NESS Proiect Europe semneaza contractul si va construi poduri peste Prut, la Ungheni |
Infrastructura Publicat de Elena Icleanu 30 Sep 2024 11:33 |
Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA si Ness Proiect Europe au semnat contractul pentru constructia ansamblului de poduri peste Prut, la Ungheni, care stabileste o noua legatura dintre Romania si Republica Moldova. Constructorul are la dispozitie aproape 152 milioane de lei (peste 30 de milioane de euro) si 24 de luni pentru realizarea acestui obiectiv (6 luni pentru proiectare si 18 luni pentru executie).
Din echipa de proiect mai fac parte, ca subcontractanti si terti, companiile Acer Proje Insaat AS, IPG Road Design Consulting, Danavi, Muzeul Olteniei Craiova, Elektra Invest, Terratest Geotehnic SA, Bicanca Anabi si Like Consulting.
Ansamblul de poduri care va face legatura intre Romania (judetul Iasi) si Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din doua poduri paralele cu tablier mixt otel-beton si grinda continua (un pod pentru fiecare sens de circulatie). Cel mai lung dintre cele doua poduri va avea aproximativ 260 metri.
Pe teritoriul Romaniei, ansamblul de poduri va fi construit in continuarea A8 (autostrada Targu Mures - Iasi - Ungheni).
Contractul este finantat prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF).
"Am asistat la un moment pe care Ungheniul, dar si intreaga Republica Moldova l-au asteptat de la Podul de Flori din anii 90. (...) Daca generatia parintilor nostri, acum 34 de ani, a construit un pod de flori, noi vom fi generatia care construim poduri pentru a usura conexiunea noastra intre cele doua maluri ale Prutului. Noul pod va avea 4 benzi de circulatie si va fi parte a Autostrazii Unirii A8, Iasi - Targu Mures, inclusa in reteaua trans-europeana de transport. Prin urmare, va fi facilitat accesul spre reteaua de autostrazi a Uniunii Europene, dar si a lotului de autostrada care va lega Ungheni de Chisinau. Sunt pasi care ne demonstreaza ca suntem parte a marii familii europene si ca locul nostru este in Uniunea Europeana.
Cu ajutorul Romaniei si fiind parte acestei familii, ne vom asigura, astfel, ca Republica Moldova nu va mai fi niciodata izolata si ca cetatenii nostri vor avea acelasi nivel de viata, venituri si libertate de circulatie ca toti cetatenii Uniunii Europene", a transmis Igor Grosu, presedintele Parlamentului de la Chisinau, dupa semnarea contractului.
Prezent la ceremonia de semnare, Irinel Ionel Scriosteanu, secretar de stat in cadrul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI), a precizat ca " Este de datoria noastra sa le reconstruim, iar tinta noastra comuna este ca pana in 2030 fiecare din cele 11 raioane care au granita la Prut sa aiba cel putin un pod rutier. Si, asa cum spuneam si zilele trecute, tot pana in 2030 o sa circulam la nivel de autostrada de la Bucuresti la Chisinau, inclusiv pe acest pod, care va fi finalizat in 2026".
La semnarea contractului au mai participat Micolai Mindra - secretar de stat la Ministerul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale al Republicii Moldova, precum si alti reprezentanti diplomatici si ai autoritatilor publice si locale de pe ambele maluri ale Prutului.
|