accesibile, colectarea tuturor apelor uzate prin reteaua de canalizare, epurarea acestora si tratarea namolurilor cu respectarea standardelor europene de calitate, obtinerea unei marje de profit care sa permita dezvoltarea in continuare a activitatilor", a precizat dr. ing. Mihail Dorus, directorul general al ApaVital SA.
***
ApaVital SA Iasi este operator regional pentru retelele de alimentare cu apa si de canalizare din judetul Iasi, municipiul Pascani, orasele Targu Frumos, Harlau si Podu Iloaiei, precum si din alte 60 de comune din judetul Iasi. Reteaua aflata in exploatarea companiei include peste 3.000 km de conducte de apa potabila si aproape 1.000 km de sistem de canalizare, precum si o retea complexa de statii de tratare si epurare a apelor.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEhiltiSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
konsent
viarom
EDIT-Structural
strabag nivel 1
quadratum
siniat
CDS
ness project
Ubitech
Acvatot 2019
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
concelex
noark
rigips
theda mar
leviatan

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
econet
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander