Agenda Constructiilor
Joi, 09 Iulie 2020
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - GUVERN: Aprobare investitie de 455 milioane lei pentru modernizarea portului Galati
GUVERN: Aprobare investitie de 455 milioane lei pentru modernizarea portului Galati
Infrastructura Publicat de Cosmin Dincu 30 Ian 2020 07:00
In sedinta Guvernului din data de 28 ianuarie 2020, pe ordinea de zi suplimentara a fost introdusa si adoptata HG pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii „Platforma multimodala Galati - inlaturarea blocajelor majore prin modernizarea infrastructurii existente si asigurarea conexiunilor lipsa pentru reteaua central Rhin-Dunare/Alpi”. Potrivit instrumentului de motivare ce insoteste acest act normativ, elaborat de expertii Ministerului Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor (MTIC) si care s-a aflat in dezbatere publica incepand cu 23 decembrie 2019, valoarea totala a investitiei (inclusiv TVA) este de 455,12 milioane de lei, iar durata de executie a acesteia este de 40 luni.
Prin promovarea proiectului „Platforma multimodala Galati – inlaturarea blocajelor majore prin modernizarea infrastructurii existente si asigurarea conexiunilor lipsa pentru reteaua centrala Rhin-Dunare/Alpi”, CN APDM SA Galati isi propune sa ofere servicii de calitate si competitive clientilor portuari, o infrastructura de transport dezvoltata, precum si conditii de mediu, securitate si siguranta in port, incurajand astfel cresterea traficului portuar in scopul de a transforma Portul Galati intr-un important centru de tranzit, dupa cum se arata in expunerea de motive elaborata in cazul acestei HG.
Investitia va fi realizata de parteneriatul format din CN APDM SA Galati, SC Port Bazinul SA Galati si SC Metal Trade International SRL Galati, care au semnat acordul de cooperare nr. 8485/24.11.2014 pentru pregatirea si realizarea proiectului.
Investitia consta in realizarea urmatoarelor capacitati:
a) Cheu vertical pe o lungime de 868 m. Prin realizarea cheului se va crea un teritoriu portuar de 39.835 mp. Investitia se va realiza pe terenul apartinand domeniului public al statului aflat in administrarea MTIC si concesiunea CN APDM SA Galati, in baza contractului de concesiune nr. 3447/2008 semnat intre MTIC si CN APDM SA Galati. Bunul rezultat va fi inregistrat in domeniul public al statului, administrarea MTIC si concesiunea CN APDM SA Galati (art. 8, alin. 5 din contractul de concesiune nr. 3447/2008 prevede ca bunurile de natura domeniului public nou-create vor fi trecute la finalizarea investitiei in domeniul public al statului, in mod gratuit si liber de orice sarcini, daca sursa de finantare o reprezinta bugetul de stat).
b) Infrastructura rutiera pentru accesul in terminal, alcatuita din 2.283,82 metri de drum, un sens giratoriu si un pasaj superior peste calea ferata, cu o lungime de 390 m.
Mutare 390 m cale ferata – investitia se va realiza pe terenul apartinand domeniului public al statului aflat in concesiunea CN APDM SA Galati, iar bunul rezultat va fi inregistrat in domeniul public al statului, administrarea MTIC si concesiunea Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA. Pentru interventie a fost obtinut avizul CFR SA nr. 6/5/2461/19.11.2019;
Modernizare sistem rutier - investitia se va realiza pe terenul apartinand domeniului public al statului aflat in concesiunea Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA (CNAIR), iar bunul rezultat va fi inregistrat in domeniul public al statului, administrarea MTIC si concesiunea CNAIR SA. A fost obtinuta autorizatia de amplasare si de acces in zona drumului public nr. 1083 din 20.11.2019;
Executie pasaj suprateran – investitia se va realiza pe terenul apartinand domeniului public al UAT Galati, iar bunul rezultat va fi inregistrat in domeniul public al UAT Galati, in baza art. 577 Cod civil privind dobandirea, prin accesiune imobiliara a dreptului de proprietate asupra constructiei de catre proprietarul imobilului.
c) Platforma multimodala cu o suprafata de 125.264 mp. Investitia se va realiza pe terenul apartinand domeniului public al statului aflat in concesiunea CN APDM SA Galati si inchiriat in baza contractului de inchiriere nr. 3568/2007, incheiat intre CN APDM SA Galati si SC Port Bazinul Nou SA Galati (PBN). Bunul rezultat, respectiv platforma, va fi inregistrat in domeniul privat al PBN.
d) Zona de intrare/iesire in terminal (zona de acces) cu o suprafata de 33.682 mp. Investitia se va realiza din surse proprii ale Metaltrade International SRL (MTI), pe terenul apartinand Metaltrade International SRL. Bunul rezultat va fi inregistrat in domeniul privat al Metaltrade International SRL Galati.
Realizarea obiectivului de investitii va duce la:
- modernizarea infrastructurii portuare de baza, a zonelor de depozitare si de stivuire, eliminarea blocajului pe reteaua rutiera existenta, respectiv drumul de acces la reteaua rutiera nationala;
- modernizarea infrastructurii rutiere publice, prin crearea unui pasaj/pod peste intersectia cu calea ferata de acces in zona portuara si a unui sens giratoriu.
- modernizarea echipamentului si a intregii infrastructuri de baza care sa permita functionarea optima a tuturor modurilor de transport prin utilizarea unor interfete tehnice si fizice eficiente, procesele de transbordare vor deveni mai rapide, mai solide si, prin urmare, capacitatea operationala va fi imbunatatita.
Lucrarile proiectului contribuie la realizarea obiectivului urmarit de CN APDM SA Galati de a creste traficul si pe cale de consecinta de a creste veniturile proprii din activitatea de baza, precum si din activitatile conexe si auxiliare.
Proiectul vizeaza integrarea Portului Galati in fluxurile internationale de marfuri prin crearea facilitatilor portuare pentru operarea marfurilor cu precadere in sistem naval-feroviar.
Platforma multimodala va functiona intr-un sistem integrat cu zonele adiacente dezvoltate ale Galatiului pentru furnizarea serviciilor logistice si activitati industriale (Zona Libera Galati si Parcul Industrial Galati), contribuind astfel la dezvoltarea de noi locuri de munca atat pe durata lucrarilor de constructii, dar mai ales pe termen lung.
Pentru realizarea obiectivului de investitii „Platforma multimodala Galati – inlaturarea blocajelor majore prin modernizarea infrastructurii existente si asigurarea conexiunilor lipsa pentru reteaua central Rhin-Dunare/Alpi”, beneficiarul CN APDM SA Galati a solicitat obtinerea finantarii prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (contract de finantare INEA/CEF/TRAN/M2015/1130543) si Programul Operational Infrastructura Mare (POIM 2014 – 2020).
Pentru obiectivul de investitii „Platforma multimodala Galati – inlaturarea blocajelor majore prin modernizarea infrastructurii existente si asigurarea conexiunilor lipsa pentru reteaua central Rhin-Dunare/Alpi” s-a obtinut avizul nr. 62/23 octombrie 2019 al Consiliului Interministerial de Avizare Lucrari Publice de Interes National si Locuinte.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
COVID-19bluebeamACADTeraSteelVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IUNIE-IULIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
ssab ag antrepriza generala
rigips
elmas 2017
CELCO 2020

Parteneri

HABITAT
hilti
C4E FORUM
FPSC_2019
ef-de-n
AHK 2018
AICPS_30
ROGBC 2016
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere