CNAB plateste exproprierile pentru constructia noului terminal la aeroportul Otopeni |
Infrastructura Publicat de Elena Icleanu 18 Ian 2021 15:24 |
Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (CNAB) a clarificat aproximativ 70% din cele aproape 1.000 de dosare de expropriere in vederea constructiei unui nou terminal la Aeroportul Henri Coanda, din Otopeni, si a inceput platile de despagubire.
"Platile pentru proprietarii expropriati conform HG nr. 799/2019 vor putea fi efectuate in scurt timp. Aproape o mie de dosare (circa 70%) din total au fost deja clarificate astfel ca, in acest moment, mai este necesara doar completarea Comisiilor de expropriere cu noii membri, desemnati in urma alegerilor locale din septembrie 2020 in cele doua unitati administrative teritoriale implicate (Otopeni si Tunari) pentru demararea platilor. Instituirea starii de urgenta intre 16 martie si 15 mai 2020, precum si a starii de alerta din 18 mai pana in prezent, au constituit obstacole pe care insa, cu eforturi suplimentare, Comisiile de exproprieri le-au depasit, procedurile legale continuand in toata aceasta perioada", informeaza o comunicare CNAB.
Proiectul pentru care se face exproprierea, "Dezvoltarea si modernizarea Infrastructurii aeroportuare la Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti", va asigura construirea unui terminal de pasageri, precum si extinderea platformelor de imbarcare-debarcare, a sistemului de cai de rulare, drumuri de acces si parcari, precum si a unui nou turn de control si a unor hangare si spatii tehnice.
In august 2018 Guvernul Romaniei a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru dezvoltarea unui nou terminal si zona cargo la Aeroportul Otopeni. Noul terminal de pasageri ar urma sa fie unul „modular”, va avea o suprafata totala 100.000 mp, doua module de 1.500 pasageri/ ora/ flux si 25 de porti de imbarcare.
Platforma de stationare aeronave va avea o suprafata de 650.000 mp si 56 locuri noi de parcare pentru aeronave, cai noi de rulare pe o suprafata de 266.000 mp si 9.600 de locuri de parcare pentru autoturisme.
Intregul proiectul este estimat de catre autoritati la 4,75 miliarde de lei (fara TVA), respectiv aproape un miliard de euro.
|