Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - BEI finanteaza cu 12 milioane euro proiectul de extindere a retelei de apa din Alba
BEI finanteaza cu 12 milioane euro proiectul de extindere a retelei de apa din Alba
Infrastructura Publicat de Elena Icleanu 06 Mar 2019 15:57
Banca Europeana de Investitii (BEI) acorda un imprumut de 12 milioane euro, in completarea fondurilor alocate prin politica de coeziune, Societatii Regionale de Apa a judetului Alba pentru a finanta imbunatatirea serviciilor de alimentare cu apa potabila si de canalizare pentru circa 332 000 de cetateni din judetul Alba, Romania. Aceasta tranzactie este sprijinita de Fondul european pentru investitii strategice (FEIS), care este pilonul central al Planului de investitii pentru Europa, numit si „Planul Juncker”.
Acest proiect, cu un cost total preconizat de 114 milioane euro, include reabilitarea unui punct de captare a apei, prelungirea retelei de apa cu 55 km, precum si extinderea si reabilitarea a 115 km de conducte de aductiune si a doua statii de epurare. In plus, reteaua de canalizare din regiune va fi prelungita cu 100 km. In sfarsit, investitia va ajuta la renovarea a 49 de statii de pompare si la constructia a doua statii de epurare noi. Reabilitarea principalelor conducte de aductiune si de canalizare va reduce scurgerile si infiltrarile si va spori eficienta energetica a sistemelor, contribuind astfel si la atenuarea schimbarilor climatice.
Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, a declarat: „O apa potabila de calitate nu ar trebui sa fie un lux, ci ar trebui sa fie accesibila pretutindeni in Europa. Acest acord din cadrul Planului Juncker arata valoarea adaugata reala a UE, care investeste pentru protectie mediului si pentru imbunatatirea sanatatii si a vietii de zi cu zi a cetatenilor nostri”.
Vicepresedintele BEI, Andrew McDowell, a declarat: „Ma bucur sa anunt ca sprijinim si noi acest proiect, care va imbunatati considerabil calitatea serviciilor de alimentare cu apa din judetul Alba si care este prima operatiune din sectorul public din Romania sprijinita de Planul Juncker. Lucrarile corespunzatoare vor avea un efect semnificativ asupra sanatatii publice a oamenilor si, in plus, vor face infrastructura locala de alimentare cu apa mai eficienta din perspectiva costurilor si mai ecologica”.
Directorul general al Societatii Judetene de Apa Alba, Cornel Stefan Bardan, a declarat: „Imprumutul de 12 milioane euro acordat de BEI operatorului regional Alba din domeniul apelor - primul imprumut cu garantii FEIS acordat unui serviciu public din Romania in cadrul Planului Juncker - va contribui la cofinantarea, cu costuri rezonabile, a unui proiect major, in valoare de 114 milioane euro, prin care judetul Alba va reusi sa se conformeze directivelor UE din domeniul apei si al apelor uzate”.
Compania Apa Ctta SA Alba se afla in subordinea Consiliului Judetean Alba, actionariatul companiei fiind format din CJ Alba si consiliile locale a 11 municipii si orase din judet (Alba Iulia, Abrud, Aiud, Baia de Aries, Blaj, Campeni, Cugir, Teius, Zlatna, Ocna Mures si Sebes). Totodata, societatea are in componenta sapte sucursale fara personalitate juridica: Alba Iulia, Aiud, Apuseni (Campeni), Blaj, Cugir, Ocna Mures si Sebes.
Planul de investitii pentru Europa
Planul de investitii pentru Europa (Planul Juncker) este una dintre masurile esentiale ale UE destinate stimularii investitiilor in Europa, contribuind astfel la crearea de locuri de munca si la stimularea cresterii economice. In acest scop, vor fi utilizate in mod mai inteligent resursele financiare noi si cele existente. Grupul BEI joaca un rol vital in acest plan de investitii. Datorita garantiilor din partea Fondului european pentru investitii strategice (FEIS), BEI si Fondul european de investitii (FEI) sunt in masura sa isi asume o parte mai mare din riscurile proiectelor, incurajand investitorii privati sa participe la proiecte. Initial, s-a intentionat ca FEIS sa mobilizeze investitii in valoare de 315 miliarde euro in intreaga UE, pe o perioada de trei ani, pana la jumatatea anului 2018. In decembrie 2017, Parlamentul European si statele membre au ajuns la un acord de prelungire a duratei FEIS pana in 2020 si de crestere a capacitatii financiare a acestuia pana la 500 de miliarde euro. Pe langa asistenta din partea FEIS, noua Platforma europeana de consiliere in materie de investitii (EIAH) sprijina, la randul sau, promotorii de proiecte din sectoarele public si privat pentru ca acestia sa poata structura intr-un mod mai profesionist proiectele de investitii. Planul de investitii imbunatateste, de asemenea, mediul de investitii din Europa.
In martie 2019, se preconiza ca Planul Juncker va mobiliza investitii suplimentare de aproape 380 miliarde euro, printre care peste 2,7 miliarde euro in Romania. Se preconizeaza ca un numar de circa 842 000 de intreprinderi mici si mijlocii din intreaga Europa vor beneficia de ameliorarea accesului la finantare.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMhiltiRAWLPLUGALLBIMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
BogArt
CDS
SIGM
rigips
concelex
Arduro
konsent
strabag nivel 1
noark
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
EURO BUILD
SSAB
theda mar
EDIT-Structural
DRS
Acvatot 2019
GEWISS
quadratum
leviatan
VEGO
Ubitech
AED
ELECTROGRUP

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<