Agenda Constructiilor
Miercuri, 03 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - FIDIC: Programul de autostrazi va fi principalul beneficiar al conditiilor contractuale
FIDIC: Programul de autostrazi va fi principalul beneficiar al conditiilor contractuale
Infrastructura Publicat de Elena Icleanu 12 Mar 2015 18:55
Programul national de autostrazi va fi unul dintre principalii beneficiari ai folosirii conditiilor contractuale armonizate de tip FIDIC, dezvoltarea infrastructurii de transport pe baza acestor reguli putand accelera ritmul de executie a lucrarilor. "Avem nevoie de reguli clare si stricte pentru derularea achizitiilor publice. Trebuie sa readucem in legislatia nationala conditiile contractuale FIDIC, negocierile fiind incepute acum aproape doi ani cu Guvernul Romaniei. Atat ARACO si Asociatia Romana a Inginerilor Consultanti (ARIC), cat si FIEC, EIC si EFCA sustin acest demers absolut necesar pentru corecta echilibrare a responsabilitatilor reciproce ale partenerilor in proiectele de executie sau efectuarea de servicii complexe in industria constructiilor", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO.
Principalul avantaj al folosirii conditiilor de contract FIDIC este alinierea la un sistem solid de practica la nivel international, bazat pe un ansamblu de reguli clare, asigurandu-se obiectivitatea si transparenta necesare in utilizarea fondurilor publice si a celor europene.
Conditiile contractuale de tip FIDIC sunt utilizate de peste 10 ani in Romania pentru derularea proiectelor finantate din fonduri europene, ca parte a necesitatii alinierii tarii noastre la instrumentele contractuale folosite la nivel international. "Au fost si oarecare neintelegeri referitoare la variatiile, lucrarile aditionale sau la valorile acceptate ale contractelor etc. Noile directive determina o capacitate superioara de intelegere a acestor situatii si mai multa flexibilitate. O solutie ar fi stabilirea unui echilibru intre libertatea de modificare a unui contract de achizitii si restrictiile aparute din anumite interese publice. O alta rezolvare, poate cea mai optima, ar fi ca directivele FIDIC sa fie incluse in legislatia nationala, printr-un act normativ cu forta legala care sa reglementeze unitar complexitatea implementarii contractelor de lucrari", a precizat Diana Antofie, vicepresedintele ARIC.
***
Federatia Internationala a Inginerilor Consultanti (FIDIC) este o organizatie profesionala internationala, cu sediul la Geneva, ce reuneste 100 de organizatii profesionale nationale de ingineri-consultanti. Cu o experienta de peste 100 de ani, FIDIC a dezvoltat un set de standarde contractuale aplicabile la nivel international, adaptate proiectelor de constructii de anvergura, atat intre parteneri contractuali privati, cat si intre autoritati publice si companii private.
Cele patru variante ale contractelor tip FIDIC disponibile, sunt: "Cartea Rosie" (ce include contractele pentru cladiri si lucrari ingineresti proiectate de beneficiar), "Cartea Galbena" (ce vizeaza contractele pentru echipamente electrice si mecanice, pentru cladiri si lucrari ingineresti proiectate de catre antreprenor), "Cartea Verde" (ce reprezinta forma scurta a contractului) si "Cartea Argintie" (ce vizeaza proiectele "la cheie").
 
ALLBIMSISECAMhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
noark
CDS
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
ness project
Arduro
MAKITA
leviatan
Ubitech
EDIT-Structural
BogArt
ERBASU CONSTRUCT
concelex
Acvatot 2019
theda mar
siniat
quadratum
konsent
viarom

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander